Investigo växer kraftigt – Vasaföretaget får nu även ett par mögelhundar till sin hjälp

Inomhusklimatproblem kan bero på väldigt många olika saker. Investigos experter undersöker problemen och söker lösningar. På vintern fångar företaget även energitjuvar.

Vasaföretaget Investigo har specialiserat sig på tjänster och undersökningar som berör byggnadshälsa. Det handlar till exempel om sådant som berör inomhusklimatproblem, som mögel- och konditionsgranskningar.

– Det bästa med vårt jobb är att det är så varierande, det är som ett pussel som ska läggas där vi kartlägger eventuella problem och tar reda på varifrån de kommer, säger Niklas Mehtonen, vd och medgrundare till Investigo.

Niklas Mehtonen, Teppo Tervo, Investigo Vasa Vaasa
Niklas Mehtonen, Teppo Tervo.

Pusslet som läggs kan bestå av många bitar, allt från observationer och tekniska mätningar till intervjuer eller användning av en mögelhund. En tränad hund kan visa var problemen finns eller kanske bekräfta farhågorna.

– Många ser hundar som omutbara och de kan verkligen fungera som bra hjälpmedel, säger Teppo Tervo, styrelseordförande och medgrundare på Investigo.

Comeback för hund som verktyg

Veera Pellonpää mögelhund Nalle och Kira
Veera Pellonpää tillsammans med hundarna Nalle och Kira står till tjänst.

När Investigo startades 2015 hade Teppo Tervo en egen mögelhund som hjälpte till att lägga pusslet. Den hunden pensionerades och lämnade en tydlig lucka efter sig.

Nu har Investigo lyckats få tag i två nya hundar och en ny hundförare. Veera Pellonpää kommer med sina mögelhundar Nalle och Kira att stå till bolagets kunders tjänst.

Fånga energitjuvar

En annan sak som är aktuell för Investigo just nu och speciellt den här vintern är att fånga energitjuvar. Det görs ändå inte med hundarnas hjälp utan med modern värmefotografering. Efterfrågan på de tjänsterna är speciellt stor nu på grund av energipriserna.

Värmefotografering blir bäst när det är minst 15 graders skillnad mellan inne- och utetemperatur.

– Vintern är en bra tid för detta då inte solen heller värmer upp byggnaderna så mycket, säger Teppo Tervo.

Fler fördelar med vinter

Niklas Mehtonen, Teppo Tervo Investigo
Niklas Mehtonen, Teppo Tervo.

Kallare väder är bra även när det gäller andra undersökningar av byggnadshälsa. Till exempel när det gäller provtagning för mikrober är vintern bäst, för då blir resultaten som pålitligast.

– På sommaren finns det så mycket mikrober i utomhusluften som påverkar mätningarna, säger Niklas Mehtonen.

Kraftigt tillväxt

Investigo har växt kraftigt under de senaste åren. Bara i år ser det ut att bli en omsättningsökning på cirka 30 procent. Bolaget, som nu sysselsätter tretton personer, har kontor i Vasa, i Seinäjoki och i Mariehamn.

Mera information om Investigo och kontaktuppgifter hittas på företagets webbplats, investigo.fi.

 

LÄS OCKSÅ:

Investigo satsar stort i Vasa, i Seinäjoki och i Mariehamn

Lämna ett svar