Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry: ”Onnittelut vihreän siirtymän keskiössä olevalle Swecolle”

Mika Toivoniemi (vasemmalla) esittelee paikalla olleet Swecon asiantuntijat.
Mika Toivoniemi (vasemmalla) esittelee paikalla olleet Swecon asiantuntijat.

Swecon uusi toimisto Vaasassa vihittiin käyttöön erityisessä tapahtumassa. Tilaisuudessa puhunut Tomas Häyry näkee Swecon kehityssuunnan juuri oikeanlaisena. Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Paula Erkkilä puhuu jopa maakuntaan tuloillaan olevasta sijoitusmyrskystä.

Asiantuntijaorganisaatio Swecon asiakkailleen, sidosryhmilleen ja yhteistyökumppaneilleen torstaina järjestämä tilaisuus keräsi paikalle runsaasti kuulijoita. Tilaisuudessa juhlistettiin samalla yrityksen uusia toimitiloja Vaasan keskustassa.

– Onnittelut Swecolle, joka todellakin on vihreän siirtymän keskiössä, sanoo Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry, joka oli yksi tilaisuuden puhujista.

Häyry viitannee osittain Swecon omaan palvelutarjontaan, mutta myös yrityksen valintaan panostaa Vaasaan, jossa kuhina aiheen ympärillä käy vilkkaana.

Tomas Häyry, vasa stad
Tomas Häyry

”Yhteistyössä asiakkaiden kanssa”

Ismo Tawast, Ika Toivoniemi - Sweco
Ismo Tawast, Mika Toivoniemi

Sweco pitää vihreää siirtymää edistävää työtä ensiarvoisen tärkeänä ja yrityksen tavoitteena onkin olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Mutta kuten tilaisuuden moderaattorina toiminut Swecon osastonjohtaja Mika Toivoniemi ja yrityksen muut asiantutijat korostivat, vihreä siirtymä ei onnistu yksin. Tärkeä työ tehdään yhdessä asiakkaiden kanssa.

– Swecolle asiakas on kaiken ydin. Haluamme kuulla, millaisia tarpeita teillä on, ja yhdessä yrittää löytää niihin ratkaisuja, sanoo Swecon toimialajohtaja Ismo Tawast.

– Käynnissä on isoja asioita ja paljon sellaista, josta voi viritä meille kaikille aivan uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia, Tawast arvioi.

Sijoitusmyrsky lähestyy

Tilaisuudessa puhunut Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Paula Erkkilä tietää, että rakennusalalla eletään parhaillaan kovia aikoja. Toivon mukaan tilanne on kuitenkin pian helpottumassa. Erkkilä suuntaa jo katseensa tulevaan ja puhuu jopa ”sijoitusmyrskystä”, joka on tuloillaan Suomen länsirannikolle.

– Odotamme 17 miljardin euron investointeja yksityisiltä toimijoilta vuoden 2030 loppuun mennessä, hän toteaa.

Paula Erkkilä, Österbottens handelskammare
Paula Erkkilä

Ratkaisevaa on infrastruktuuri

Sijoittajia houkuttelevina osa-alueina Paula Erkkilä nostaa esille esimerkiksi tuulivoiman, vetytalouden ja metsäteollisuuden.

– On pidettävä huolta siitä, että meillä on osaavaa työvoimaa, logistiikkamahdollisuuksia, sujuva liikenne ja oikeanlainen infrastruktuuri, jotta tilaisuudet eivät mene sivu suun, hän muistuttaa.

Kauppakamarin toimitusjohtajan näkemyksen mukaan liikenneinfrastruktuuria voidaan jopa pitää osana teollisuuden tuotantolinjoja.

Taustalla pitkäjänteinen työ

Paula Erkkilä korostaa, että tulevaa sijoitusmyrskyä on edeltänyt monen vuoden ja lukuisten eri toimijoiden pitkäjänteinen työ.

Tomas Häyry huomauttaa, että jopa Vaasan julkisessa sektorissa on vahva teollinen DNA. Pitkän teollisen historiansa ansiosta kaupunki on oppinut hyödyntämään teollisuuden sijoitusikkunoita.

– Teollisuuden ikkunoiden ollessa auki on meidän jo pitänyt tehdä oma työmme. Investointien edellytysten eteen paiskitaan usein pitkään töitä ennen kuin mitään konkreettista tapahtuu, hän sanoo.

Tuoreena esimerkkinä Häyry mainitsee seudun akkuteollisuusinvestointien eteen tehdyt suunnitelmat ja valmistelut.

Vihreisiin sijoituksiin löytyy rahaa

Millariia Wikman, Gaia Consulting, Sweco
Millariia Wikman

Swecon tytäryhtiön Gaia Consultingin liiketoimintapäällikkö Millariia Wikman kertoo, että tällä hetkellä tarjolla on paljon rahoitusmahdollisuuksia ja -instrumentteja vihreisiin sijoituksiin liittyen.

– Rahoitusmarkkinat ovat taitekohdassa, rahoittajien ja sijoittajien tarpeet muuttuvat, Wikman tietää.

Samaan aikaan rahoitusta havitteleville asetetut vaatimukset kestävyydestä kasvavat. Enää ei riitä, että yritys ajattelee ainoastaan omaa arvoketjuaan. Wikman peräänkuuluttaa ajatusta kokonaisesta arvoverkosta, joka voi pitää sisällään useampia toimijoita ja useampia arvoketjuja.

Swecon asiakastilaisuus alkoi BioRex-elokuvateatterissa ja jatkui yrityksen uusissa toimitiloissa. Swecon Vaasan väki työskentelee nyt niin kutsutussa Sampo-talossa, joka tunnetaan myös Citymarketin talona ja jossa yritys on ottanut haltuunsa kokonaisen kerroksen.

 

LUE MYÖS:

Sweco keskittyy Vaasassa – Uusi toimisto tuo yhteen kaikki kaupungissa toimivat yksiköt

Vastaa