Företagare bjuds på inspiration – Event i maj ger tips om hur distansarbete lyckas

Johanna Hautamäki, Sandra Holm

I Karleby och i Vasa ordnas i maj ett gemensamt event där experter och företagare delar med sig av sina tips om distans- och hybridarbete. Eventet i sig är en hybrid för talturer hålls på fyra olika orter.

När producenter i Hollywood vill skapa intressanta ljudeffekter tänker många av dem på Karlebybon Heikki Kossi. Kossis jobb kan vara att spela in ljud till serier eller filmer, till exempel ljudet när en person går över snö, när vågorna slår i stranden eller när en cigarett brinner. I filmbranschen kallas Kossi och hans kolleger ”foley”-artister.

Numera bor Heikki Kossi i Kalifornien men största delen av sin karriär har han gjort från Karleby. Och detta mycket tidigare än den övriga världen tyckte det blev normalt med distansarbete.

Distansjobb på agendan

Heikki Kossi är en av talarna på ett event som ordnas den 10 maj på Wasa Innovation Center i Vasa och i Karleby på yrkeshögskolan Centria. Temat är distansarbete och distansmöten.

– Distans- och hybridjobb blev snabbt vanligare under coronatiden. Nu behöver företagen ändå inte längre reagera snabbt på den här situationen, så det löns att verkligen fundera på vilka metoder som passar det egna företaget, säger Johanna Hautamäki, service designer på Centria.

Det nya eventet i maj kommer att ge matnyttig information om just detta.

Talare på fyra orter

Kenneth Nordell

Det egna temat troget är det nya eventet en hybrid. Talarna är utspridda i världen och eventet streamas också.

Heikki Kossi ger sin videohälsning från Kalifornien. Serieföretagaren och utbildaren Tomi Kaukinen berättar i Vasa om sina egna misslyckanden och vilka lärdomar de gett.

Coaching- och konsultföretaget Grape Peoples coach Jonas Rajanto berättar om hur det går att få liv i distansmöten, förstås med hjälp av distanskontakt. Programvaruföretaget Gambits grundare Tim Wallin pratar i Karleby om distans- och hybridjobbets inverkan på företagskultur.

Talturer sker på finska och svenska.

Distansarbete har i många företag redan pågått under flera år, men det gör bara inspirationstemat ännu mera aktuellt, menar Yrkeshögskolan Novias projektchef Kenneth Nordell.

– Nu efter coronan är det dags att banda tillbaka bandet lite och börja göra distansarbete på ett kontrollerat och smart sätt.

Del av Myrsky-projektet

Inspirationskvällen i maj är en del av det nationella EU-finansierade Myrsky-projektet. Inom ramen för projektet ordnar yrkeshögskolor event för mikro-, små och medelstora företag, sparring och mikro-utbildningshelheter.

Centrias Sandra Holm, som jobbar med forskning, utveckling och innovation, påminner om att det inom yrkeshögskolorna finns många olika slags kunnande och forskning, som företag kan dra nytta av.

– Vi vill att företagen även genom detta projekt lär sig många praktiska saker, som de sedan kan implementera i de egna företagen.

REACT-EU-projekt finansieras som en del av åtgärderna som EU gör efter COVID-19-pandemin.

Event för alla

Även om Myrsky-projektet riktas speciellt till mikro- och småföretag så är inspirationskvällen i maj öppen för alla. På grund av servering på plats önskar arrangören ändå förhandsanmälningar.

VAMKs projektchef Tanja Davidov säger att också småföretagare som jobbar från hemmakontor kan tjäna på att delta.

– Försäljningen kan öka genom att modigt tillämpa distansmöten. På samma gång går det att utvidga verksamheten till hela Finland.

Davidov rekommenderar alla att komma och delta i eventet på plats, även om temat inte skulle sitta perfekt.

– Jag är själv en företagare och varje gång jag deltagit i ett event så har jag kommit därifrån med något i ryggsäcken. Själv känner jag att företagarens största kapital är nätverket.

Nätverksmöjligheterna byggs vid det här eventet ut även med reserverad tid för fri diskussion vid eventets början och slut.

MYRSKY – Yritysten muutoskyvykkyys, vihreä siirtymä ja digitalisaatio Länsi-Suomessa

Period: 1.11.2022 – 31.12.2023

Projektägare: TAMK

Samarbetspartners: Centria, SeAMK, Turku AMK, VAMK, JAMK, SAMK, Novia

Finansiärer: ESR / REACT-EU-instrumentet som en del av EU:s åtgärder som vidtagits med anledning av covid-19-pandeminMyrsky projektilogot - VAMK Novia Centria ESR Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 Yritysten muutoskumppanina

 

LÄS OCKSÅ:

Mikro-, små och medelstora företag får hjälp att hitta tillväxt – VAMK och Novia stöder företagen på sin tillväxtresa

Lämna ett svar