Norcar gör miljoninvestering i Nykarleby – Nyrekryteringar aktuella

Lotta Lindén-Svarvar, Norcar
Lotta Lindén-Svarvar.

Norcar investerar en miljon euro i fabriken i Nykarleby. Tillverkningen trappas upp och produktionsflödet blir smidigare.

Norcar utvecklar, producerar och säljer minilastare. Nykarlebyföretaget har bra fart på och har gjort ett strategiskt beslut att investera en miljon euro i år för att öka produktionen.

– Det är läge att investera för att få upp produktionstakten, för vi säljer mera än vi kan producera, säger Lotta Lindén-Svarvar, vd för Norcar.

Modern fabrik skapas

Minilastare

Som bäst byggs det om, renoveras och moderniseras i fabriken i Nykarleby. Produktionsflödet planeras om för att bli smidigare och effektivare. Tillverkningsceller ersätts av linjemontering.

– Först skapar vi en produktionslinje och om det lyckas bra så är planen att kopiera den, så det blir två, säger Lotta Lindén-Svarvar.

Arbetet blir knepigare av att produktionen samtidigt ska hållas igång, eftersom företaget har beställningar som måste levereras.

Systerbolag flyttar ut

Fabriksförändringarna möjliggörs av att Kirfer, tidigare bekant som Norcar Automation, flyttat sin verksamhet från fabriken. Kirfer, som tillhör samma företagsfamilj, har bra fart på och behöver också rum för att växa.

Kirfer valdes nyligen som företagsnamn för att tydligt kunna skilja mellan Norcar, som alltså producerar minilastare, och Kirfer som är specialist på skräddarsydda automationslösningar.

Stort kliv i sikte

Norcar Minilastare
Minilastare utrustas med olika redskap för att utföra uppgifter.

Familjeföretaget Norcar har växt 15-20 procent årligen under de senaste åren. I år är målsättningen att ta ett ännu större kliv. 14,5 miljoner euro i omsättning ska enligt mål och budget bli 22 miljoner euro.

– Orsaken till att vi vill komma upp i volymer är att skapa volymfördelar, säger Lotta Lindén-Svarvar.

Den budgeterade ökningen kommer att märkas även i antalet enheter som tillverkas. Ifjol tillverkades 500 lastare och den siffran ska nu upp till 725.

Rekrytering aktuellt

Kvalitetskontroll är viktigt för Norcar. På bild testare Dennis Sundholm.
Kvalitetskontroll är viktigt för Norcar. På bild testare Dennis Sundholm.

Den planerade produktionsökningen innebär att även personalstyrkan behöver förstärkas. Norcar söker som bäst inköpare, försäljare, produktutvecklare och montörer.

– Minst tio nya montörer behövs till hösten, rekryteringarna måste också ske stegvis för vi har inte kapacitet att ta in alla på samma gång, säger Lindén-Svarvar.

Stor företagshelhet

I Nykarleby har Norcar för tillfället 45 anställda. Kirfer har 16 anställda och ett annat systerbolag i Estland har 40 anställda. Även i Estland, där till exempel ramar till minilastare tillverkas, kommer det att behövas stora investeringar för att backa upp tillväxten i Nykarleby.

 

LÄS OCKSÅ:

Arbetssökande, företag och samhälle vinner på Rekryteringsutbildning

Lämna ett svar