Peter Stolpe: ”Företagarnas styrka är enorm”

Peter Stolpe

DIREKT I DIN INKORG

Denna kolumn ingick först i Vaasa Insiders nyhetsbrev, där vi varje vecka samlar våra intressantaste nyheter tillsammans med en insiktsfull ledare.

Dessa texter kommer ofta ut enbart med nyhetsbrevet, som dessutom är helt gratis!

Skribenten Peter Stolpe är vd & chefredaktör för Vaasa Insider.

Företagarnas kombinerade styrka är och kan vara enorm. Det syns tydligt på de återkommande nationella företagardagarna, som i år och förra helgen ordnades i Tammerfors.

Ett tusental företagare och andra företagsvänliga samlades på samma ställe. På en arena byggd för ishockey var det nu företagarnas tur att glänsa.

Kust-Österbottens Företagare och företagare från Österbotten överlag visade var skåpet ska stå. Höjdpunkterna var när Korsholmföretaget Vilpe tog hem sitt prestigefyllda pris och när Vasa Företagares Jenni Parpala säkrade en toppost som vice ordförande.

En av de främsta styrkorna med den samlade företagarkåren är att den är så mångdimensionerad. Bland företagarna finns det verkligen kunskap och massvis med erfarenhet från så gott som alla tänkbara områden.

Svagheten med kåren är tyvärr densamma. Det är onekligen ett väldigt spretigt gäng det är frågan om. Sällan kan ett sådant diversifierat sällskap ens samlas på samma ställe. På plats fanns alla från de med extremt små sidobolag till de som på heltid driver multinationella företag.

Vad har då alla dessa människor gemensamt? Någonting viktigt är det uppenbarligen eftersom alla tagit sig tid för att delta i evenemanget.

När så många likasinnade samlas på samma ställe går det att i luften känna styrkan som nätverket besitter. I efterhand är det ändå något inom mig som säger att denna styrka inte utnyttjas till fullo under resten av året.

Vart vill den samlade företagarkåren och hur ska vi nå dit?

I ett samtal med Jenni Parpala innan valet sade hon till mig att organisationen är så stor så en av de första sakerna hon vill göra om hon blir vald är att sätta sig ner och fundera på vilka strategiområden just hon ska jobba med och ta ansvar för.

Det här låter som en riktigt bra idé. Grattis till Jenni till förtroendeposten, vi får rätt kvinna på rätt plats. Om några år hoppas vi se henne även på ordförandeposten.

För hela organisationen Företagarna i Finland tror jag ändå att en mycket snäv agenda borde utformas för de närmaste åren.

Vad är den minsta gemensamma nämnaren för hela företagarkåren? Där borde vi börja och där vi kan göra stor skillnad.

Är det gemenskap, är det försäljning, är det att hitta ork i vardagen, är det att sänka skatter, är det att göra det lättare att anställa, är det att få fler förtroendevalda företagare, är det att riva byråkratihinder eller är det något helt annat?

Försöker vi göra allt på samma gång blir inget gjort. Vidlyftiga strategier med fina formuleringar kan vi skippa men ett mera hands-on fokuserat approach kunde fungera.

Får vi det konkret formulerat i en eller två meningar vad vi vill åstadkomma och hur kan vi tillsammas flytta berg. Företagarnas gemensamma styrka är enorm, låt oss utnyttja den tillsammans.

 

LÄS OCKSÅ:

Peter Stolpe: ”Företagarens arbetsdag slutar sällan klockan 16.00”

Lämna ett svar