SYT muutti nimensä Yrittäjäkassaksi – ja aikoo jatkossa pitää entistä paremmin yksinyrittäjän puolia

Merja Jokinen.

SYT yhdistyi vuoden vaihteessa AYT:n kanssa, ja muutti kesäkuussa nimensä Yrittäjäkassaksi. Kassanjohtaja Merja Jokisen mukaan uusi nimi alleviivaa sitä, että jatkossa pien- ja yksinyrittäjien puolia pidetään entistä tomerammin.

– Aiomme tuoda entistä enemmän esiin pienten yritysten tilannetta ja epäkohtia. Monella yrittäjäjärjestöllä painopiste tuntuu olevan isoissa yrityksissä. Me haluamme keskittyä siihen, että yksinyrittäjien työ on tärkeää tälle yhteiskunnalle, vaikka ei siellä mitään miljoonia leivota, Jokinen sanoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa aiempaa ahkerampaa edunvalvontaa ja tiedottamista. Jokinen toivoo, että yksinyrittäjät ja erilaiset tilanteet otettaisiin paremmin huomioon esimerkiksi lakimuutoksia suunniteltaessa.

Yksinyrittäjien työ on tärkeää tälle yhteiskunnalle, vaikka ei sillä mitään miljoonia leivota

– Esimerkiksi työttömyysturvalainsäädäntö laahaa siihen nähden perässä, miten nopeasti työmarkkinat kehittyvät. Lainsäädännön pitäisi päästä vauhdikkaammin mukaan nykykäytäntöihin, jotta se vastaisi ihmisten arkea, Jokinen huomauttaa.

Korona toi piikin jäsenhakemuksiin

Suomessa on 280 000 yritystä, ja 180 000 yksinyrittäjää. Yrittäjäkassalla jäseniä on 30 000, mikä ei Jokisen mielestä ole vielä paljon. Haasteena on tietoisuuden lisääminen ja yrittäjien tavoittaminen. Kassan teettämän kyselyn mukaan 25 prosenttia yrittäjistä ei tiennyt Yrittäjäkassasta mitään, ja 50 prosenttia kertoi joskus kuulleensa jotain.

Enemmistö yksinyrittäjistä toimii palvelualalla.

– Haasteena on se, että kun kaikki menee hyvin, työttömyysturvaa ei ajatella, Jokinen miettii.

Osittain siksi maaliskuu teki piikin Yrittäjäkassan jäsenhakemuksiin.

Jokinen kertoo, että nimenvaihdosta ja yksinyrittäjiin panostamista aiotaan tuoda laajemmin esille syksyllä. Alun perin nimenantojuhlat oli tarkoitus pitää kesällä, mutta koronatilanne pakotti siirtämään niitä. Toisaalta pandemia on osaltaan auttanut herättämään yrittäjien huomion.

– Toivoisin, että yrittäjät tiedostaisivat, ettei kaikki ole aina itsestä kiinni. Ulkoiset tekijät voivat vaikuttaa yrittämiseen yllättävän nopeasti, Jokinen sanoo.

Vasaregionen får en ny representant i SYT-kassans styrelse – Christoffer Wiik tackar för sig efter nio år

 

Lämna ett svar