Vasa får Nordens största flytande basturestaurang – 2,5 miljoner euros satsning på flytande komplex blir sevärdhet

I år öppnar ett stort bastu- och restaurangkomplex med upp till tusen sittplatser vid Inre hamnen i vasa. Det som kanske är mest speciellt med storsatsningen är att hela komplexet flyter.

Illustration: Basturestaurang MERI

Inre hamnen i Vasa får under sensommaren i år en ny sevärdhet. En över tusen kvadratmeter stor plattform, i princip en hel ö, byggs på vattnet. Basturestaurangen Meri öppnar där sina dörrar.

– Vi är oerhört ivriga och stolta över vårt nya projekt som kommer att ta Vasaregionen till nya höjder på den internationella turistmarknaden, säger Tommi Mäki, vd för Sisäsataman Terassi.

Sisäsataman Terassi är projektägaren till projektet som har en kostnadsuppskattning på cirka 2,5 miljoner euro.

Stor helhet

Basturestaurangen MERI inhyser både bastu & spa med utsikt över havet. I havsbadet kommer det att gå att bada året runt.

– På vintern blir det ett bra ställe att prova på vinterbad, vilket är något av en trend ute i världen, säger Tommi Mäki.

Den flytande plattformen blir också platsen för en restaurang. Konceptet och menyn, som fortfarande är lite hemlig, är framtagna av Michelin-kocken Hans Välimäki.

– I restaurangen kommer vi att rikta in oss på fisk, skaldjur, grönsaker och kvalitetskött, säger Hans Välimäki.

Illustration: Basturestaurang MERI

Lång planering bakom

Den flytande helheten började planeras redan för flera år sedan. Det mesta av byggnadsmaterialet och elementdelarna finns redan på plats i Vasa.

Byggnadselementen finns som bäst i Vasklot, där också en del av monteringen kan ske på förhand. Vid Inre hamnen börjar största delen av arbetet under försommaren.

Samarbete bakom

Det finländska företaget Bluet som har specialiserat sig på flytande konstruktioner har varit med och planerat projektet. Företaget har tidigare varit involverade i Allas Sea Pool i Helsingfors och i basturestaurangen Saana i Kuopio.

Den flytande grundkonstruktionen är specialtillverkad och har designats och tillverkats i Finland. En sak som skiljer den från många andra projekt är att den är 100 procent flytande, medan motsvarande projekt på andra håll ofta är hopbyggda med helheter på land.

Med i projektet finns en rad olika samarbetspartners. Till exempel arkitektbyrån Bäckman & Dunseath spelar en viktig roll.

Öppet för alla

MERI, som hela den flytande helheten kallas, kommer att vara öppen och tillgänglig för alla. Man kommer att satsa både på enskilda gäster som droppar in och på gruppbokningar.

Helheten kommer att sysselsätta ungefär 40 personer. Som bäst söks till exempel en operativ direktör.

Illustration: MERI bastu

Bastu & spa-avdelningarna kommer att ha ett litet inträde. En stor unisex-bastu byggs med utsikt över havet direkt från laven.

För den som vill vara med och stöda projektet finns möjlighet att bli Meri Gold Member. Maximalt 300 personer kommer att kunna bli det.

Ett sådant medlemskap, som kostar 599 euro per år, kommer att ge obegränsad tillgång till MERI Sauna & Spa-avdelningarna samt havsbadet.

Finansiering säkrad

Finansieringen för projektet består både av kapitalinvesteringar och crowdfunding. Projektet har även fått stöd genom EU REACT-finansiering från NTM-centralen.

Här hittar du mera information om projektet.

 

LÄS OCKSÅ:

Tommi Mäki får pris som Årets unga företagare

Vastaa