Orapacs rekordår övergår till jubileumsår

Fredric Tidström.

Fjolåret blev något av ett rekordår för Orapac. I år är det 30-årsjubileum som gäller för Oravaisföretaget.

Förpackningsföretaget Orapacs fjolår blev riktigt bra. Omsättningen ökade med över tio procent till drygt 12 miljoner euro.

– Det är snudd på rekordår för oss, i alla fall är det den bästa tillväxttakten så länge jag har varit med, säger Fredric Tidström, vd för Orapac.

Fredric Tidström har jobbat för Orapac i 7,5 år. Företaget var redan moget när han kom med i bilden, i år firas nämligen 30-årsjubileum.

– Hatten av för de tidigare ägarna som började från noll, det är en imponerande och lång väg företaget gått, säger Tidström.

Både små och stora

Mirka och ABB var bland Orapacs första stora kunder. Med tiden har företaget satsat hårt även på att fånga små och medelstora kunder.

– Det är kanske också där, i de små och medelstora upplagorna, vi ser mest tillväxtmöjligheter.

Det är kanske också där, i de små och medelstora upplagorna, vi ser mest tillväxtmöjligheter.

Orapacs 30-årsjubileum firas mot vårkanten. Det blir ett öppet hus dit till exempel leverantörer, kunder och ortsbor bjuds in.

– Det blir säkert intressant för många som tidigare jobbat på området att komma och se hur det ser ut i dag, säger Tidström.

Orapac finns på Oravais Fabrik-området. Bolaget har i dag 8 000 kvadratmeter till förfogande.

Köpet ger synergi

Orapac investerade kraftigt i fjol. Bolaget gjorde satsningar i maskinparken och köpte också upp samarbetspartnern Bestpak.

Orapac har satsat hårt på kartongförpackningar i miniwell. Materialet passar till exempel för kosmetikförpackningar eller vinlådor, så kallade bag-in-box.

Bestpac å andra sidan har mest att bidra när det gäller större förpackningar.

– Till exempel förpackningar till möbler eller specialförpackningar till metallindustrin, säger Fredric Tidström.

Bestpac har sin verksamhet i Birkala och Kihniö. Planen är också att fortsätta driva två skilda bolag med olika namn under samma paraply.

– Mest synergieffekter hoppas vi kunna hitta på försäljningssidan, då vi nu kan göra förpackningar till allt från små tändstickor till riktigt stora möbler, säger Tidström.

Hela Orapac-koncernen har nu närmare 50 anställda. Jubileumsåret har börjat bra för företaget men riktigt lika stor tillväxt som året innan vågar man ännu inte hoppas på.

LÄS OCKSÅ:

Orapac köper BestPak – Fredric Tidström: “Bolagen kompletterar varandra”

Lämna ett svar