Mustasaari haluaa Suomen yritysystävällisimmäksi kunnaksi – Yrittäjien nokkamies: ”Kunnalla on hyvät edellytykset”

Mikael Pentikäinen Företagarna i Finland
Mikael Pentikäinen.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vierailee parhaillaan Mustasaaressa. ”Mustasaari tarjoaa hyvät edellytykset yritystoiminnalle”, sanoo Mikael Pentikäinen.

Mustasaari tekee aktiivisesti töitä kehittyäkseen Suomen yritysystävällisimmäksi kunnaksi. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan kunta tekee hyvää työtä, ja monet tekeillä olevat asiat puhuvat tavoitteen puolesta.

– Mustasaari on kasvava kunta, jolla on erinomainen sijainti ja hyvä elinkeinopolitiikka, sanoo Mikael Pentikäinen, joka on parhaillaan vierailulla Mustasaaressa.

Kasvavat kunnat houkuttelevat yrityksiä

Vuodesta 1973 lähtien Mustasaaren kunnan asukasluku on kasvanut vuosittain. Kunnassa asuu nyt noin 20 000 asukasta, joista noin 6 000 kunnan keskustassa.

Mikael Pentikäinen Yrittäjät
Mikael Pentikäinen.

Mikael Pentikäisen mukaan positiivinen väestönkehitys on tärkeää yrityksille. Kun asukasluku kasvaa, kunnasta tulee houkutteleva yritysten uusien investointien ja sijoittumisten kohde.

Hyvä esimerkki siitä, kuinka kunta voi työskennellä ollakseen houkutteleva, on uusi GigaVaasan teollisuualue. Alue on Mustasaaren ja Vaasan yhteinen panostus, jonka avulla luodaan edellytyksiä akkuteollisuudelle. Panostukset Giga-teollisuusalueeseen ja yritysten sijoittumiseen sinne sekä niiden tuomat synergiat voivat pitkällä tähtäimellä tuoda alueelle 10 000 uutta työpaikkaa.

Luonto ja lyhyet etäisyydet houkuttelevat

Mustasaaressa on saaristoa, taajamaa ja maaseutua, ja kaiken kruunaa Merenkurkun maailmanperintöalue. Vaasan läheisyys on luonnollisesti myös yksi keskeisistä tekijöistä.

Tämän lisäksi Pentikäinen nostaa esiin Ruotsin läheisyyden, joka voi mahdollisesti tulla vielä tärkeämmäksi. Hän mainitsee myös Nato-keskustelut sekä etenkin Pohjanmaan ja Västerbottenin pitkän yhteistyön, joka voi olla tiennäyttäjä koko Pohjolalle.

– Yrittäjäkunnalle kokonaisuutena turvallisuus, vapaus ja vakaus ovat tärkeitä arvoja, sanoo Mikael Pentikäinen.

Yrittäjäkunnalle kokonaisuutena turvallisuus, vapaus ja vakaus ovat tärkeitä arvoja.

Jäsenneltyä työskentelyä

Mikael Fredman, Christoffer Ingo, Carola Lithén, Mikael Pentikäinen, Rurik Ahlberg. Korsholm
Mikael Fredman, Christoffer Ingo, Carola Lithén, Mikael Pentikäinen, Rurik Ahlberg.

Mustasaaren kunnanjohtaja Rurik Ahlberg sanoo, että kunta työskentelee jäsennellysti ja järjestelmällisesti sen eteen, että siitä tulisi yritysystävällisempi ja että yrityksiin pidetään yhteyttä.

Pitkäjänteinen työ on moniulotteista ja pitää sisällään kaikkenlaista lähtien tarpeiden kartoituksesta ja ulottuen verkostojen rakentamiseen ja palvelujen parantamiseen.

Ymmärrystä myös poliitikoilta

Mustasaaren kunnassa on tällä hetkellä 2 394 rekisteröityä yritystä. Kunta on perinteisesti pärjännyt hyvin erilaisissa yrittäjyyttä koskevissa tutkimuksissa.

Sekä virkamiehet että ylin poliittinen johto ymmärtävät yrittäjien tarpeiden ja edellytysten päälle.

– Kunnanvaltuuston poliitikoista iso osa on myös itse yrittäjiä, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Carola Lithén.

– Meillä on ja pitää aina ollakin matala kynnys yrittäjän ottaa yhteyttä kuntaan ja pyytää apua, sanoo kunnanvaltuuston puheenjohtaja Christoffer Ingo.

Vierailulla paikallisissa yrityksissä

Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Mikael Fredman, joka itsekin on yrittäjä ja Mustasaaren kunnanvaltuutettu, kutsui Mikael Pentikäisen tutustumaan kuntaan.

Fredmanin mukaan vierailu toteutettiin, jotta voitaisiin paremmin kertoa, mitä kunnassa on meneillään ja samalla pystyttäisiin ottamaan selvää, mitä voitaisiin tehdä paremmin. Samalla kertaa pysytään paremmin selvillä siitä, mitä on menossa valtakunnallisella tasolla.

Ryhmäkuva

Vaasa Insider tapasi ravintola Bernyksessä Raippaluodon sillan kupeessa suuren seurueen, jossa oli mukana myös useita kunnallispoliitikkoja ja virkamiehiä. Muita kohteita ohjelmassa olivat esimerkiksi Vilpen ja Hydrolinkin yritysvierailut.

 

LUE MYÖS:

Yrittäjän omien rahkeiden ei tarvitse riittää kaikkeen

Vastaa