Vasaföretaget Investigo köper Thermascan i Seinäjoki – ”Problem med inomhusluft finns i hela landet”

Niklas Mehtonen IInvestigo
Niklas Mehtonen.

Investigo, ett företag specialiserat på byggnadshälsa, fortsätter växa. Med ett företagsköp stärker Investigo nu sitt fotfäste i Södra Österbotten.

Niklas Mehtonen Investigo
Niklas Mehtonen.

I hela Finland finns en hel del med problem med inomhusklimat, som behöver undersökas. Även om våra byggnader är bland de friskaste i Europa, så har enligt en undersökning 4,8 procent av byggnaderna tydliga fuktskador.

Niklas Mehtonen, vd för Investigo, säger att det i media är mest prat om just fuktskadorna men därtill tillkommer problem med olika kemiska kombinationer, luftväxling, drag och luftfuktighet, som påverkar vår hälsa.

Identifierar problem

Vasaföretaget Investigo har sedan starten 2015 undersökt byggnader för att sätta fingret på problemen.

– Om jag får ge ett råd så är det att det oftast löns att undersöka problem i ett så tidigt skede som möjligt, säger Niklas Mehtonen.

– Få problem löser sig själva, tvärtom förvärras läget ofta med tiden och då blir både kartläggningen och åtgärdandet av problemen betydligt dyrare.

Få problem löser sig själva.

Objektiv aktör

Niklas Mehtonen.

En sak som skiljer Investigo från många andra aktörer är att de inte själva jobbar med att åtgärda problemen och därmed kan vara helt objektiva.

Experterna blir ändå ofta ombedda att göra planer på hur problemen kan åtgärdas. Den vägen är de gärna med som oberoende granskare i hela processen, för att se till att rätt saker blir gjorda.

Växt organiskt hittills

Hittills har Investigo växt genom ökad efterfrågan. Det har lett till att bolaget har kontor och granskare i Vasa, i Seinäjoki och i Mariehamn.

Nu har Investigo satt i nästa växel och köper företaget Thermascan i Seinäjoki.

– Med Thermascans företagsaffär stärker vi vår position i Södra Österbotten med ett starkt team med experter på byggnadshälsa, som har erfarenhet av över 4000 objekt, säger Mehtonen.

Fortsatt tillväxt i sikte

Investigo, som grundades av Niklas Mehtonen och Teppo Tervo, sysselsätter efter affären tolv experter. Målet är att fortsätta växa till en nationell aktör.

– Vasa kommer säkert alltid att vara vårt huvudkontor men problem med inomhusluften finns i hela landet, säger Mehtonen.

LÄS OCKSÅ:

Investigo får fin utmärkelse – Teppo Tervo och Niklas Mehtonen får pris som årets unga företagare

Vastaa