Leinolat-gruppens största investering genom tiderna genomförs som bäst – ”Mera likheter än skillnader mellan familjeföretag och andra bolag”

Familjeföretaget Leinolat Group gör som bäst sin största investering någonsin. VI tog ett snack med vd:n Lars-Erik Schöring för att prata djupare om det finns något som skiljer familjeföretag från andra bolag.

Leinolat Group byggs upp av en handfull olika bolag, med ett starkt metallkunnande som gemensam nämnare. En stor del av verksamheten bygger på underleverantörsarbeten och en stor del av jobben görs för energimarknaden.

Lars-Erik Schöring.

– Gruppens största bolag, T-Drill, är ett undantag, företaget är specialiserat på att tillverka maskiner som bearbetar rör, säger Lars-Erik Schöring, vd för Leinolat Group.

Leinolat Group har på det stora hela klarat sig ”helt okej” genom coronakrisen. Under 2020 som helhet minskar omsättningen något, men redan nu verkar näringslivet ha fått lite bättre fart, vilket börjar synas i orderböckerna.

– Med tanke på att till exempel T-Drill har export till över 50 länder, var vi verkligen oroliga över vad som skulle hända, men det att T-Drill har ett globalt försäljningsnätverk samt en stark servicebusiness gjorde att det till och med kom beställningar från några av de värst drabbade länderna mitt under den värsta krisen, säger Schöring.

Full fart i Vasklot

Leinolat Group startade sin verksamhet redan 1962. Företagen som ingår i gruppen har gjort stora och många investeringar i Vasaregionen genom åren. Den största av dem alla är ändå på gång just nu i Vasklot där en helt ny, toppmodern fabrik byggs.

Lars-Erik Schöring och Jouni Kilkanen, vd för Kilkanen Oy. Jouni Kilkanen säger att läget för fabriken är ypperligt, bredvid tågspår och hamn samt samarbetspartners.

Leinolat Groups dotterbolag Kilkanen Oy står bakom fabriken som bäst reser sig på södra sidan om Reinsgatan, strax innan man kommer till hamnen i Vasa och på gångavstånd från Wärtsiläs nybygge.

– Arbetet går väldigt bra framåt och vi kommer att flytta in redan i sommar, säger Lars-Erik Schöring.

Den nya fabriken ger ökad konkurrenskraft och förhoppningarna är att den samtidigt leder till ett ännu intensivare samarbete med Wärtsilä. Redan i våras övergick 21 anställda från Wärtsilä till Kilkanens tjänst när Leinolat köpte en del av motorblocksbearbetningsverksamheten av storbolaget.

I platsen där en grop nu finns kommer snart en stor motorblocksbearbetningsmaskin att placeras.

I affären ingick också en av Wärtsiläs stora motorblocksbearbetningsmaskiner, som kommer att flytta från Träskgatan till Kilkanens nya fabrik.

– Tillsammans med Wärtsilä och de andra aktörerna är vi med och skapar världens mest konkurrenskraftiga ekosystem för att tillverka produkter för energimarknaden, säger Schöring.

– Konkret handlar det om motorer i dag, men vem vet vilka nya produkter och tjänster som utvecklas i framtiden, säger han.

Samarbetet är sedan många år redan tätt. Kilkanen tillverkar i dag stora svänghjul samt tusentals mindre bearbetningskomponenter till Wärtsilä. Dotterbolaget Uwira tillverkar rör och rörmoduler medan Leimec, också ett dotterbolag, gör ventilationsenheter, till exempel för kraftverk.

Familjeföretag

Leinolat Group har i dag drygt 200 anställda, alla i Vasaregionen förutom cirka 10, som finns på T-Drill Inc i Atlanta, USA.  Leinolats historia började som ett litet plåtslageri, ett företag grundat av Unto Leinola och Karl-Erik Bertell. Med var också Untos far Aarne Leinola.

Så här kommer den nya fabriken att se ut i sommar, när den är klar.

I dag ägs moderbolaget Leinolat Oy av Untos barn och barnbarn samt vd:n Lars-Erik Schöring.

I några av dotterbolagen har vd:na minoritetsandelar, vilket är en ägarstruktur som bidrar till helheten.

– Alla anställda ses också som en del av Leinolat Group-familjen, de är viktigast, utan dem blir ingenting gjort, säger Lars-Erik Schöring.

I bolagens styrelser sitter en del familjemedlemmar tillsammans med utomstående experter.

– Viktigast är ändå att alla styrelsemedlemmar är där av egna meriter, vilket också är fallet.

Mest likheter

Förutom gemenskapen, och kanske att många väljer att jobba dygnet runt, som man nu brukar göra i familjeföretag, ser Lars-Erik Schöring mera likheter än olikheter mellan familjeföretag och andra bolag.

– Allt handlar i slutändan om människor, för både arbetstagare och kunder är ju människor, säger Schöring.

Allt handlar i slutändan om människor.

– Det gäller därför att vara klar och tydlig med sina strategier och målsättningar, det är viktigt att kunna diskutera och jobba i team och ha en öppen och tydlig kommunikation, säger han.

LÄS OCKSÅ:

T-Drill får ny vd – Jouni Matikainen tar över

Lämna ett svar