Botnia Insider startar massivt miljöarbete – ”Först räkna ut siffrorna sedan klimatkompensera på väg ner mot Net Zero”

Botnia Insider klimatkompensering - ilmastokompensointi

Botnia Insider satsar på att bli en av de första papperstidningarna i världen som klimatkompenserar hela sitt fotavtryck.

Botnia Insider har inlett ett omfattande miljöarbete. Tidningen, med en upplaga på över 70 000 per nummer, planerar räkna ut precis hela sitt koldioxidutsläpp.

– Vi tar inga genvägar, vi ska försöka inkludera allt, även det arbete som sker till exempel på redaktionen, säger Peter Stolpe, vd & chefredaktör för Botnia Insider.

Siffror löser inget

Skapandet av en papperstidning från början till slut har massvis med variabler, så själva uträkningarna blir snabbt komplicerade. Men att räkna ut siffrorna är bara början.

– Det är vad vi gör med dem som är viktigast, säger Peter Stolpe.

Vaasa Insider, som utger tidningen, ska ta reda på var tidningen står nu och sedan göra en plan för att komma neråt. Det ambitiösa målet är Net Zero. På vägen dit ska företaget klimatkompensera sitt fotavtryck.

– Vi ska heller inte plantera träd utan göra det hela på ett innovativt, lokalt, österbottniskt vis, säger Stolpe.

Det nya österbottniska företaget LYKKAN kommer att anlitas för jobbet. Mera om den processen berättas i ett senare skede.

Goda förutsättningar finns

Tryckeriet som Botnia Insider använder, UPC Print, gör och har redan gjort mycket miljöarbete. Peter Stolpe säger att tryckeriet och mediahuset delar samma värdegrund i miljöfrågor och vill jobba framåt.

Vaasa Insider har säkrat ett stöd från Närings-, trafik- och miljöcentralen i Mellersta Finland för att möjliggöra alla utredningar som krävs.

Peter Stolpe säger att stödet i praktiken var en förutsättning för att kunna möjliggöra jobbet.

– För oss är det här en massiv satsning, har vi tur så täcker stödet upp till 50 procent av kostnaderna som uppstår, säger Stolpe.

Peter Stolpe hoppas ändå att det här blir en miljösatsning som både kunder, samarbetspartners och läsare uppskattar.

 

LÄS OCKSÅ:

Botnia Insider ökar utgivningen inkommande år – “Tidningen har tydligt visat sin genomslagskraft”

Lämna ett svar