Nordic Green Recycling fick rivstart – Nya samarbetsformer och breddad ägarbas nästa steg

Tobias Hästbacka, Keskis, NGR Group, Nordic Green Recycyling, industrivåg.
Tobias Hästbacka, på bild på terminalområdet, i bakgrunden pågår arbetet med att bygga en industrivåg.

Nordic Green Recycling växer snabbt fram som en ny österbottnisk aktör inom hållbarhet. Företagets terminal i Korsholm är redan i användning.

Nordic Green Recycling, eller NGR Group som bolaget officiellt heter, har fått en rivstart på sin verksamhet. Bolaget som grundades i fjol nådde upp till närmare en miljon i omsättning i sitt första bokslut.

– Nu är det ambitiösa målet att fyrdubbla den siffran, säger Tobias Hästbacka, vd för NGR Group.

Nu är det ambitiösa målet att fyrdubbla den siffran.

Satsar i Korsholm

NGR Groups bas hittas i Larven Workpark, ett framväxande industriområde som ligger i början på Larvvägen i Kuni. På samma område hittas även Nordic Green Recyclings nya återvinningsterminal. Den närmare två hektar stora terminalen har varit en viktig förutsättning för att snabbt få igång verksamheten.

Tobias Hästbacka, Keskis, NGR Group, Nordic Green Recycyling
Tobias Hästbacka.

Den nya terminalen fungerar som ett mellanlager för olika typer av material och är samtidigt ett ställe där material separeras och förädlas. Som bäst pågår bygget av en industrivåg som möjliggör full kontroll på volymerna som kommer in och ut ur terminalen.

– Tanken är att nu finslipa konceptet och sedan skapa flera terminaler där de behövs för att få en effektiv verksamhet, säger Tobias Hästbacka.

Tar tillvara material

Nordic Green Recyclings grundverksamhet handlar om att återvinna och förädla material som annars kanske kunde ha blivit avfall.

Byggavfall som blivit returträ.
Byggavfall som blivit returträ.

Ett exempel är byggavfall som osorterat kan vara ett problem men sorterat och förädlat blir en värdefull resurs. Ett annat exempel är överloppsmaterial från industrin.

Samma möjligheter gäller även organiskt material. När Vaasa Insider är på plats vid terminalen finns där till exempel stora högar med sly röjda från en vägren, som ute vid vägkanten varit ett problem men nu är på väg att bli värdefull energi.

I NGR Groups stora vision ingår förutom miljövänligheten även att skapa affärsmodeller, koncept och kanaler som mindre transportbolag får nytta av.

På samma sida som lokala transportbolag

Tobias Hästbacka, Keskis, NGR Group, Nordic Green Recycyling
Tobias Hästbacka.

Tobias Hästbacka leder även KESKIS Logistics, ett företag som bland annat erbjuder transport- och logistiktjänster. Tobias Hästbacka känner väl till vardagen som både små och lite större transportbolag kämpar med, vilket också var en orsak till att Nordic Green Recycling skapades.

I återvinningsbranschen har de små transportbolagen, som ibland inte är större än en lastbil med chaufför, väldigt små chanser att ta hem större kontrakt på egen hand. Mindre bolag kan också få svårt att konkurrera i fall där jättar kan pressa priset på sina transporter och istället tjäna på själva återvinningen.

– Vi vill därför inte komma in på marknaden som ytterligare en aktör som gör livet svårare för de lokala transportbolagen, poängen är att samarbeta och hjälpa dem, säger Tobias Hästbacka.

Bjuder in lokala transportbolag som ägare

Nordic Green Recycling har nyligen grundat ett dotterbolag, NGR Österbotten. Det nya bolaget är skapat för att möjliggöra samarbete på en helt ny nivå just bland mindre transportföretag, många av dem verksamma i glesbygden.

– Alla lokala transportbolag får köpa B-aktier och komma med som ägare, det är inte heller några stora summor det är frågan om, säger Hästbacka.

Starkare tillsammans

Tobias Hästbacka, Keskis, NGR Group, Nordic Green Recycyling

En breddad ägarbas innebär bättre möjligheter att ta hem större affärer, kontrakt som aktörerna sedan kan dela på. Ägarskapet innebär också att flera kan dra nytta av gemensamma koncept- och it-satsningar samt certifieringar.

– Vi vill erbjuda en bra deal så transportföretagen får fokusera på att köra och jobba med sin kärnverksamhet, säger Hästbacka.

Mera information och kontaktuppgifter till Nordic Green Recycling hittas på deras webbplats, ngr.fi.

 

LÄS OCKSÅ:

Nordic Green Recycling satsar i egen terminal i Korsholm – Ny österbottnisk aktör inom hållbarhet växer fram

Lämna ett svar