Vaasalaislähtöinen LP-Solar saksalaisomistukseen – 1KOMMA5° teki jo 22. yritysoston reilun vuoden sisään

David Sätterman (vas), Lauri Paananen, Gunnar Jönsson

Saksalainen 1KOMMA5° ostaa aurinkosähköjärjestelmiä toimittavan LP-Solarin. Seuraavaksi yhtiö aikoo kasvaa Suomen suurimmaksi aurinkosähköasentajaksi.

Puhdas energia ja aurinkosähkö ovat nyt keskellä kovinta buumia Euroopassa. Saksalainen puhtaisiin energiaratkaisuihin keskittynyt 1KOMMA5° on päättänyt nousta maanosan yhdeksi suurimmaksi toimijaksi.

Siksi 1KOMMA5° on laajentanut toimintaansa myös Suomeen kahdella yrityskaupalla. Yhtiö osti turkulaisen aurinkopaneelijärjestelmien myyntiin keskittyneen Solar Age Oy:n viime vuoden lokakuussa.

Nyt vuorossa oli Vaasalaislähtöinen LP-Solar.

– Kun 1KOMMA5° osti Solar Agen lokakuussa, meitä suositeltiin vahvaksi kumppaniksi Suomen markkinoilla, LP-Solarin toimitusjohtaja Lauri Paananen sanoo.

Paananen kertoo, että yritysoston ja LP-Solarin nykyisen henkilöstön avulla 1KOMMA5° voi nopeuttaa kasvutstrategiaa Suomessa.

– Tavoitteemme on nyt vakiinnuttaa asemamme useammissa kaupungeissa ja tulla Suomen suurimmaksi ja laadukkaimmaksi aurinkosähköasentajaksi kuluttajapuolella, Paananen kertoo.

LP-Solar on juuri sellainen yritys, jota tarvitsemme.

Vauhdikasta kasvua

1KOMMA5° on kasvanut vauhdikkaasti. Yhtiö on perustettu vuonna 2021. Tänä päivänä yhtiö työllistää jo noin tuhat työntekijää kaikkiaan 44 kaupungissa eri puolilla maailmaa.

Sijoittajilta yhtiö on kerännyt rahoitusta yli 500 miljoonaa euroa.

Liikevaihtoa 1KOMMA5° teki viime vuonna 260 miljoonaa euroa, kertoo Paananen.

1KOMMA5° on kasvanut pitkälti yritysostojen kautta. LP-Solarin ostaminen oli yhtiön 22. yritysosto reilun vuoden sisään. Pohjoismaissa se oli yhtiön kolmas yritysosto.

– LP-Solar on juuri sellainen yritys, jota tarvitsemme luodaksemme arvoa ja rakentaaksemme Suomen suurimman asennusorganisaation nopeuttaaksemme energiasiirtymää ja tullaksemme markkinajohtajaksi Suomessa ja Pohjoismaissa, 1KOMMA5°:n Pohjoismaiden operatiivinen johtaja David Sätterman kertoo.

Suomessa kovin kasvu edessä

1KOMMA5° tavoittelee tänä vuonna Pohjoismaista 100 miljoonan euron liikevaihtoa.

Ruotsiin verrattuna Suomen liiketoiminta on pienempää.

Solar Age teki vuonna 2021 noin 2,6 miljoonan euron liikevaihdon. LP-Solarin liikevaihto oli viime vuonna noin 0,8 miljoonaa euroa.

Ruotsissa 1KOMMA5° teki viime vuonna liikevaihtoa 48 miljoonaa euroa.

– Suomessa aurinkopaneelien asennustoiminta on vasta alkutekijöissään, kun sitä vertaa vaikka Keski-Eurooppaan tai Ruotsiin, Paananen kertoo.

Paanasen mukaan jo nykyisellä LP-Solarin henkilöstöllä liikevaihto voidaan tuplata.

Asennusta ja älykkyyttä

1KOMMA5°:lla on kaksi liiketoimintahaaraa. Toinen keskittyy asuntojen energiaratkaisuihin aurinkopaneeleiden, energian varastoinnin, sähköautojen latauksen ja lämpöpumppujen avulla.

Toinen haara yhdistää laitteet yhdeksi älykkääksi kokonaisuudeksi Heartbeat -tuotteen avulla, joka lanseerattiin Ruotsin markkinoille joulukuussa.

Heartbeat-tuote yhdistää kodin aurinkosähköjärjestelmän, akun, sähköauton laturin ja lämpöpumpun yhdelle digitaaliselle alustalle.

1KOMMA5°:n yritysostostrategiana on hankkia yrityksiä, jotka ovat erikoistuneet aurinkosähköön, energian varastointiin ja sähköautojen lataukseen, ja jotka kaikki tarjoavat kodeille konkreettisen mahdollisuuden muuttua energiatehokkaammaksi.

– Aiemmin Suomessa vakiinnuttamamme asema Solar Agen oston myötä sekä LP-Solarin hankkiminen on antanut vauhtia laajentumisellemme. Se luo meille entistä vahvemmat mahdollisuudet kasvattaa nopeasti pohjoismaista liiketoimintaamme ja tavoitettamme saavuttaa 100 miljoonan euron myynti vuoden 2023 loppuun mennessä, 1KOMMA5°:n Pohjoismaiden toimitusjohtaja Gunnar Jönsson sanoo.

 

LUE MYÖS:

Etha Wind aloittaa aurinkopuistojen konsultoinnin – ”Haluamme vahvistaa rooliamme”

Vastaa