Understandify kopplar ihop språkkunniga med personer som behöver omedelbara tolktjänster

Thomas Höglund, Understandify, Done Enterprises, Done Robotics
Thomas Höglund.

Understandify är en ny app som välkomnar både amatörer och proffs att agera tolkar. Kommunikation mellan ukrainska och engelska utgör startskottet.

Understandify heter ett nytt Vasaföretag och en ny app. Appen kan användas till exempel när någon snabbt behöver förstå någon annan eller behöver kommunicera på ett främmande språk.

– Det kan handla om allt från att byta några ord med busschaffören till översättningshjälp vid läkarbesök eller business-ärenden, säger Thomas Höglund, vd för Understandify.

Ukrainska-engelska först ute

På appen väljer användaren vilka språk hen behöver hjälp med. Språkutbudet växer hela tiden men nu i början ligger fokus på några utvalda språk.

Startupföretaget börjar med att sätta sitt krut på att hjälpa användare förstå varandra när det gäller ukrainska och engelska, där mellan man vet att behovet är stort. Just därför finns appen också från start tillgänglig med både engelska och ukrainska gränssnitt.

Kopplar ihop efterfrågan med utbud

Appen visar på en gång vilka tolkar som finns tillgängliga. Användaren får fritt välja mellan dem och även ge en kort beskrivning av sitt behov för att vara säker på att den språkkunniga är rätt person för jobbet.

Appen kan ringa upp flera tolkar på samma gång för att se vem som svarar först. Även videosamtal fungerar, vilket kan vara bra till exempel om man vill visa upp dokument.

Thomas Höglund, Understandify, Done Enterprises, Done Robotics
Thomas Höglund.

Kan användas gratis

Understandify fungerar så att det är tolkarna och de språkkunniga som själva bestämmer vad de vill ha för sina tjänster och när de är tillgängliga. Språkkunniga kan till exempel erbjuda sina tjänster kostnadsfritt för att de tycker att det är givande att hjälpa andra eller för att utveckla sig själva.

– Det är förstås också stor skillnad på kraven på översättningar, om du turistar och vill interagera lite med lokalbefolkningen kanske kraven inte är så stora, säger Thomas Höglund.

Om den som översätter gör det gratis så tar Understandify inte heller betalt. Efter samtalen är gjorda så kan användarna betygsätta tolkarna, vilket skapar ett system som gallrar bort oseriösa aktörer.

Proffstolkar också tillgängliga

De kostnadsfria tolktjänsterna räcker kanske till för att klara vardagsbehoven medan det ibland krävs experthjälp. På plattformen samsas både lekmän och proffstolkar. Alla som erbjuder sina tjänster väljer själva sina minuttaxor.

– För proffstolkar kan det till exempel vara ett extraknäck på sidan om det vanliga jobbet, säger Thomas Höglund.

Understandify närmar sig som bäst olika tolkbyråer för att bygga upp en större bas med tillgängliga tolkar.

Söker finansiering

Utvecklingsarbetet bakom Understandify har skett inom Done Enterprises, ett företag som också har Vasa som hemort. Nyligen skapades ett skilt dotterbolag, Understandify Ab Oy, för att kommersialisera och vidareutveckla appen.

Done Enterprises är moderbolag även för Done Robotics. Done Robotics utvecklar robotar till exempel för sjukhus- och logistikbehov. Både Understandify och Done Robotics går nu in i en expansiv fas där bägge bolagen söker externa finansiärer.

Här kan du ladda ner Understandifys app kostnadsfritt i Google Play och här i App Store. På understandify.com hittas mera information om företaget.

LÄS OCKSÅ:

Vasaföretaget Done Robotics har utvecklat robotar som desinficerar rum inomhus

Vastaa