Kilkanens nya fabrik i Vasklot är invigd – Storsatsningen på över 5 miljoner euro passar väl in i Leinolats strategi

Öppning av Kilkanens nya fabrik i Vasklot 29.4.2022 - Jouni Kilkanen, Lars-Erik Schöring, Vesa Riihimäki och Tomas Häyry klipper bandet
Jouni Kilkanen, Lars-Erik Schöring, Vesa Riihimäki och Tomas Häyry klippte bandet.

Invigningsbandet är klippt på Leinolat Groups dotterbolag Kilkanens nya fabrik i Vasklot. Företagsgruppens arbete med att bygga starkare band med kunder och samarbetspartners fortsätter i oförändrad takt.

Lars-Erik Schöring Leinolat Group
Lars-Erik Schöring.

Kilkanens nya fabriksbygge i Vasklot i Vasa har hållit både budget och tidtabell. Det enda som dragit ut lite på tiden är invigningsceremonin, som både corona och krig flyttat fram.

– Jag är glad att vi nu äntligen kan samlas trots det geopolitiska läget och fira den här händelsen tillsammans, säger Lars-Erik Schöring, vd för Leinolat Group.

I sammanhanget kan nämnas att Leinolat Group har gjort en betydande donation riktad till drabbade av kriget i Ukraina.

Ny fabrik

Kilkanens nya fabrik i Vasklot.
Kilkanens nya fabrik i Vasklot.

Det som byggts är en toppmodern 3600 kvadratmeters ny fabrik i Vasklot. För Kilkanen är investeringen på drygt 5 miljoner euro den överlägset största i bolagets historia.

Den nya fabriken liksom Kilkanen är stark när det gäller metallkunnande. En stor del av verksamheten bygger på underleverantörsarbeten.

Verksamheten från Kilkanens fabrik i Vikby, där företaget redan i flera år haft det trångt, har nu flyttat till den nya Vasklotfabriken.

Anrika bolag

Jouni Kilkanen, Lars-Erik Schöring, Vesa Riihimäki, Tomas Häyry.
Jouni Kilkanen, Lars-Erik Schöring, Vesa Riihimäki, Tomas Häyry.

Lars-Erik Schöring lyfter i sitt invigningstal den långa historien som både Leinolat och Kilkanen, numera ett dotterbolag i Leinolat Group, har både på egen hand och tillsammans.

Båda bolagen började anspråkslöst sina historier för ungefär 60 år sedan i Dragnäsbäck och i Hemstrand. I dag har Leinolat Group cirka 220 anställda med produkter och lösningar som hittas i stora delar av världen.

Företagsgruppens valda strategi är långsiktig. Gruppen och dess företag jobbar för nära förhållanden med sina kunder. Målet är att förbli en viktig del av regionens energikluster och bygga ömsesidiga partnerskap.

– Vi vill vara mera än goda grannar, vi vill vara en del av både Wärtsiläs ekosystem och energiklustret som helhet, säger Lars-Erik Schöring.

En del av Kilkanens personal fångade på bild.
En del av Kilkanens personal fångade på bild.

Wärtsilä viktigt

Wärtsilä är en av nyckelkunderna både för Kilkanen och för Leinolat Group. Att samarbetet företagen emellan uppskattas och är ömsesidigt kan illustreras av att Wärtsilädirektören Vesa Riihimäki var en av huvudtalarna på invigningen.

Vesa Riihimäki, Tomas Häyry, Lars-Erik Schöring.
Vesa Riihimäki, Tomas Häyry, Lars-Erik Schöring.

Vesa Riihimäki lyfter fram att den fysiska närheten till Wärtsiläs stora satsning på Vasklot är bra på många sätt men att det är minst lika viktigt att dela samma mentala inställning, att alltså vilja framåt och våga vara innovativa.

Tomas Häyry, Vasas stadsdirektör, som framför stadens hälsning, är inne på samma linje. Han säger att närheten och gemensamma visioner för energiklustret ger möjlighet till integration och effektiva logistiklösningar.

– Näringslivet investerar i Vasa i en rekordtakt nu, säger Tomas Häyry.

Nyckelperson fick utmärkelse

Jouni Kilkanen, nuvarande vd för Kilkanen, var ungefär tre år gammal när familjeföretaget Kilkanen grundades. Han säger att han då ännu inte började svarva men låter förstå att det inte var långt senare.

Lars-Erik Schöring överräckte utmärkelsen till Jouni Kilkanen.
Lars-Erik Schöring överräckte utmärkelsen till Jouni Kilkanen.

Jouni Kilkanen har sedan ägnat hela sitt yrkesliv till företaget, den obligatoriska militärtiden oräknad. Det var också hans dröm och jakt på nya utrymmen för företaget som startade hela processen med det nya fabriksbygget.

Jouni Kilkanens långvariga engagemang och företagande har inte gått obemärkt förbi. Invigningsceremonin kröntes av att Jouni Kilkanen tilldelades Företagarna i Finlands företagarkors i guld.

– Det här var verkligen en överraskning, säger Jouni Kilkanen och ser både berörd och förvånad ut.

 

LÄS OCKSÅ:

Leinolat Groups dotterbolag Kilkanen Oy bygger ny fabrik i Vasklot – Wärtsiläs motorblocksbearbetning får nytt hem

Lämna ett svar