Jenni Parpala: ”Älä häpeä tyhjää kassaa ja isoa laskupinoa vaan kerro siitä ajoissa!”

Jenni Parpala

Kirjoittaja Jenni Parpala on Vaasan Yrittäjien puheenjohtaja ja Suomen Yrittäjien vastavalittu varapuheenjohtaja.

Yrittäjillä ei ole ollut tapana puhua raha-asioista eikä varsinkaan siitä, kun kassa on tyhjä ja laskupino kasvaa vauhdilla. Ahdinko, valvotut yöt ja oksetus on läsnä, mutta häpeä tilanteesta ajaa meidät yksinäiseen hiljaisuuteen.

Puhumattomuuden kulttuuri tämän äärettömän tärkeän asian kohdalla on meille yrittäjille todella vaarallista. Taloudellinen ahdinko on yleensä monen asian summa ja se kuuluu yrittäjyyteen. Se on itsellä johtunut osaamattomuudesta, kasvusta, investoinneista, koronasta, Ukrainan sodasta ja niin edelleen.

Counting money CC Image from UnsplashOlen keskustellut lukuisten yrittäjien kanssa ja monilla taloudellinen tilanne kiristyy tänä talvena entisestään. Koronasta seuranneita taloudellisia tappioita ei ole päästy lyhentämään senttiäkään, kun energia-kriisi, raaka-aine pula ja yleinen kustannusten nousu räjähtivät näpeille.

Uusi tilanne vaatii aina uutta tietotaitoa ja osaamista mikä yleensä opitaan sitten käytännön kautta. Jälkiviisaus on aina helppoa, mutta mitä tehdä, kun tilanne on juuri nyt päällä? Viheliäisestä koronasta oli se hyöty, että raha-asioista ruvettiin puhumaan avoimemmin eikä sitä keskustelua leimannut häpeä.

Itse kannustan avoimeen keskusteluun taloudellisesta tilanteesta. Tässä on sukupolvieroja, mutta ottaisin mallia nuoremman polven yrittäjiltä. Itse olen kokenut vapauttavaksi sen, kun toinen yrittäjä ymmärtää ja kertoo myös, että hänellä on vaikeaa tai mikä parasta hän rupeaa auttamaan.

Mitä tälle tilanteelle voitaisiin tehdä yhdessä? Meillä on monia tahoja jotka auttavat ja vahvistavat esimerkiksi yrittäjän liiketoimintaosaamista. Suomen Yrittäjiltä, Vaasan Yrittäjiltä ja VASEKilta saat apua sekä neuvontaa niin taloudelliseen tilanteeseen kuin myös osaamisen vahvistamiseen.

Lopuksi haluan kertoa kohtaamisesta yrittäjän kanssa kaupan pihalla. Hän on ollut kahvila-alalla yrittäjänä useita vuosia eli pirunmoisessa liemessä keitetty. Hänen viestinsä on se, että ahdistus ei vie asioita eteenpäin, emme voi tälle tilanteelle mitään. Tulevana talvena tarvitaan ennen kaikkea valoisaa mieltä, jotta jaksamme kevääseen.

Tämän allekirjoitan täysin.

 

LUE MYÖS:

Jenni Parpala: ”Mahdollistatko leivän naapurisi pöydässä?”

Lämna ett svar