Nordic Green Energy får en ny vd – ”Spotbaserade elpriser blir vanligare, kunder behöver få kontroll och översikt”

Kenneth Kastrén. Nordic Green Energy. Wasa Business Center. Vasa
Kenneth Kastrén.

Kenneth Kastrén blir ny vd för Nordic Green Energy, ett av de tio största elbolagen i Finland. Företagets hela verksamhet i Finland styrs och sköts från Vasa.

Kenneth Kastrén blir från och med den 1 januari vd för elbolaget Nordic Green Energy. Den nuvarande försäljningsdirektören ser vd-uppdraget som en rolig och intressant utmaning, inte minst med tanke på turbulensen i branschen.

– Nästan vid varje köksbord pratas det nu om elpriset och vi får väldigt mycket frågor och kundkontakter som rör till exempel avtal, säger han.

Till skillnad från vad man kanske kunde tro är höga och fluktuerande elpriser inte något positivt för det här elbolaget. Nordic Green Energy köper all sin el på marknaden och skulle hellre se lägre och stabilare elpriser.

Säljer förnyelsebar energi

Kenneth Kastrén. Nordic Green Energy.
Kenneth Kastrén.

Nordic Green Energy finns bland de tio största elbolagen i Finland. Bland dess kunder finns både företag och privatpersoner.

Miljöaspekten är central för företaget och all el som säljs till konsumenter är förnyelsebar energi.

– Det leder till mera investeringar i förnyelsebar energiproduktion, som gör att fossila produktionsmetoder kan fasas ut snabbare, säger Kenneth Kastrén.

Basen i Vasa

Nordic Green Energys verksamhet i Finland sköts från Vasa. Kontoret finns i Wasa Business Center på Kvarngatan.

– Härifrån sköts allt från ledning och kundservice till backofficefunktioner, säger Kenneth Kastrén.

Nordic Green Energy har ungefär 50 anställda i Vasa samt 10 anställda i Stockholm. Kenneth Kastrén blir vd även för Sverigeverksamheten.

Nordic Green Energy är en del av Elmera-koncernen. Börslistade Elmera Group är en norsk energikoncern, dit till exempel Fjordkraft också hör.

Fasta elprisavtal tappar mark

Kenneth Kastrén. Nordic Green Energy Kronoby Vasa
Kenneth Kastrén.

I Finland har avtal med fast elpris länge varit kutymen. Det här har ändrat, och Kenneth Kastrén kan se en tydlig utveckling i riktning mot spotbaserade elavtal, alltså elpriser som kan ändras snabbt i takt med marknaden.

– En orsak till utvecklingen är att det för elbolagen nu är extremt hög risk att sälja el med fasta priser, säger han.

Kenneth Kastrén säger att den här risken syns direkt i priserna, vilket i sin tur gör att nya produkter med fasta priser inte blir kundvänliga.

Ger kunder kontroll

Börsbaserade elpriser kommer i sin tur med andra utmaningar. Kenneth Kastrén säger att kunderna har ett tydligt behov av att få kontroll, översikt och möjligheter att styra sin konsumtion.

Kastrén lyfter fram att många elkonsumenter i Finland redan på egen hand lyckats minska sin konsumtion. Från Norge finns också statistik som visar att elkonsumenterna sparar el, men också att de som använder en viss app sparar ännu mera.

Den här appen, som Elmera-koncernen står bakom, håller som bäst på att anpassas till finländska förhållanden. Den 1 mars kommer den att bli tillgänglig för Nordic Green Energys kunder.

– Det är viktigt att vi alla fortsätter spara el för att säkerställa tillgången och hålla nere priserna, säger Kenneth Kastrén.

Det är viktigt att vi alla fortsätter spara el för att säkerställa tillgången och hålla nere priserna.

Ny ekonomidirektör rekryterad

Nordic Green Energy har tillväxtplaner och även ett par rekryteringar på gång. Företaget söker som bäst en produktaffärsutvecklingschef och en försäljningschef.

Vid årsskiftet får företaget en ny CFO, ekonomidirektör. Som ny CFO börjar då Tony Kuusiniemi, som närmast kommer från finanshuset Certum, som han varit med om att grunda och där han också jobbat som ekonomidirektör.

– Vi är otroligt glada att vi får Tony med oss, han har en stark entreprenörbakgrund och kommer att hjälpa oss mycket, säger Kenneth Kastrén.

Företagets tidigare ekonomidirektör var stationerad i Stockholm medan Tony Kuusiniemi kommer att jobba från Vasa.

– Nordic Green Energy är ett kraftigt växande bolag och hela branschen är i ett brytningsskede som skapar nya stora möjligheter, säger Tony Kuusiniemi.

 

LÄS OCKSÅ:

IKEM och Novia forskningssamarbetar – “Energi- och transportsektorn är nyckeln till att bekämpa klimatförändringarna”

Lämna ett svar