Taloyhtiöiden hallinnointi on monimutkaistunut – BC Consulting tarjoaa asiantuntemusta

Marianna Ala ja Jonas Nyman

BC Consulting auttaa kiinteistönomistajia nostamaan kiinteistöjen arvoa huolehtimalla, että kiinteistöjä huolletaan ja korjataan oikein ja järkevällä tavalla. Vaikka asiakkaina ovat pääasiassa toimitilojen ja isojen arvokiinteistöjen omistajat, yhä useammin myös tavalliset taloyhtiöt kaipaavat neuvontaa.

Taloyhtiön hallinnointi ei ole yksinkertaista. Pitää esimerkiksi järjestää huolto ja isännöinti, miettiä remonttitarpeita ja sähköautojen latauspaikkoja sekä varmistaa ennen kaikkea asukkaiden asuinmukavuus.

Yhä useammin näihin tehtäviin haetaan apua.

– Maailma on muuttunut monimutkaisemmaksi. Aiemmin taloyhtiön puheenjohtajuus oli kunniatehtävä. Nyt sen tehtävän hoitaminen vaatii yhä enemmän osaamista ja ammattitaitoa, kertoo kiinteistömanagerointiyhtiö BC Consultingin erityisasiantuntija Jonas Nyman.

Nyman kertoo, että heidän asiantuntijoita on pyydetty joihinkin taloyhtiön hallituksiin joko jäseniksi tai hallituksen puheenjohtajaksi.

– Taloyhtiöt haluavat ammattimaisempia hallituksia. Se on selkeä muutostrendi alalla, toimitusjohtaja Marianna Ala kertoo.

Ala kertoo myös, että yhä useampi taloyhtiö haluaa laatia pidemmän aikavälin strategian, jossa linjataan tavoitteita, arvoja ja luonnostellaan remonttiaikataulua. Tähän työhön BC Consulting tarjoaa asiantuntemusta.

Kiinteistön arvon nostaja

BC Consulting ei tee asunto-osakeyhtiöiden isännöintiä, mutta voi olla apuna taloyhtiöiden isännöitsijöille ja hallituksille kiinteistöjen ammattimaisessa johtamisessa konsultin roolissa.

BC Consultingin ydintehtävä on auttaa kiinteistöjen omistajia säilyttämään tai nostamaan kiinteistöjen arvoa. Tätä samaa osaamista nelihenkinen asiantuntijatiimi tuo myös taloyhtiöiden käyttöön.

Kiinteistöjen arvo säilyy huolehtimalla kiinteistön oikeasta käytöstä ja remontoimalla kiinteistöt. Nyman muistuttaa, että tavalliset asunnonostajat selvittävät nykyään tarkkaan kiinteistön taustat ja kunnon.

– Se on muuttunut rajusti. Ennen katsottiin vaan, että onko alhainen vastike. Nyt ostaessa käydään läpi, että onko korjaukset tehty.

Suomessa on huolestuttavan paljon heikosti hoidettuja asuinkiinteistöjä

Auttaa remonttien ajoittamisessa

Korjauksia ei kuitenkaan kannata tehdä jatkuvasti, vaan järkevästi. Nyman puhuu korjausten tärkeysjärjestyksestä. Kärjistettynä: vuotava katto kannattaa korjata ennen salaojien uusimista.

– Meidän asiantuntijat osaavat myös miettiä mitä korjauksia kannattaa koplata yhteen ja miettimään pitkän ajan suunnitelmaa, Ala kertoo

BC Consulting osaa myös neuvoa, millä hinnalla jokin remontti kannattaa tehdä.

– Näin voimme auttaa sekä säästämään kustannuksissa että nostamaan kiinteistön arvoa.

Laadun vartija

Monesti taloyhtiössä halutaan pitää kustannuksia kurissa kilpailuttamalla huolto- ja isännöintiyhtiö säännöllisesti. Marianna Ala suhtautuu kilpailuttamiseen varovaisesti.

– Toki kannattaa kilpailuttaa, mutta pelkästään hintaa ei kannata tuijottaa. Jos kiinteistöllä on ollut sama huolto- tai isännöintiyhtiö pitkään, vaihtamalla saatetaan menettää hiljaista tietoa kiinteistöstä.

Ala kertoo, että aina kannattaa vaatia laatua. Hän myöntää, että on vaikea tietää mikä isännöinti- tai huoltoyhtiö on hyvä ja mikä huono.

Ala kehottaa etsimään sitä tietoa puskaradiosta eli esimerkiksi naapureilta, työkavereilta tai alan Facebook-ryhmistä.

Suomessa paljon parannettavaa

Marianna Ala pitää hyvänä asiana, että Suomessa yhä useammassa taloyhtiössä on herätty korjausvelan kasvamiseen.

– Suomessa on silti huolestuttavan paljon heikosti hoidettuja asuinkiinteistöjä. Tänä päivänä, jos sellainen kiinteistö ei ole kasvukeskuksessa, niin joudutaan miettimään, onko se järkevintä vaan purkaa.

Nyman kertoo, että usein taloyhtiöissä saattaa olla kaksi leiriä. Toiset haluaisivat pärjätä mahdollisimman vähäisellä remontoinnilla ja toiset haluaisivat pitää kiinteistöstä hyvää huolta.

Tällaisessa tilanteessa ulkopuolinen asiantuntija osaa perustella korjaustarpeita, jolloin ainakin tärkeimmät korjaukset varmemmin etenevät.

Energiaremonttien kysyntä kasvussa

VAMK:n katolle on asennettu 334 aurinkopaneelia.

BC Consulting on pitkään auttanut kiinteistönomistajia huomaamaan tapoja, jolla energiakustannuksissa voi säästää. Nyt näitä palveluita kysytään kiihtyvällä tahdilla.

Nyman kertoo, että toimitiloissa voidaan säästöjä hakea esimerkiksi laskemalla lämpötilaa automaation avulla yöksi.

Nyman toimii myös Kiinteistö Oy Palosaaren Kampuksen toimitusjohtajana. Siinä ominaisuudessa hän oli viemässä läpi aurinkopaneelien asennusta Vaasan ammattikorkeakoulun katolle.

Nyman kertoo, että katolle asennettiin kaikkiaan 334  aurinkopaneelia, jotka peittävät puolet katosta. Investointipäätöstä tehtäessä laskettiin, että noin 200 000 euron investoinnin takaisinmaksuaika on noin seitsemän vuotta.

Nykyisellä sähkönhinnalla takaisinmaksuaika on pienempi.

– Näin jälkiviisaana voi todeta, että viisaampi päätös olisi ollut rakentaa koko katto täyteen aurinkopaneeleja. Maailma oli päätöstä tehdessä erilainen.

 

LUE MYÖS:

Vuosi 2020 toi pysyviä muutoksia kiinteistöalalle – nyt toimistoilta toivotaan muokattavuutta ja kokoustilaa

Lämna ett svar