Foto Airaksinen satsar på studio i Vöråstan – Skol-, dagis- och idrottsfotografering allt större del av verksamheten

Dennis Forsgren, Hanna Airaksinen Forsgren. Foto/kuva: Ann-Sofi Berg/Foto Airaksinen
Dennis Forsgren, Hanna Airaksinen Forsgren. Foto/kuva: Ann-Sofi Berg/Foto Airaksinen

Anrika Foto Airaksinen i Vasa har flyttat. Företagarparet bakom studion ser ljust på framtiden med ett förnyat och förädlat koncept.

Foto Airaksinen har öppnat en ny fotostudio i Vöråstan i Vasa. Företaget har alltså flyttat från lokalen på Handelsesplanaden, där bolaget tidigare verkat i över 50 år.

– Det var mycket att flytta och många känslor men nu har vi hittat ett nytt hem för företaget, säger Hanna Airaksinen Forsgren.

Tillsammans med maken Dennis Forsgren driver de studion som tredje generationens företagare. Foto Airaksinens verksamhet kom igång redan 1951 då Olavi Airaksinen, som varit krigsfotograf, startade bolag.

Gamla R-Kiosken fick ny funktion

Hanna Airaksinen. Foto/kuva: Ann-Sofi Berg/Foto Airaksinen
Hanna Airaksinen Forsgren. Foto/kuva: Ann-Sofi Berg/Foto Airaksinen

Foto Airaksinen nya studio och kontor hittas nu på Vörågatan 20. För lokaliseringen hos ortsborna hjälper det kanske att nämna att en R-kiosk tidigare funnits i samma lokaler. En omfattande renovering och resning av en mellanvägg gör ändå att spåren av den tiden är borta.

– Den kanske största fördelen med den nya lokalen för oss jämfört med den tidigare är att det är gratis parkering utanför, säger Dennis Forsgren.

Företagarparet säger att det därmed är lätt att till exempel komma med barn på dagis- eller syskonfotografering. Även de skolelever som missar fotograferingen i skolan, kan smidigt komma till studion och på så sätt ändå få sina officiella skolfoton.

– Nyss tackade också en äldre person som kommit in för ett passfoto för att det gick så smidigt att ta sig hit.

Skol-, dagis- och idrottsfotografier

Den största delen av Foto Airaksinens verksamhet i dag utgörs av skol-, dagis- och idrotts(förenings)fotografering. Företagets fotografer rör sig på ett område som sträcker sig från Karleby i norr till Kristinestad i söder, samt en bra bit inåt landet.

– Vi har också ett väldigt nära samarbete med Kuvaverkko, säger Dennis Forsgren, som sitter i styrelsen för den landsomfattande kedjan.

Foto Airaksinen använder Kuvaverkkos webbtjänster till exempel när det gäller dagis- och skolfotografering.

Vi har också ett väldigt nära samarbete med Kuvaverkko.

Nya sätt att jobba

I samband med flytten ändrade Foto Airaksinen också lite på sitt koncept. Produktförsäljningen på plats, som genom åren inkluderat allt från ramar till kameror, tonas ner. Personalen är också så mycket ute på fältet så det är tidsbokning som nu gäller.

– Vi vill kunna koncentrera oss på kärnverksamheten och ha tid att vara ute på uppdrag, säger Hanna Airaksinen Forsgren.

Företagets utbud av olika typer av fototjänster är heltäckande, både utförda i studiomiljö och ute hos kunderna. Allt från personalfotografering, passfoton, barn- och familjefotografering till konfirmation- och studentfoton erbjuds.

Yrkeskompetenta fotografer

Foto Airaksinen jobbar med yrkeskompetenta fotografer som på kusten dessutom är tvåspråkiga. Företaget fäster stor vikt vid fotografernas sociala kompetens, att kunna locka fram naturlighet och kanske till och med leenden är viktigt.

– Tempot kan vara hårt och ofta har fotografen bara 30 sekunder på sig att få bra kontakt, att skapa ett förtroende och få fram en naturlig bild, säger Hanna Airaksinen Forsgren.

Kontaktuppgifter till Foto Airaksinen och möjlighet till tidsbokning hittas på webbplatsen fotoairaksinen.fi.

LÄS OCKSÅ:

Maija Aarnio: ”Vain muutos on pysyvää”

Lämna ett svar