Prevex gör storsatsning på hållbarhet – Vattenlås tillverkas av återvunnen plast

Camilla Wikman, Niclas Caldén Prevex
Camilla Wikman, Niclas Caldén.

Prevex börjar tillverka sina produkter och förpackningar av återvunnen plast. Redan i slutet av detta år ska 60 procent av jungfruplasten i det österbottniska företagets produkter vara utbytt.

Marko Nylund Prevex vattenlås
Marko Nylund.

Prevex är ett företag som har gjort hårda strategiska val och byggt sig en tydlig nisch. Nykarlebybolaget, även starkt i Jakobstad, har utvecklats från att vara en mångsysslare i plastbranschen till att fokusera på vattenlås.

Ett vattenlås är den konstruktion som hittas till exempel under tvättfatet i badrummet, med huvudfunktionen att hindra lukt från att tränga fram ur avloppet.

För Prevex räcker det inte heller längre med att tillverka världens bästa vattenlås utan nu vill bolaget vara bäst även på hållbara vattenlås, alltså ur miljösynpunkt sett.

Storsatsning på gång

Prevex håller som bäst på att byta ut plasten i sina produkter till återvunnen plast. I sin nya klimatstrategi väljer företaget att fokusera på produktutveckling för att minska produkternas och förpackningarnas klimatavtryck.

– Vi är redan igång med tillverkningen av produkter i återvunnen plast, säger Marko Nylund, vd för Prevex.

Prevex ska byta ut andelen nyproducerad plast till minst 60 procent återvunnen plast i alla produkter innan slutet av 2022.

Lika bra kvalitet

Marko Nylund säger att företaget gjort en stor insiktsresa när det gäller hållbarhet.

– Det är inte bara prat utan backas upp av verkliga gärningar.

Niclas Caldén Prevex Nykarleby hållbarhet
Niclas Caldén.

Niclas Caldén, Senior Advicer som jobbar med hållbarhetsfrågor, har tidigare jobbat som fabrikschef. Caldén säger att hållbarhetsarbetet inkluderar mycket mätningar och beräkningar. Att byta ut material och jobba på nya sätt får inte påverka produkternas kvalitet negativt.

Prevex marknadsföringsdirektör Camilla Wikman, som är med och visar runt i fabriken, håller upp två till synes lika vattenlås. Ett av dem är tillverkat med återvunnen plast och det andra med jungfruplast, men utan tester går det inte ens att se skillnaden.

Det är inte bara prat utan backas upp av verkliga gärningar.

Stora volymer

Materialbytet i Prevex produkter kommer att minska jungfruplaståtgången för bolaget med cirka en miljon kilogram per år.

Det som Prevex istället använder är industriellt rent återvunnen plast. Det är ett relativt dyrt material så några besparingar i euro och cent ger materialbytet inte.

Marko Nylund säger ändå att återvinningsteknologin går snabbt framåt. Det innebär sannolikt att man kommer att kunna pressa materialpriserna på sikt och använda återvunnen plast även av sämre kvaliteter.

Rekordår i fjol

Prevex har växt kraftigt under de senaste åren. 2020 hade bolaget en omsättning på 31,9 miljoner euro, som i fjol redan vuxit till rekordhöga 36,7 miljoner euro.

– Vi fortsätter söka kraftig tillväxt, det finns bra möjligheter att vinna marknadsandelar i Europa, säger Marko Nylund.

En av utmaningarna just nu är komponentprishöjningar.

– Råvarornas pris utgör en betydande del av priset för ett vattenlås, säger Nylund.

Personalstyrkan växer

Prevex har ungefär 280 anställda varav cirka 180 hittas i Finland och 100 i Polen. I Nykarleby, där både huvudkontor, produktion och produktutveckling finns, har Prevex cirka 150 anställda.

I Jakobstad är företaget också starkt och har stora möjligheter till expansion, inte minst genom färdigt tillgängliga lokaler.

En ständigt pågående utmaning för Prevex är att fortsätta locka till sig de bästa förmågorna.

– Vi har i princip haft en ständig rekrytering på gång under de två senaste åren, säger Camilla Wikman.

Prevex grundades 1955. KWH kom först in som delägare 1985 och köpte hela företaget 2003.

LÄS OCKSÅ:

Prevex etablerar sig även i Jakobstad – Företaget har behov av ett 20-tal nya medarbetare

Lämna ett svar