Vasaföretaget Done Robotics har utvecklat robotar som desinficerar rum inomhus

Mycket av det som Done Robotics skapat är fortfarande affärshemligheter. På bilden visar Wafa Abid, Vesa Hukkanen och Thomas Höglund upp en robot som de nu just jobbar med.
Mycket av det som Done Robotics skapat är fortfarande affärshemligheter. På bilden visar Wafa Abid, Vesa Hukkanen och Thomas Höglund upp en robot som de nu just jobbar med.

Done Robotics har under tre års tid i tysthet storsatsat på produktutveckling. Inom kort kommer Vasaföretaget att lansera sin nyutvecklade desinfektionsrobot som en service.

Done Robotics nya robot är resultatet av ett gediget produktutvecklingsarbete. Roboten, som kallas Charlie, väger kring 60 kilogram och är i en människas storlek. De nya robotarna kan användas för att desinficera rum inomhus, ett arbetsdrygt jobb som robotar kan göra mycket snabbare än människor.

– Våra robotar jobbar tillsammans med människor, i det här fallet som ett verktyg som städarna använder, säger Thomas Höglund, vd för Done Robotics.

Våra robotar jobbar tillsammans med människor.

Så funkar det

Done Robotics nya robot är lätt att använda och styra. Roboten kan till exempel styras av en städare som gör det via sin mobiltelefon genom en webbapp.

Roboten kan användas i mycket krävande miljöer som isoleringsrum, operationssalar och rum med hög smittorisk. Roboten kör runt och belyser alla ytor i ett rum med UVC så bakterier och virus inte kan fortplanta sig.

Ett litet rum kan desinficeras på 5-10 minuter. Hur länge det tar beror på vilken desinfektionsnivå användaren är ute efter, vill man till komma upp till 99 procent eller behövs det 99,9 procent och så vidare.

Robotarna effektiverar städandet men ersätter inte städarna. Städarna behövs till exempel för förstädning, som att torka bort sekret, och för att sköta robotarna. En stor fördel är att robotarna möjliggör att människor inte behöver utsättas för kemikalier.

Wafa Abid, Thomas Höglund.
Wafa Abid, Thomas Höglund.

Många olika tillämpningsområden

Desinfektionsrobotar kommer till nytta även på andra ställen än sjukhus, som till exempel i lokaler där det är viktigt att snabbt kunna reagera på smitta. Done Robotics robotar kan även hjälpa företag som vill göra mer för att få personalen att känna trygghet, till exempel efter att man återvänder till normalt kontorsarbete efter covid-19.

Thomas Höglund tar ett kryssningsfartyg som ett annat exempel. När ett virus härjar ombord kan robotarna snabbt gå igenom hela färjan och få läget under kontroll.

Bara början

Done Robotics planerar att utöka tjänsterna som företaget erbjuder. Robotarna och teknologin byggs med ett modultänkande som utvecklas hela tiden.

I framtiden kan företagets robotar till exempel även komma att användas för logistikbehov på sjukhus, som medicin- eller matleveranser.

Säljer tjänster

Thomas Höglund, Done Enterprises, Done Robotics. KWH
Thomas Höglund.

Done Robotics har utvecklat sina egna robotar men det är ändå inte robotarna som de säljer. Företaget säljer i stället tjänsterna som robotarna utför. Det är alltså frågan om så kallad ”Robotics as a Service” (RaaS).

– Vi vill på det här viset helt eliminera kundernas tekniska utmaningar med att programmera och konfigurera robotarna, säger Thomas Höglund.

I praktiken innebär affärsmodellen att kunderna, som till exempel är sjukhus och städföretag, betalar per månad för tjänsten som utförs av en robot medan det på Vasaföretagets ansvar vilar att se till att roboten fungerar som förväntat.

– Vi uppgraderar mjuk- och hårdvaran så kunderna alltid har de bästa lösningarna till sitt förfogande, säger Thomas Höglund.

Har teknologin i egna händer

Done Robotics står bakom både mekaniken, elektroniken, hårdvaran och mjukvaran som används i deras robotar.

Thomas Höglund har tidigare jobbat med produktutveckling på Mirka, en del av KWH-koncernen där han också blev styrelsemedlem 2019. Höglunds eget intresse för robotik föddes tidigt och han håller även på att doktorera i ämnet.

Samuel Broman.

I Done Robotics är Höglund förutom vd också grundare till företaget, tillsammans med Samuel Broman. Broman är bekant som aktiv samhällspåverkare och som grundare till Broman Law.

– Samuel Bromans juridiska och finansiella kompetens kompletterar mitt eget tekniska kunnande, säger Thomas Höglund.

Huvudkontor på Vasklot

I Done Robotics personalstyrka ingår nu cirka 15 personer, en del av dem på deltid. Lejonparten av personalen hittas i Vasa på huvudkontoret och på fabriken i Vasklot, som finns på Såggatan 2. En av de anställda jobbar från Esbo och några andra hittas ute i världen.

Även på Vasklot är gänget som jobbar för Done Robotics mycket internationellt, kompletterat till exempel med personer från Indien och Tunisien.

– Finland och Norden är vår testmiljö men allt vi gör siktar på den globala marknaden, säger Thomas Höglund.

Mera information och kontaktuppgifter till företaget hittas på deras webbplats, donerobotics.com.

 

LÄS OCKSÅ:

Sju miljoner euros investering levererar – VI var med när den nya kranen i Vasklot gjorde sitt första tunga lyft

Vastaa