Norra Finans gör satsning på Österbotten – Dan-Ove Stenfors rekryterad

Dan-Ove Stenfors.

Norra Finans etablerar ett Vasakontor. Dan-Ove Stenfors får rollen som Area Sales Manager.

Dan-Ove Stenfors har utnämnts till Norra Finans nya Area Sales Manager, det vill säga försäljningschef för området. Området det gäller är de österbottniska kommunerna, inklusive Södra och Mellersta Österbotten.

– Österbotten är känt för sin företagaranda, näringslivet här byggs upp av hårt arbetande företagare med fötterna på jorden, säger Dan-Ove Stenfors.

På lite längre sikt är det kanske så att också Västerbotten inkluderas i försäljningsområdet, i alla fall enligt Stenfors förhoppningar, som säger att mentaliteten där är liknande som här.

Del av större satsning

Utnämningen av Stenfors är startskottet för en större satsning som Norra Finans gör i Österbotten. Bolaget har i början av februari öppnat ett kontor i Vasa, därifrån arbetet leds.

Dan-Ove Stenfors.

Norra Finans, med huvudkontoret i Haparanda/Torneå, växer kraftigt. Bolaget har ungefär 40 anställda, varav ungefär en tredjedel i Finland.

– Expansionstakten i speciellt Helsingforsregionen har varit och är kraftig, säger Stenfors.

Starkt nischad verksamhet

Norra Finans har specialiserat sig på factoring, alltså fakturaköp och fakturabelåning. Företaget är inte ensam på marknaden men det som skiljer dem från många andra aktörer är att factoring och inkasso är deras huvudprodukter, områden där de satsar stenhårt.

– Det här är ingen sidobusiness för oss, vi gör allt för att stöda våra kunder, säger Dan-Ove Stenfors.

Det här är ingen sidobusiness för oss, vi gör allt för att stöda våra kunder.

Norra Finans kan också ge direkta lån, men då ofta just för att stöda factoringkunder.

Så funkar det

När en företagare skickar en faktura till en kund kan det ta länge innan pengarna kommer in på kontot. Företagets egna utgifter löper ändå på och speciellt starkt växande företag kräver enormt mycket kapital bara för att hållas igång.

Norra Finans hjälper företag på olika sätt. De kan finansiera företagen i väntan på att pengarna kommer in, till exempel med så kallad factoring med regress eller utan regress.

Factoring med regress innebär i praktiken att Norra Finans finansierar fakturan tills pengarna kommer in, men att risken för att kunden inte alls betalar sin faktura behålls hos bolaget som sålt varan eller tjänsten.

Factoring utan regress innebär att Norra Finans i praktiken köper fakturan och därmed tar risken för att den ursprungliga kunden inte betalar.

Krånglar inte till det

Finansbranschen är ett typiskt exempel på en bransch där det finns massvis med begrepp, ofta kryddade med en knepig jargong. Dan-Ove Stenfors säger att Norra Finans går mot strömmen och att mottot är ”att inte krångla till det i onödan”. Den öppna och raka kommunikationen var också en orsak till att han lockades till företaget.

– Norra Finans har klara tankar, klara målsättningar och verksamheten genomsyras av en stark entreprenörsanda, säger Stenfors.

Norra Finans vd är Magnus Lehto och basen i Haparanda/Torneå gör att både Finland och Sverige ses som hemmamarknader. Finlandschefen Rasmus Wahlberg känner också väl till Österbotten.

Factoringbranschen som helhet är på frammarsch. Enligt de prognoser Norra Finans jobbar efter kommer marknaden i sig att växa med ungefär 10 procent årligen de närmaste åren.

Lång erfarenhet av finansbranschen

Dan-Ove Stenfors har en 18 år lång erfarenhet av finansbranschen, främst från bankvärlden. Närmast kommer han från en avstickare till pälsdjursbranschen, senast som vd för Fin Furlab.

– Även i det jobbet var ekonomifrågorna viktiga och periodvis jobbade jag mycket med det, säger Stenfors.

Stenfors ser nu fram emot att på heltid få jobba med ekonomifrågor, där hans främsta kompetens finns. Factoring kom han redan i kontakt med under sin tid inom kontors- och retailbankingen.

LÄS OCKSÅ:

Marica Lassus: “En tydlig ledare skapar trygghet”

Vastaa