Podcast: After Class med Jesper och Dennis: ”The Bitcoin Paradox”

Jesper Haga, Dennis Sundvik.

After Class med Jesper och Dennis är en podcast av Jesper Haga och Dennis Sundvik. I de veckovisa avsnitten diskuteras nyheter och ämnen som kan relateras till diverse kurser som ges vid Hanken Svenska handelshögskolan, främst inom finansiell ekonomi och redovisning.

I veckans avsnitt är kryptovalutor på tapeten eftersom Bitcoin för tillfället verkar vara på väg till nya högsta nivåer. Med tanke på temat har Jesper och Dennis bjudit in Klaus Grobys från Vasa universitet, som forskar i ämnet.

Klaus berättar att en stor del av handeln med kryptovalutor, såsom Bitcoin, används i kriminell verksamhet. Nya kryptovalutor lanseras också hela tiden via så kallade Initial Coin Offerings (ICOs), där många lanseringar dessvärre varit kopplade till bedrägerier. Österbottningar är kanske mest bekanta med Onecoin, även om det aldrig var frågan om någon direkt lansering i det fallet.

Jesper och Dennis spinner vidare på ämnet genom en granskning av Tullens bokslut. Där hittas nämligen en stor pott Bitcoin bland de finansiella tillgångarna. Dessa härstammar främst från ett stort drogtillslag år 2016, då värdet på dessa Bitcoins var knappa 1,5 miljoner euro.

Med dagens kurs motsvarar det över 30 miljoner euro. Det är alltså en avkastning på närmare 1900%. Jämförelsevis ligger statens placeringsbolag Solidiums snittavkastning sedan 2016 under 4%.

LÄS OCKSÅ:

Jesper Haga & Dennis Sundvik: ”Podcasts i undervisningsbranschen”

Lämna ett svar