Leinolat firar 60 år med ett företagsköp – Vasaföretaget Bobi.com byter ägare

Lars-Erik Schöring, Lasse Lehtimäki Leinolat Bob.com Vaasa Vasa
Lars-Erik Schöring, Lasse Lehtimäki.

Leinolat har köpt aktiemajoriteten i Bobi.com. Leinolats samarbete med det postlådetillverkande Vasaföretaget är sedan tidigare tätt.

Bobi.com, företaget bakom de välkända Bobi-postlådorna, har en ny majoritetsägare. Oy Leinolat Ab har köpt 80 procent av aktiestocken i företaget från grundarna Lasse och Martti Lehtimäki (Lehtimäki Holding Oy).

Leinolat var sedan tidigare minoritetsägare i företaget och äger i och med det nya köpet hela 90 procent av aktiestocken. Lehtimäki Holding behåller resterande 10 procent.

– Oy Leinolat Ab har varit vår huvudsamarbetspartners för att tillverka Bobi sedan 1991 då vår historia startades, säger Lasse Lehtimäki.

– Vi är övertygade om att det nya arrangemanget garanterat de bästa förutsättningarna för Bobi att utvecklas, både på kort och på lång sikt, säger Lehtimäki.

”I linje med strategin”

Lars-Erik Schöring, vd för Leinolat, säger att köpet av Bobi.coms aktiemajoritet ligger precis i linje med Leinolat Groups långsiktiga strategi.

– Bobi.com diversifierar och stärker Leinolats produktutbud med sitt sitt starka varumärke, där mycket försäljning kommer från export, säger Lars-Erik Schöring.

Bobi.com diversifierar och stärker Leinolats produktutbud.

Tillverkas i Vasa

Bobi-postlådorna tillverkas som bekant i Vasa, just av Leinolat. Det här täta samarbetet har pågått under årtionden.

– Samarbetet har varit friktionsfritt och med Leinolat som majoritetsägare kan vi säkert också hitta nya synergier, säger Lasse Lehtimäki.

Företagsaffären ändrar ingenting inom Bobi.coms organisation. Lasse Lehtimäki fortsätter som vd och Riitta Koivisto fortsätter jobba som försäljnings- och exportsekreterare.

Jubileumsår på gång

Leinolat

Det nya företagsköpet har skett samtidigt som Leinolats eget 60-årsjubileumsår pågår. Företaget som började som en blygsam plåtslagarverkstad startad av två vänner, Unto Leinola och Karl-Erik Bertell, har under åren växt till en global koncern.

Tillväxten har skett såväl organiskt som genom företagsköp. Till Leinolat Group hör numera även flera andra familjeföretag; Leimec, Kilkanen, T-DRILL och Uwira.

Leinolat Groups omsättning har växt till 35 miljoner euro. Koncernföretagen sysselsätter i dag över 220 personer, varav de flesta hittas i Österbotten och Södra Österbotten.

 

LÄS OCKSÅ:

Kilkasen uusi tehdas Vaskiluodossa vihittiin käyttöön – Yli 5 miljoonan investointi tukee Leinolat Groupin strategiaa

Lämna ett svar