LYKKAN erbjuder lokal klimatkompensering – Österbottniskt företag utvecklar egna verifierbara metoder

Kristian Bengts, Mikaela Strömberg-Schalin, Pirjo Juusela. Lykkan. Klimatkompensering. Åkerarrende.
Kristian Bengts, Mikaela Strömberg-Schalin, Pirjo Juusela.

LYKKAN tar sig an miljöarbete från en innovativ, vetenskaplig och lokal synvinkel. Kolbindning, ökad mångfald i naturen och klimatkompensering är några av nyckelorden.

Ordet klimatkompensering har fått sig en törn i media på sistone. Uppföljning och genomslagskraft av en del utländska projekt har kritiserats kraftigt.

Österbottniska LYKKAN tar avstånd från andras tvetydigheter och kommer in med sin egen approach. LYKKAN erbjuder lokala, inhemska och verifierbara sätt att göra skillnad.

– Våra metoder handlar om kolbindning men också om att öka mångfalden i naturen, säger Kristian Bengts, vd och styrelseordförande för LYKKAN.

Föddes ur idé om smidigare åkerarrenden

Uppskattningsvis upp till en tredjedel av åkrarna i Finland odlas av någon annan än den som äger marken. Många av arrendekontrakten föds på lokala bensinstationer när ortsborna talar med grannar och hör sig för vem som äger vilken mark.

– Jag började fundera på om det här kunde moderniseras och göras effektivare på en digital plattform, säger Kristian Bengts.

LYKKAN som företag föddes 2021. Aktiebolaget, registrerat i Närpes, erbjuder professionell hjälp både för markägare och för odlare att hitta varandra och komma överens.

Lönsamhet och hållbarhet

LYKKANs arrendeförmedling skapar hållbarhet och ökad lönsamhet i jordbruket. Ett naturligt nästa steg för företaget var sedan att utveckla ett system som gör att jordbrukarna också kan använda marken för klimatkompensering.

– Vi vill bidra till att göra det finländska jordbruket så hållbart som möjligt även ur en miljösynpunkt, säger Kristian Bengts.

Så funkar det

För ett företag börjar processen att klimatkompensera med att skapa en överblick av sitt eget fotavtryck. LYKKANs experter gör en koldioxidberäkning av ett företags, organisations, produkts eller tjänsts koldioxidavtryck.

När siffrorna väl är framtagna kan LYKKAN skapa en plan för klimatkompenseringen och slutligen vid behov även verkställa den.

Gröna åkrar

En veteåker med blommande fältkant.
En veteåker med blommande fältkant.

I praktiken handlar klimatkompenseringen som erbjuds till exempel om att se till att finländska odlare förändrar sina jordbearbetningsmetoder så marken binder mera kol.

Arbetet innebär till exempel att åkrarna hålls gröna en längre tid, vilket är bra både för miljön och för jordhälsan. Åkerkanterna tas i bruk och blir färggranna och blommande, vilket är viktigt för pollinerare och fåglar.

Kolbindande odling, modern teknik, kunskap och utrustning kombineras för att få till stånd ett mer hållbart jordbruk.

Fötterna i den österbottniska myllan

LYKKAN har tre delägare som alla tillför unik kompetens. Grundaren Kristian Bengts är agronom och även företagaren bakom familjeföretaget Hemmanet. Närpesföretaget föder upp grönbetande ängskalkoner.

Förutom Kristian Bengts är delägarna Pirjo Juusela, som har en forskarbakgrund, samt Mikaela Strömberg-Schalin, jurist som jobbat med jordbruksfrågor i tio år.

– LYKKANs verksamhet lockade mig eftersom det handlar om mycket nytänkande samtidigt som det är väldigt konkreta saker och ett sätt för jordbrukare att få ut mera för sin mark, säger Mikaela Strömberg-Schalin.

För bolaget arbetar även Lena Korkea-aho, agroforst magister som tidigare jobbat med hållbar finansiering.

Det handlar om mycket nytänkande samtidigt som det är väldigt konkreta saker.

Vetenskap styr

LYKKAN satsar stort på ett vetenskapligt upplägg och på att skapa verifierbara metoder. Företaget har redan etablerat samarbeten med flera skolor och universitet.

Lykkan är ett gammalt svenskt ord som betyder liten äng eller liten åkerlapp. Mera information om företaget och dess metoder hittas på www.lykkan.fi.

 

LÄS OCKSÅ:

Botnia Insider tavoittaa hiilineutraalisuutta – ”Matka kohti Net Zeroa alkaa hiilijalanjäljen selvittämisestä”

Lämna ett svar