Puustellis företagare satsar stort i Vasa – Sexsiffrig investering i butik på nya adress

Thomas Berglund.

Puustellis företagare tror på Vasa. Det är bra drag i branschen som helhet också – köken ska däremot utrustas med fläktar som blåser neråt, om man får tro de nya trenderna.

I måndags öppnade Puustelli i Vasa på en ny adress, Storalånggatan 37 i kärncentrum. Lokalen finns i värdefastigheten där till exempel dåvarande Anvia (numera Viria) i tiderna verkat.

Den nya hyresgästen gör en storsatsning på lokalen, men har valt att behålla en del inredningsdetaljer, som till exempel golvet för att hedra fastighetens historia.

Långsiktigt

Thomas Berglund, Puustellis företagare, säger att de började planera satsningen i slutet av februari. Företagaren beskriver det som en stor investering för dem. Som bäst sätts de sista detaljerna på plats.

Thomas Berglund.

Puustellis nya lokal är 290 kvadratmeter och blir med inredningen en sexsiffrig investering. Det byggs upp nya modellkök och helt nya typer av material, lösningar och vitvaror förevisas.

– Den tidigare butiken fanns 25 år på samma ställe, så det är en långsiktig investering vi nu gör, säger Thomas Berglund.

Tätt samarbete

Puustellis filosofi är att kunna erbjuda så mycket som möjligt under samma tak, så lätt som bara möjligt för kunden. Mest känt är företaget för sina kök men de sköter även andra typer av renoveringar och projekt, som till exempel golv-, kakel-, VVS- och elarbeten.

Det breda tänket innebär att samarbetet med andra aktörer, som till exempel inredningsplanerare, är tätt. Det här har beaktats i den nya butiken som har ett skilt rum med materialprover och möjlighet till olika typer av belysning för lyckade slutresultat.

Nytt är också att Kastelli, som hör till samma koncern, får rum under samma tak, vilket också skapar synergifördelar.

– Alla samarbeten innebär att vi får en mera levande butik som kan erbjuda nya intryck och möten, säger Berglund.

Vi får en mera levande butik som kan erbjuda nya intryck.

Bra drag i branschen

I början av coronakrisen, när ingen riktigt visste vad som var på gång, led försäljningen i Vasabutiken. Det tappet har man ändå lyckats ta igen och jämfört med läget i fjol har försäljningen ökat.

Thomas Berglund säger att de direkt också kunde anställa ett par försäljare till bara kompetent arbetskraft hittas.

Puustelli som helhet, som är ett finländskt familjeägt företag, har också lyckats växa under krisen och har anställt flera till fabriken i Harjavalta.

Downdraft och nya färger

En trend som Thomas Berglund tror att här för att stanna är att köken utrustas med så kallade downdraft-fläktar.

I stället för en stor spisfläkt ovanför spisen finns i stället en fläkt på spisen, bredvid kastrullerna alltså, som drar ner köksoset. Fläkten renar upp till 97 procent av matosen och blåser sedan ut den varma och rena luften, på till exempel golvet.

Berglund beskriver det som ett miljövänligt och energisnålt alternativ, inte minst eftersom värmen inte släpps ut till kråkorna.

Så här ser det ut inne i en downdraft-fläkt.

På en del håll i världen har de nya fläktarna redan slagit igenom medan vi här är i startgroparna. Downdraftfläktarna öppnar också upp för möjligheten till flyttbara köksöar, åtminstone så långt som elsladden räcker.

En annan trend som Berglund gillar är att fler och fler i dag väljer andra färger än vit till köken.

– I rätt miljö kan till exempel skogsgrönt bli riktigt snyggt och även helträ, ekfärg, blir vanligare, säger han.

En pågående, stark trend är att fler väljer ekologiska och giftfria alternativ till köksmaterial. På området är Puustelli en av pionjärerna med sina Miinuskök, som är ett koncept utvecklat just för detta.

– Många är också överkänsliga mot olika material och då är också Miinus-köken ett bra alternativ, säger Berglund.

LÄS OCKSÅ:

Puustelli Miinus får Europa-patent – “Köken finns redan i Österbotten, bland annat i Vasa, Oravais, Jakobstad och Larsmo”

Lämna ett svar