Kvarkenrådets event på Wasa Future Festival – ”Vi måste samarbeta och konkurrera på samma gång”

Viktor Salenius, Wasa Future Festival
Viktor Salenius.

Kvarkenregionen behöver fortsätta utveckla egna modeller för samarbete. ”Att kopiera Silicon Valleys framgångskoncept funkar inte för att driva den gröna omställningen framåt”, säger forskaren Viktor Salenius.

Forskaren Viktor Salenius, huvudföreläsare på Kvarkenrådets event på Wasa Future Festival på fredagen, ställer frågan varför samarbete behövs för att lyckas med den gröna omställningen. Forskaren undrar varför inte de beprövade modellerna från näringslivet skulle fungera.

– Svaret är nog för att verkligheten ser ut som en röra, det är till och med svårt att bedöma vad som är disruptivt och vem och vad som leder utvecklingen, säger Salenius.

Rörig verklighet. Viktor Salenius ger några exempel på att det är svårt att få ett grepp om utveckling kring grön omställning.
Viktor Salenius visar upp några exempel på att det är svårt att få ett grepp om utveckling kring grön omställning.

Glöm den linjära utvecklingen

Sarah Väre, Viktor Salenius, Wasa Future Festival
Moderatorn Sarah Väre höll framgångsrikt i trådarna för eventet. Viktor Salenius besvarar här en publikfråga.

Viktor Salenius menar att vi ofta jobbar med modeller och föreställningar att omställning är något som sker linjärt, vilket inte alls behöver stämma. Mjukvaruföretagen i Silicon Valley-världen pratar visserligen om exponentiell utveckling men inte heller deras modeller funkar för den gröna omställningen.

Viktor Salenius menar att även Silicon Valley-tänkandet utgår från att större företag köper mindre och att en bättre teknologi ersätter en sämre.

– Vi behöver en annan modell än Silicon Valley-modellen, den är förlegad och inte byggd för att driva grön omställning, säger Salenius.

Vem tror Tesla får fortsätta dominera?

Viktor Salenius tar elbilar som exempel och visar statistik från 2021. Statistiken visar att tillverkaren Tesla spelade i en helt egen klass och hade kontroll över en lika stor marknadsandel som flera av de andra stora tillverkarna tillsammans.

– Den gamla logiken skulle då förutspå att Tesla kommer att tillverka så gott som alla elbilar i framtiden, men vem tror att det blir på det viset?

Nya modeller behövs

Bara under de senaste tio åren har det kommit många nya aktörer och nya affärsmodeller har skapats i Norden. Forskaren Salenius pratar till och med om en konstig men fungerande dynamik där företag och konsortium konkurrerar med varandra samtidigt som de samarbetar.

– Att samarbeta och konkurrera samtidigt är roligt och det som behövs för att uppnå högt ställda mål, säger Salenius.

Att samarbeta och konkurrera samtidigt är roligt.

Forskaren antyder att det utan samarbete inte finns någon chans att skapa en väteekonomi i den skala det pratas om på våra breddgrader. Städer och regioner är både konkurrenter och samarbetspartners.

– Om en stad får en stor fabrik hänger det sannolikt ihop med att en annan stad i närheten fick en annan fabrik för fem år sedan, ger han som exempel.

Viktor Salenius menar att både regioner och länder borde samarbeta för att klara av utmaningar kring exempelvis arbetskraft och boende.

Stora planer

Maria Jalvemo, Svenska kraftnät, Wasa Future Festival
Maria Jalvemo.

Nästa talare, Maria Jalvemo från Svenska kraftnät, bekräftar att den gröna omställningen innebär stora åtgärder och investeringar. Behovet av el kommer att öka och fram till 2050 väntas även elproduktionen i Sverige dubblas.

Det ökade elbehovet i kombination med att det blir en helt ny energimix ställer krav på en miljardinvestering i det svenska nätet – satsningar som också planeras.

Nya projekt på gång

Isak Brändström, Fair 2, Wasa Future Festival
Isak Brändström.

För att få samarbete att löpa smidigt mellan regioner och länder behövs kommunikation och gemensamma visioner. Två av Kvarkenrådets projekt som startar i höst tangerar precis detta.

New North är ett projekt med fokus på att forma en gemensam vision för hållbart regionalt flyg. FAIR 2-projektet är å andra sidan en fortsättning till elflygsprojektet FAIR som avslutades i fjol.

– Genom det nya projektet vill vi lära oss förstå efterfrågan på hållbart regionalt flyg, säger Isak Brändström, projektledare för FAIR 2.

LÄS OCKSÅ:

Unga företagare, mervärde- och motorskapare samt teknologiutvecklare fick pris på Wasa Future Festival

Lämna ett svar