Scandic Trans har rekordår bakom sig – Korsholmsföretaget gör nysatsningar i Lappfjärd och i Vanda

Mikael Löfqvist Scandic Trans
Mikael Löfqvist.

Transportbranschen är inne i en knepig brytningstid. Korsholmsföretaget Scandic Trans har lyckats anpassa sig snabbt till pågående förändringar.

Det är tufft i transportbranschen nu. Kostnaderna har ökat kraftigt under en längre tid medan priserna släpar efter. Det här har gjort att många trafikanter och åkerier har det kämpigt.

– Det är en väldigt speciell bransch som förändras snabbt men vi har lyckats hitta en fantastisk personal som följer med och reagerar, säger Mikael Löfqvist, vd för Scandic Trans.

Specialister på transporter

Mikael Löfqvist Scandic Trans
Mikael Löfqvist.

Scandic Trans har sedan starten 1991 erbjudit landsvägstransporter på gummihjul. Det utgör fortfarande kärnan även om verksamheten har utvidgats genom åren.

– Speciellt när det gäller krävande transporter har vi mycket att erbjuda, säger Mikael Löfqvist.

Med krävande menas till exempel att det som ska transporteras måste hålla en viss temperatur, som livsmedel eller frysvaror, eller hanteras på speciella sätt, som till exempel mediciner eller farligt gods.

Rekordtillväxt

Mikael Löfqvist Korsholm
Mikael Löfqvist.

Scandic Trans ökade i fjol sin omsättning rejält. Bolaget nådde cirka 33 miljoner euro, mera än tre miljoner över det budgeterade målet.

– En orsak till den goda utvecklingen är att vi har lyckats anpassa oss till många förändringar snabbt, säger Mikael Löfqvist.

Förutom coronan räknar Löfqvist upp till exempel global containerbrist, fartyg som gått på grund samt att nationell produktion ökat och ändrat transportflöden.

Scandic Trans är i många av dessa sammanhang en liten aktör som slåss med jättar, men fördelen med det är att de snabbt kunnat anpassa sig till nya vindar.

Ägare som kan branschen

I Scandic Trans ägarstruktur hittas åkerier. Det här innebär att företaget förutom en kunnig styrelse har tillgång till en mycket stor pool med kunniga chaufförer och moderna fordon.

– Att det har gått bra nu möjliggör också att vi kan bidra till våra ägare i en utmanande tid, säger Löfqvist.

Fortsatt tillväxt målet

Mikael Löfqvist Scandic Trans
Mikael Löfqvist.

Scandic Trans siktar på och budgeterar för fortsatt stark tillväxt. Företaget gör fortlöpande nysatsningar för att möjliggöra det.

I Lappfjärd har man vid årsskiftet startat ett kontor med ett par anställda. Lappfjärdskontoret sköter både Norge- och Danmarkstrafik.

– Den trafiken har vuxit mycket under senaste år, säger Löfqvist.

I Vanda satsade företaget nyligen i en egen terminal. Det är ett mellanlager som gör att bolaget får igång ännu effektivare och snabbare transporter, speciellt i huvudstadsregionen.

I Vanda-satsningen ingår också ett kontor där en liten del av trafikledningen nu jobbar.

Basen i Korsholm

Scandic Trans har en egen personalstyrka på ungefär 30 personer. På huvudkontoret på Fågelberget i Korsholm jobbar 16-17 personer medan resten är utspridda på övriga enheter.

– Till Korsholmskontoret rekryterar vi som bäst, framförallt är det trafikledningsexperter vi är ute efter, säger Löfqvist.

Till Korsholmskontoret rekryterar vi som bäst.

Scandic Trans erbjuder även lokala transporter i regionen. Som bäst planerar företaget nysatsningar i både terminal och lager.

I sammanhanget kan även nämnas Åbo, där bolaget haft en stark egen representation sedan 2003. Scandic Trans har därtill ett relativt nytt men snabbväxande dotterbolag i Helsingborg i Sverige.

 

LÄS OCKSÅ:

Maarit Mäkelä: “Mitä vientiin tähtäävältä yritykseltä vaaditaan?”

Vastaa