Wedeco hjälper etablerade företag växa lönsamt – Investerar helst i österbottniska bolag

Thomas Lempiälä
Thomas Lempiälä.

Kapitalplaceringsbolaget Wedeco söker hela tiden efter nya företag att investera i. Wedeco går in i lönsamma bolag som med deras hjälp har möjlighet att ta sig till nästa nivå.

Wedeco är ett kapitalplaceringsbolag med en österbottnisk profil. Bolaget går helst in som minoritetsägare för att finansiera tillväxt och ser gärna att nyckelpersonerna i företaget äger majoriteten av bolaget.

– Vi vill att företagets ägare och ledning har samma strävan som oss, det vill säga att öka företagets värde, säger Thomas Lempiälä, partner och vd för Wedeco.

– Det här är bra för samhället också, lönsamma bolag skapar arbetsplatser, säger Lempiälä.

Thomas Lempiälä ser det som att Wedeco placerar sina pengar i människor. Utan drivna människor skapas inga bra bolag.

– Vår specifika nisch är tillväxtorienterade företag som redan är etablerade och lönsamma, där kan vi tillföra mest mervärde, säger han.

Österbottnisk placerare

Wedeco har fungerat som kapitalplacerare i 34 år redan. Bolaget har under den tiden investerat i lite över hundra bolag. Just nu är man delägare i nio företag, varav alla utom ett har en österbottnisk profil.

– Helst placerar vi i Österbotten, här känner vi bäst till näringslivet och människorna bakom bolagen, säger Lempiälä.

Wedeco drivs med ett erfaret team på 6 personer, med kontor i Vasa och i Karleby.

Söker bolag aktivt

Wedeco söker aktivt efter nya bolag att investera i. Förhandlingar pågår hela tiden. Målet i år är att hitta ett par nya företag att gå in i.

Företagets placeringar har i snitt gjorts för 6-7 år, men siffran är långtifrån huggen i sten. Till skillnad från många andra placerare, som till exempel fonder som måste sälja sina innehav under ett visst tidsintervall, lämnar man inte bolag om inte förutsättningarna, som pris och marknad, är rätt.

Wedecos kortaste placering hittills har varit 2 år medan den längsta varat hela 20 år. Wedeco är samtidigt med i flera olika branscher, den gemensamma nämnaren för dem är att branscherna förutspås vara intressanta för andra placerare om 5-10 år.

– För att vi ska placera krävs också att vi tror på ledningen, att vi tror att själva bolaget har en bra framtid och att företagen lönsamt kan bli minst 2-3 gånger större, säger Lempiälä.

För att vi ska placera krävs att vi tror på ledningen.

Exempel på bolag som klarat av de kraven, och nu finns i portföljen, är Pohjanmaan Ekonomitoimisto, Polttoväri, Häggblom och Herrmans.

– I Herrmans var vi en av de största ägarna fram till 2018, då vi sålde hela placeringen, säger Lempiälä.

– Men det är ett så intressant bolag så vi köpte tillbaka en liten andel, säger han.

Vad tillför ni bolagen förutom pengar?

Wedeco är en engagerad ägare. Bolaget är aktivt med i styrelsearbetet dit de medför struktur och ofta också utomstående expertis.

– Vi pratar därtill nästan dagligen med vd:n, sporrar och hjälper till, säger Lempiälä.

– En stor fördel som vi har är att vi jobbar och betjänar både på svenska och finska, inflikar Sören Björkgård, partner och placeringsdirektör på Wedeco.

Hos Wedeco finns till exempel specialkompetens när det gäller strategiarbete och strukturering av företagsstyrning, vilka båda stöder företagens tillväxt. Wedeco har aktiv roll vid förhandlingar med finansiärer och vid arrangemang av företagsköp och -försäljning.

LÄS OCKSÅ:

Thomas Lempiälä blir ny vd för Wedeco

 

Lämna ett svar