Högskolestiftelsen i Österbotten bjuder in alla till 30-årsjubileum – Bland talarna hittas Marcus Wallenberg

Katarina Heikius.
Katarina Heikius.

Högskolestiftelsen i Österbotten firar 30-årsjubileum. Stiftelsen tror på öppenhet och programmet är öppet för alla, i dag är sista dagen att anmäla sig.

’Tredje gången gillt. Högskolestiftelsen i Österbotten har ett par gånger tidigare på grund av coronarestriktioner flyttat fram sitt 30-årsjubileum men nu går programmet äntligen att genomföra.

– Alla som är intresserade är välkomna att delta, säger Katarina Heikius, vd för Högskolestiftelsen i Österbotten.

Imponerande festprogram

Marcus Wallenberg.
Marcus Wallenberg.

Den svenska näringslivsprofilen Marcus Wallenberg är i fokus i en av programpunkterna. Temat är samverkan mellan högskolesektorn och näringslivet ur ett nordiskt perspektiv.

Programpunkten genomförs som en konversation, ledd av Jens Berg. Deltar i konversationen gör industrirådet Martin Granholm, riksdagsledamot Joakim Strand, entreprenören Rune Westergård och stiftelsens styrelseordförande Ulrica Karp.

Ulrica Karp står för övrigt också för hela programmets välkomsthälsning medan Joakim Strand, bekant även som Vasas stadsfullmäktigeordförande, hälsar välkommen från stadens sida. Åbo Akademi (ÅA), som ligger i stiftelsens fokus genom samarbetet med Ann-Mari Finniläs fond, framför sin hälsning genom rektor Moira von Wright.

Forskarfellow på plats

Xiao Lan Curdt-Christiansen.
Xiao Lan Curdt-Christiansen.

Som en del av jubileumssatsningen har högskolestiftelsen valt att bidra till att stärka den pedagogiska forskningen vid ÅA:s fakultet för pedagogik och välfärdsstudier i Vasa.

Satsningen görs som ett forskarfellowprogram där internationella forskare ges möjlighet till forskning och nätverksskapande vid Åbo Akademi i Vasa.

Forskarfellowprogrammet har redan gett resultat, professor Xiao Lan Curdt-Christiansen, har nämligen nyligen kommit hit från England. Professorn är också på plats vid festligheterna där hon ska hon prata om vilken betydelsen det har hur en familj tänker när det gäller språk. Den delen av programmet går på engelska medan resten går på svenska.

Så deltar du

Huvudprogrammet ordnas på Wasa teater på onsdagen den 20 oktober. Det är gratis men kräver anmälning eftersom antalet platser är begränsat. Sista anmälningsdag är 13 september (i skrivande stund i dag!).

Här hittar du mera information och kan anmäla dig.

Vad jobbar Högskolestiftelsen i Österbotten för?

– Vi jobbar för att fortsätta skapa förutsättningar och kunna bidra till blomstrande utbildningar i Vasaregionen och till utbildningar och forskning som näringslivet har nytta av, säger Katarina Heikius.

Hur ser nästa 30 år ut för stiftelsen?

– För oss är det viktigt att våra bidrag fortsätter ge samhällsnytta. I dagsläget ger vi en stor del av bidragen till Åbo Akademi i Vasa. Att vi stöder ÅA i så stor grad beror på donatorns Ann-Mari Finniläs vilja. Det är förstås viktigt för att stärka deras roll men vi hoppas kunna spela en lika stor roll genom att stöda andra enheter i Vasa också, som Novia och Hanken. Om man donerar till oss så går det att själv välja önskemål vart pengarna styrs, säger Katarina Heikius.

LÄS OCKSÅ:

”En megainsats för staden och för högskolorna” – Ann-Mari Finniläs donation fortsätter göra avtryck i samhället

Lämna ett svar