Leinolat Groups dotterbolag Kilkanen Oy bygger ny fabrik i Vasklot – Wärtsiläs motorblocksbearbetning får nytt hem

Lars-Erik Schöring

Leinolat Group planerar ge Wärtsiläs motorblocksbearbetningsverksamhet och personalen som sköter den ett gott hem. Snart reser sig en ny fabrik i Vasklot, på gångavstånd från Wärtsiläs eget nybygge.

Wärtsiläs stora planer på att flytta till Vasklot och starta en samarbetshubb som offentliggjordes för drygt 1,5 år sedan var också ett startskott för Leinolat Group. Bolagsgruppen har längre samarbetat med Wärtsilä men började då aktivt utreda hur samarbetet ytterligare kunde fördjupas.

– En konkret grej var att vi såg på vilka möjligheter det finns att få en tomt i Vasklot, säger Lars-Erik Schöring, vd för Leinolat Group.

Leinolat vill vara en viktig del av det nya ekosystemet som Wärtsilä skapar. Gruppens strategi är att skapa nära och långvariga samarbeten med sina nyckelkunder.

– Vi tror det är bra för samarbetet med Wärtsilä att vara fysiskt närvarande på samma ö, säger Schöring.

Vi tror det är bra för samarbetet med Wärtsilä att vara fysiskt närvarande på samma ö.

Sagt och gjort

Leinolatgruppen reserverade en tomt på Reinsgatan och kommer nu att bygga en ny fabrik där. För de som känner till Vasklot kan nämnas att Kilkanens nya fabrik kommer att byggas söder om Reinsgatan, efter bilvågen, när man kör ut till hamnen.

Bara några hundratals meter bort, på Industrigatan, reser sig redan Wärtsiläs storbygge.

Leinolat satsar på en toppmodern 3000 kvadratmeters ny fabrik. Dit kommer dotterbolaget Kilkanen att flytta sin verksamhet från Vikby. Kilkanen har haft det trångt länge och gör redan nu mycket bearbetning och jobb för Wärtsilä.

Lars-Erik Schöring.

Nyligen blev det därtill klart att Leinolat köper en del av motorblocksbearbetningsverksamheten av Wärtsilä. Den affären innebär att 21 anställda från Wärtsilä övergår till Kilkanens tjänst.

En av Wärtsiläs stora motorblocksbearbetningsmaskiner följer med köpet och ska därför flyttas från Metviksfabriken till Vasklot i slutet av 2021.

Kilkanen har sedan tidigare cirka 30 anställda, så den nya fabriken blir arbetsplats för drygt 50 personer.

Wärtsiläs anställda övergår till Kilkanen inom kort. Verksamheten fortsätter i Wärtsiläs fabrik tills den kan flyttas till Vasklot.

Coronas effekter?

Leinolats storsatsning görs i en ganska osäker tid, inte minst med tanke på coronavirusets effekter på ekonomin.

Lars-Erik Schöring framhåller att den nya investeringen är långsiktig och görs med tanke på framtiden.

– Fabriken byggs och designas på ett sådant sätt så att konkurrenskraften ska bibehållas i minst tjugo år framåt, säger han.

Inte första affären

Överlåtelsen med Wärtsilä är en stor affär för Leinolat Group, men långtifrån den första företagsaffären. Leinolat historia går tillbaka till 1962 då verksamheten startades av två plåtslagare.

I dag är Leinolat en grupp med småföretag som tillsammans har cirka 230 anställda, med den nya affären inräknad. Ett av dotterbolagen, Uwira, grundades i samband med att Wärtsilä utlokaliserade rörproduktion. T-Drill, ett annat dotterbolag, köptes 2013, en så stor affär att gruppens omsättning fördubblades på en gång.

– I vår tillväxtstrategi ingår både organisk tillväxt samt att hitta företag med synergier, säger Schöring.

– Snabb, klar och öppen kommunikation är viktig när det gäller integreringen av nya enheter, säger han.

LÄS OCKSÅ:

Tre Vasaföretag samarbetar – Leinolat och SOP-Metal går in som delägare i 3D-print-bolag

Lämna ett svar