”Hemlagat säljer bäst” – Två glada svägerskor driver omtyckta Minettes Kök-Keittiö

Minna Hauata och Annette Kanerva.

VECKANS RESTAURANG

Vaasa insider lyfter i en ny artikelserie fram intressanta restauranger.

Vasaregionen och Österbotten har så enormt mycket att bjuda på när det gäller mat och upplevelser.

God mat och gemenskap – det är det enkla svaret bakom framgången på Minettes Kök-Keittiö i Malax. Det kombinerade café- och lunchkonceptet uppskattas av arbetare, pensionärer men också barnfamiljer som gärna äter husmanskost till lunch. Att få gå till ett jobb som är ens eget är ändå den största vinsten för ägarna Minna Hautala och Annette Kanerva, som alltid har ett leende över till kunderna.

På Minettes kök i Malax snålas det inte med smöret. Det är fredag och schnitzlar med extra frasiga kanter trängs i den välfyllda buffén tillsammans med pommes frites, bearnaisesås, rostad paprika-chilisås, stekta rotfrukter, potatismos och gräddpotatis. Till det stående bordet hör även ett salladsbord, hembakat bröd och drycker samt dagens soppa, som idag innehåller squash. Till efterrätt fås kaffe och té i stora muggar och småkakor.

Salladsbord på Minettes Kök-Keittiö.

Företagarna Minna Hautala och Annette Kanerva har båda 25-30 års erfarenhet av köksarbete och kundservice. Vid det här laget vet de också själva vad de önskar sig utav en arbetsplats. För tre år sedan tog de därför steget från anställd till företagare och startade Minettes kök tillsammans.

”Ät så mycket du vill men ta inte mer än du orkar” står det på skylten.

Köket mitt i byn blev Minettes

Att det blev i Malax på den egna orten var ett lyckokast.

– Lokalen här hade stått tom ett tag. Då bestämde vi oss för att satsa, säger de.

Beslutet känns lika rätt idag som det gjorde då. Inte ens pandemin kunde bromsa dessa två glada kollegor, som också är svägerskor.

– Vi uppskattar att jobba ihop och att vi är två som delar på ansvaret.

Minna Hautala, Annette Kanerva

Företagandet är för dem ett sätt att få utöva sitt yrke på egna villkor. Att framgången skulle vara ett kvitto på gott entreprenörskap har de inte funderat så mycket över.

– Ryktet har väl börjat gå och det har hörts gott om stället och på facebook har vi fått fina recensioner också.

Minettes kök har ingen hemsida men använder istället sociala medier. Till exempel filmar de lunchbordet innan de öppnar som de lägger ut på facebook och Instagram.

Goda smaker framför allt

När de riktigt tänker efter finns det ändå små detaljer som skapar mervärde för kunderna. Som att mycket lagas från grunden i köket. Kärleken till maten märks i yrkeskunskapen och arbetsmoralen. Som kock är det verkligen en hederssak att laga mat som är smakrik.

– Det måste smaka bra. Vi smakar på allt!

Sedan serverar de inte heller någonting som de själva inte är nöjda med, tillägger de.

Scnitzel med bearnaisesås är populärt.

Den hemlagade smaken får man till genom att laga mat från grunden, vilket också blir billigare. Det kräver dock ett visst engagemang – och tidiga morgnar. Dagen på Minettes börjar redan vid 05.30 då någon av dem sätter i gång en sats med bröddeg. Av degen bakas vanligen rågbröd, focaccia eller ”Minettes limpa” som bakas av eget recept.

Det enda brödet som de köper in är semlorna till frukostsmörgåsarna. Men kaffebrödet varvas med både köpt och hembakat. Torrkakor, morotskaka, banankaka och kärleksmums för att nämna några av Minettes kaffebröd.

– Hemlagat säljer bäst, konstaterar de. Så enkelt är det.

Matgäster från när och fjärran

Minettes kök lockar kunder från hela närområdet, från norr och söder. Många är arbetare och pensionärer. Denna kundgrupp brukar uppskatta kontinuitet. Så är det också på Minettes – varje fredag schnitzel och varje torsdag ärtsoppa med pannkaka till efterrätt.

– På fredagarna är det verkligen håll i gång och ofta kö.

Utmaningen för Minettes just nu är att bredda kundgruppen. Kontorsarbetarna och hemmajobbarna önskar lättare lunchalternativ i veckorna.

– Vi funderar som bäst olika idéer till en lättare lunch med mycket grönsaker som kan beställas till bordet eller som take away.

På Minettes Kök finns även en liten mysig terass som används långt in på hösten.

Det handlar om livskvalitet

Över lag är svägerskorna nöjda med restaurangen som den är. Tillsammans har de skapat en arbetsplats som ger dem möjligheten till ett hållbart arbetsliv i en bransch där många inte orkar jobba hela karriären ut. Trots att de är företagare vill de värna om balansen.

– Vi turas om att förbereda på söndagarna så att en av oss alltid får en helt ledig helg.

I början var tanken aldrig att anställa någon ytterligare person, men i takt med att företaget växt har de fått förstärkning.

– Vi har anställt Ahmed från Irak. Han började hos oss på läroavtal och har fått fortsätta.

Läroavtalet visade sig vara en bra inkörsport för såväl den studerande som de nyblivna arbetsgivarna. Sedan Ahmed kom med i gänget kan de inte tänka sig att jobba ensamma länge.

– Tänk att en person kan göra så stor skillnad. Alla borde våga anställa.

Trots förstärkningen kommer man inte ifrån att det är fullt upp att vara restaurangägare, och det är ibland svårt att varva ner.

– Efter Bolibompa på TV är det godnatt för oss, konstaterar de och skrattar hjärtligt.

Minettes kök ger en hälsosam inblick i ett företag som inte måste växa. En vardag som rullar på och blir en fast punkt för såväl kockar som matgäster, samtidigt som denna service bidrar till ett livskraftigt centrum. Det är guld värt på landsbygden.

 

LÄS OCKSÅ:

GW & FRIENDS fortsätter samarbetet med Åminne folkpark – ”Paviljongen är som gjord för stora middagar”

Lämna ett svar