Nordic Green Recycling satsar i egen terminal i Korsholm – Ny österbottnisk aktör inom hållbarhet växer fram

Tobias Hästbacka, Andreas Renfält Nordic Green Recycling Keskis Larven Workpark
Tobias Hästbacka, Andreas Renfält.

En terminal som bland annat återvinner byggavfall skapas i Korsholm. Nordic Green Recycling jobbar med att ta fram nya processer för att hantera, separera och förädla olika typer av avfall.

Nordic Green Recycling heter en ny aktör på hållbarhetsområdet. Företaget jobbar med att ta fram nya processer inom hållbarhetstänkande och också rent konkret med att hantera till exempel bygg- och rivningsavfall.

– Inom hållbarhet finns det en stark efterfrågan och talande framtidsutsikter, säger Tobias Hästbacka, vd för Nordic Green Recycling, som bakgrund till satsningen.

Växte fram ur behov

Andreas Renfält Keskis Nordic Green Recycling
Andreas Renfält.

Nordic Green Recyclings historia började som ett projekt inom företaget Keskis Logistics. Andreas Renfält, som liksom Tobias Hästbacka är företagare bakom det bolaget, säger att företaget under flera år transporterat mycket brännbart avfall.

– Det var därifrån idén ursprungligen kom, att det finns bättre och annorlunda sätt att göra saker på, säger Andreas Renfält.

Nytt industriområde skapas

Tobias Hästbacka. Nordic Green Recycling Keskis
Tobias Hästbacka.

Keskis Logistics har sitt huvudsäte på Larvvägen, i Kuni, strax intill Riksåttan. En handfull företagare håller som bäst på att där skapa ett nytt industriområde, Larven Workpark.

En del företag har redan flyttat in medan det också finns tomtmark som bäst förbereds.

– Flera företag är välkomna att etablera sig här, säger Tobias Hästbacka.

Satsar i egen terminal

På det nya industriområdet kommer Nordic Green Recycling att bygga upp egen terminal inom kort. Miljötillstånd är redan fixat och hela 1,5 hektar vigs till ändamålet.

Upp till 20 000 ton material på en gång kan det handla om som på olika sätt ska återvinnas. Den nya terminalen blir sannolikt arbetsplats för en handfull personer.

– Terminalen i sig är viktig men det allra bästa är om vi lyckas hitta metoder där terminalen inte ens behövs, säger Tobias Hästbacka.

Hästbacka syftar då på att de ska jobba med att ta fram olika typer av mobila lösningar, där man alltså kan behandla och separera till exempel byggavfall ännu närmare platserna där det uppstår.

Många olika typer av material

Nordic Green Recycling begränsar sig åtminstone inte i detta skede till vilka specifika material de ska återanvända.

I praktiken handlar det ändå om olika typer av bygg- och rivningsmaterial från både byggnader och infrastrukturprojekt. Företaget är också öppen för att ta hand om material som uppstår från industrin, som sidoprodukter och avfall.

Lanseringsevent i dag

Joakim Strand
Joakim Strand var en av huvudtalarna.

Nordic Green Recyclings planer offentliggjordes på ett event på det nya industriområdet i dag. Huvudtalare var bland andra riksdagsledamot Joakim Strand som lyfter fram att hållbarhet är en av de tydligaste, större globala megatrenderna.

Samma budskap fångas upp av bland andra Vaseks Göran Östberg och Concordias Tomas Knuts, som båda jobbat mycket med just dessa frågor.

Business Finlands Ulf-Erik Widd pratar om att det gäller att våga tänka stort och att från start se på möjligheter till att skala upp verksamheten internationellt.

Tackar samarbetspartners

Göran Östberg och Tomas Knuts. Vasek Concordia
Göran Östberg och Tomas Knuts.

Tobias Hästbacka tar tillfället i akt och tackar alla samarbetspartners, en del av dem nämnda i den här texten men också andra aktörer som NTM-centralen och Bertills & Jung, som stod bakom själva lanseringseventet.

Ett speciellt tack riktar Hästbacka till Korsholms kommun.

– Kommunen har varit stöttande och gjort ett bra jobb, säger Hästbacka.

Johanna Långskog, näringslivskoordinator på Korsholms kommun, samt flera andra från kommunen är på plats och fångar upp bollen.

– Det är alltid en stor dag när företagares idéer får vind, säger Johanna Långskog.

– I Korsholm finns många innovativa företag och det är fint att se att det här området utvecklas till något fint, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ:

Korsholm vill bli Finlands företagsvänligaste kommun – Företagarbas: ”Kommunen har goda förutsättningar”

Lämna ett svar