Wasa Future Festival drar igång – Aktivisten Graça Machel med bland veckans föreläsare

Den prisbelönta aktivisten Graça Machel, bekant även för sitt äktenskap med Nelson Mandela, kommer att delta på Wasa Future Festival. ”Vi behöver bygga ett nytt ekonomiskt förhållande till Afrika”, säger festivalens upphovsman Sture Udd.

Wasa Future Festival drar igång i dag, måndagen den 7 augusti. Under hela veckan kommer Bock’s Corner Village i Dragnäsbäck och Wasa Innovation Center att fyllas med lokala, nationella och internationella påverkare, företagare och beslutsfattare.

– På den här festivalen kan man med gott samvete ”stjäla” framgångsrika idéer, koncept och kontakter, säger Sture Udd, primus motor för Wasa Future Festival.

Entreprenören Sture Udd menar till och med att man förlorar stora summor pengar och tid genom att inte vara på plats.

Afrika starkt tema

Sture Udd Wasa Innovation Center Wasa Future Festival
Sture Udd.

Att Wasa Future Festival växt till ett evenemang av internationell betydelse blir tydligt till exempel på torsdagen (den 10 augusti), då ett av temat är Afrika.

Sture Udd säger att målet är att skapa ett nytt ekonomiskt förhållande mellan Europa och Afrika. Europa kunde hjälpa till att skapa en självgående utveckling i Afrika samtidigt som affärer görs och verkliga värden skapas.

Graça Machel deltar

Den prisbelönta aktivisten Graça Machel, som bland annat kämpar för kvinnors rättigheter, kommer att delta i festivalen via videolänk. Graça Machel har själv grundat en fond som hjälper afrikanska kvinnor, inte minst med att starta företag.

Graça Machel är med på programpunkten som pågår på torsdag mellan klockan 10.45 och 11.30.

Energiklustret i nyckelroll

Sture Udd beundrar Graça Machels arbete och beskriver henne som både klok och anspråkslös. Vasaentreprenören säger samtidigt att det säkert är bra att bidra med pengar till afrikanska kvinnliga företagare men att det kanske finns ännu effektivare sätt att uppnå det som Graça Machels team jobbar för.

Sture Udd lyfter speciellt fram att åtgärder som kunde göra energi överkomligt för de afrikanska kvinnorna och deras småföretag skulle skapa långsiktigt välstånd.

– Kan vi på lokal nivå skapa förmånlig energitillgång för att hjälpa dessa företagsamma kvinnor så löser vi många problem, säger han.

Vasaföretag i energiklustret kommer naturligtvis in i ekvationen på så vis att de har lösningar att erbjuda.

Kan vi på lokal nivå skapa förmånlig energitillgång för att hjälpa dessa företagsamma kvinnor så löser vi många problem.

Kommissionär, minister och ambassadör med

Med på samma programpunkt på torsdagen finns bland andra EU-kommissionär Jutta Urpilainen, Europa- och ägarstyrningsminister Anders Adlercreutz samt Brasiliens ambassadör Luis Antonio Balduino Carneiro.

– Brasilien är Sydamerikas största affärsområde, och där finns lite motsvarande utmaningar och möjligheter, säger Sture Udd.

På samma tillfälle kommer även omvandlingen av Rwandas energisystem att tas upp, med representanter på plats både från Rwandas och Finlands regeringar samt berörda företag.

Efter förra årets festivalinitiativ har regeringarna i Finland och Rwanda redan undertecknat ett MoU, memorandum of understanding (red.anm. samförståndsavtal).

Sture Udd uppger att Wärtsilä som bäst även gör en simulering av hela energisystemet i Rwanda.

– Nu tar vi nästa steg på torsdagen, det finns stora möjligheter för företagare, utbildningsinstanser med flera att hänga på, säger han.

Fotnot: Artikelns huvudbild är tagen på World Economic Forum i Afrika 2009. Copyright: World Economic Forum

 

LÄS OCKSÅ:

Culture 3.0 syntyy Wasa Future Festivalilla – Kaikkea yrityskulttuurista urheilukulttuuriin voidaan päivittää

Lämna ett svar