Vaasan ammattikorkeakouluun jätettiin yhteishaussa yhteensä n. 5 000 hakemusta. Erityisesti tekniikan alan englanninkielinen Energy Technology-tutkinto-ohjelma kiinnosti jälleen hakijoita. Joustavat verkko-opinnot lisäsivät erityisesti sosiaali- ja terveysalan opintojen suosiota.
Vaasan ammattikorkeakouluun jätettiin juuri päättyneessä syksyn yhteishaussa 28.8.-11.9.2024 yhteensä 4 953 hakemusta. Haun suosituin tutkinto-ohjelma oli tänäkin syksynä puhtaaseen siirtymään kytkeytyvä energiatekniikan AMK-tasoinen koulutus. Energy Technology-koulutukseen jätettiin hakemuksia noin 99 yhteen aloituspaikkaan. YAMK-tason koulutuksissa sosiaaliala oli vetovoimaisin. Hyvinvoinnin asiantuntijan koulutukseen jätettiin lähes 7 hakemusta aloituspaikkaa kohden.
Kaikkiaan AMK-tason koulutuksiin jätettiin 4 578 hakemusta eli noin 45 hakemusta yhtä aloituspaikkaa kohden. YAMK-tason koulutuksiin hakemuksia puolestaan jätettiin yhteensä 375 mikä tarkoittaa lähes 3,5 hakijaa yhtä aloituspaikkaa kohden. Kaikki tulokset ovat alustavia ja niihin voi vielä tarkistuksen yhteydessä tulla pieniä muutoksia.
Suomenkielisistä AMK-tason tutkinto-ohjelmista suosituin oli verkossa ensi kertaa järjestettävä sosionomin koulutus. Joustavat opinnot houkuttivat hakijoita ja hakemuksia jätettiin noin 27 yhtä aloituspaikkaa kohden.
Ura- ja harjoittelumahdollisuuksiin panostaminen lisää vetovoimaa
Erityisesti kansainvälisten hakijoiden keskuudessa VAMK on todella vetovoimainen korkeakoulu. VAMKissa onkin viime vuosina panostettu vetovoiman lisäämiseen ulkomaisten opiskelijoiden keskuudessa.
”Panostamme brändinäkyvyyteen erityisesti strategisesti valituissa kohdemaissamme, joissa hyödynnämme mm. yhteistyötä Team Finlandin ja Business Finlandin kanssa. Tavoitteenamme on houkutella opinnoistaan motivoituneita hakijoita, jotka opinnoissa menestymisen lisäksi näkevät Suomen erinomaisena paikkana rakentaa uraansa myös valmistumisen jälkeen”, kertovat viestintä- ja markkinointipäällikkö Sirpa Rutanen ja opiskelijapalveluiden päällikkö Juha Vierola, jotka vastaavat kansainvälisen opiskelijarekrytoinnin kehittämisestä.
Opiskelijoille on opintojen aikana tarjolla muun muassa monipuolisia urapalveluita. Tärkeässä roolissa opiskelijoiden työllistymisessä ovat alueen yritykset, joista suuri osa opiskelijoista löytää harjoittelupaikan ja mahdollisesti myös työpaikan valmistumisensa jälkeen. Juuri toteutetun VAMKin oman uraseurantakyselyn perusteella vuonna 2022 valmistuneista 86 % oli ollut valmistumisen jälkeen yhtäjaksoisesti työelämässä ja 83 % työskentelee opiskelemaansa tutkintoa vastaavalla alalla.
”Vaasa, jossa pelkästään energiatekniikan alalla on yrityksiä yli 180, on oivallinen valinta niin suomalaisille kuin kansainvälisille hakijoille, jotka ovat kiinnostuneita kansainvälisestä työympäristöstä mm. viennin, energiatekniikan ja hyvinvoinnin saralla. Teemme osaltamme työtä sen eteen, että nostaisimme myös Vaasan vetovoimaa haluttuna tulevaisuuden asuinpaikkana”, toteaa Rutanen.
Hakutulokset ilmoitetaan marraskuussa
Syksyn yhteishaku jatkuu seuraavaksi valintakokeilla. AMK-tutkintoihin opiskelijat valitaan valintakokeen tai todistusvalinnan kautta. Ulkomaisille opiskelijoille järjestetään erillinen UAS Exam-valintakoe. YAMK-tutkintoihin ei järjestetä erillistä valintakoetta, vaan opiskelijat valitaan hakijoiden laatimien työelämälähtöisten kehittämissuunnitelmien perusteella.
Opiskelijavalinnoista ilmoitetaan viimeistään 21.11.204 ja opiskelupaikat on otettava vastaan 28.11. kello 15:00 mennessä.
LUE MYÖS:
VAMKin uusi rehtori Hannu Vahtera korostaa työelämäyhteistyön ja pedagogiikan merkitystä