Nykarleby gör miljonsatsning på att locka till sig industriföretag – Prevex trivs i staden och välkomnar fler företag

Mats Brandt, Camilla Wikman.

400-jubileumsårets största satsning i Nykarleby görs på infrastruktur i ett industriområde. Prevex är ett perfekt exempel på att det går att ta världsmarknaden med storm från en idyllisk småstad.

Nykarleby stad och Nykarleby Kraftverk satsar kring en miljon euro i ny infrastruktur. Investeringen utvidgar ett industriområde, komplett med all modern infrastruktur, som ställs till företagens tjänst.

Mats Brandt.

Den mångåriga satsningen blir klar i en knepig tid, då många företag håller inne bromsen för sina egna nysatsningar. Mats Brandt, stadsdirektör i Nykarleby, tror ändå att den bästa vägen till att locka nya företag att etablera sig är att utveckla och behålla det goda samarbetet med existerande företag.

– Vi vill placera oss på kartan som en kommun som gör sitt bästa för att få företagen att trivas, säger Brandt.

Drygt 20 stora tomter

Det som nu skapats kallas Norra industriområdet. Det är ett område som hittas cirka 2 kilometer från centrum. Där föds drygt 20 nya verksamhets- och industritomter, kompletta med kommunala anslutningar.

– Vi är flexibla, oberoende tomternas planerade storlek kan vi skapa en lämplig helhet för ett företag, säger Peter Sjöblom, teknisk direktör för Nykarleby stad.

Tre tomter är redan reserverade och de övriga är också klara för reservering.

– Det är en smidig process att få ett arrendekontrakt, säger Sjöblom.

Peter Sjöblom.

Mats Brandt och Peter Sjöblom presenterar planerna på ett tillfälle, Invest in Nykarleby, som ordnades i Stjärnhallen. Att industriområdet är en fråga som tas på allvar märktes på uppslutningen, där alla från stadens ledande politiker till tjänstemän fanns representerade. Även från företagarhåll var uppslutningen god.

Prevex är ett praktexempel

Företaget Prevex är ett praktexempel på att det framgångsrikt går att ta sig an världsmarknaden från Nykarleby.

Prevex har en global marknad och tillverkar årligen hela 4,4 miljoner vattenlås, alltså produkter som man hittar till exempel i lavoarer.

Bolaget, som är en del av KWH-koncernen, har totalt 290 anställda, varav lejonparten, 175 personer, finns i Finland. Det är i Nykarleby där både huvudkontoret och produktionen hittas.

– Man kan till och med säga att vi centrerar hit, det är här spjutspetskompetensen finns och ska finnas, säger Camilla Wikman, marknadsföringsdirektör på Prevex Group.

Satsar på produktutveckling

Prevex har jobbat mycket med värderingar under de senaste åren. Ärlighet, respekt och engagemang tillhör ledorden.

– Hållbarhet är också en naturlig del av vår businesstrategi, säger Camilla Wikman.

Hållbarhet är en naturlig del av vår businesstrategi.

Företaget satsar mycket på produktutveckling, nu just till exempel på att testa alternativa, hållbara, material.

– För vissa komponenter kommer det vara enklare att hitta alternativa lösningar, men utmaningen är att vi har produkter som måste hålla länge och som framför allt har höga kvalitetskrav och till exempel inte får läcka, för det blir snabbt stora problem om produkten inte håller, säger hon.

Det lokala viktigt

Prevex har som bäst satsat i att bygga till sitt huvudkontor i Nykarleby. Tilläggsdelen, på Jakobstadsvägen 31, är cirka 770 kvadratmeter.

– Den största vinsten är att utrymmet kan anpassas till vårt processtänk, att vi kan effektivera och koncentrera processerna, säger Camilla Wikman.

– Lite ironiskt är det att blev klart under en tid då så många av oss distansjobbar, men trots det har vi redan sett fördelar, säger hon.

Att Prevex nysatsning görs i just Nykarleby beror till exempel på att det lokala och det regionala uppfattas som viktigt för dem.

– Vi alla har mycket att vinna på samarbete, det är få av oss här som är konkurrenter, säger Wikman.

Camilla Wikman ser fram emot att få flera grannar ”norröver”, som hon säger.

– Ju flera vi är, desto starkare är vi, vi ser mycket positivt på den här nya satsningen, säger hon.

LÄS OCKSÅ:

Mats Brandt är ny delegationsordförande för Högskolestiftelsen i Österbotten – Nyutgåva av bok hedrar Håkan Anttilas minne

Vastaa