Nuori esimies uskaltaa puhua myös vaikeista asioista – avoimuus auttoi Investigoa kriisiaikoina

Investigo.

Kriisiaikojen johtamisessa tärkeintä on ollut avoimuus, sanoo rakennusterveyteen keskittyneen Investigon toimitusjohtaja Niklas Mehtonen.

Kun koronakriisi iski päälle, Mehtosta kehotettiin antamaan lomautusvaroitus. Mehtonen päätti kuitenkin toimia toisin. Hän kertoi työntekijöille avoimesti, missä mennään ja millaisia mahdollisuuksia yrityksellä on selvitä vaikeasta tilanteesta.

Lopulta ketään ei jouduttu lomauttamaan, vaikka välillä oli vaikeaa. Monet Investigon töistä esimerkiksi palvelutaloissa ja julkisissa tiloissa peruttiin, ja kalenteri tyhjeni nopeasti.

Vaikka mikä olisi, emme kaiva itsellemme kuoppaa murehtimalla

”Aika puhki olen ollut”

Korona-aika oli nuorelle yrittäjälle haastavaa. Kaikki oli ajateltava nopeasti uusiksi, ja työntekijät tarvitsivat työssään erilaista apua ja tukea kuin ennen. Yhtäkkiä oli ajateltava kaikkea etätyömahdollisuuksista hygieniamääräyksiin. Mehtoselle oli tärkeää, että suojavarusteita oli riittävästi, jotta työntekijöillä oli mahdollisuus tuntea olonsa turvallisiksi.

Niklas Mehtonen.

– Työt piti saada sujumaan mahdollisimman hyvin ja samalla hakea lisämyyntiä. Jälkeenpäin olen huomannut, miten raskas kevät oli. Silloin ei ajatellut, että on kiire, mutta stressi raksutti koko ajan päässä. Aika puhki olen ollut sen jälkeen.

Kriisiaikoina Investigoa auttoi paitsi avoimuus, myös mahdollisuuksiin keskittyminen. Ulkopuolisista hallitusammattilaisista oli Mehtosen mukaan yritykselle suuri apu.

– He osasivat auttaa todella konkreettisesti ja kertoa, miten he ovat hoitaneet hommat omissa yrityksissään. Ulkopuolisten ottamisesta hallitukseen oli tosin apua jo ennen koronaa. Ilman heitä olisi helposti jämähtänyt paikoilleen. Joskus yrittäjänä voi tulla sellainen hetki, ettei uskalla tai saa asioita aikaiseksi, ja silloin on hyvä, että joku vähän potkii vauhtia.

Mehtosta helpotti myös ajatus siitä, että poikkeusolot päättyvät aikanaan. Investigon yrittäjät pyrkivät pysymään positiivisina ja miettivät, mihin markkinointi kannattaisi suunnata. Kun koulut ja päiväkodit suljettiin, esimerkiksi kunnille voitiin tarjota aiempaa aktiivisemmin mahdollisuutta tutkia tyhjillään olevia kiinteistöjä.

– Päätimme, että vaikka mikä olisi, emme kaiva itsellemme kuoppaa murehtimalla.

Vaikeat keskustelut välttämättömiä

Avoimuus on Mehtosen esimiestyössä tärkeää muutenkin kuin kriisiaikoina. Hän uskoo, että vaikeista asioista keskusteleminen ja avoimuus on nuorten esimiesten sukupolvelle aiempaa luontevampaa. Vaikka kaikista asioista ei ole aina helppo puhua, Mehtonen ajattelee, että työntekijöillä on oikeus tietää ja perustelut auttavat toimimaan.

Investigo tekee muun muassa kosteus- ja kuntotarkastuksia.

– Kerron aina, miksi vaadin jotain. Meillä on töissä fiksuja ihmisiä, kyllä he ymmärtävät.

Mehtosesta tuntuu vähän tyhmältä, kun joku kutsuu häntä pomoksi. Hän haluaa Investigon olevan tiimi, joka tekee yhdessä töitä. Yhdessä ollaan välillä myös vapaa-ajalla, pelataan sulkapalloa ja saunotaan. Silti esimiehen on kannettava vastuunsa. Välillä onkin vaikeaa olla sekä läheinen kaveri että esimies.

– Uskon kuitenkin, että nuorten näkökulma on olla avoin. Olen itse ollut töissä paikoissa, joissa on vain tehty työt, muttei kerrottu, miksi. Itse en halua toimia niin. Siksi otan työntekijät mahdollisimman paljon mukaan kaikkeen ja käyn esimerkiksi talouslukuja läpi säännöllisin väliajoin. Haluan, että työntekijät kokevat olevansa osa yritystä, eivät vain sen pelinappuloita.

”On ollut aikaa ajatella”

Kun päivittäinen työ hiljeni, Investigo haki kehittämisrahaa ja syventyi kehittämishankkeeseen, joka oli ollut mielessä jo pitkään. Nyt yritys kehittää sovellusta, jolla on tarkoitus parantaa tuottavuutta.

– Ideat ovat paisuneet, ja toimintamme on lopulta kehittynyt tämän kaiken myötä. On ollut aikaa ajatella.

Tällä hetkellä näyttää jo valoisammalta. Ketään ei ole lomautettu, ja kesä on ollut jopa normaalia kiireisempi. Kehityshankkeen myötä haetaan lopulta myös kasvua.

Lue lisää:

Palaa töihin mallikkaasti – asiantuntijan parhaat vinkit tehokkaaseen ja stressittömään syksyyn

Lämna ett svar