Mustasaari arvostaa yrittäjiään ja auttaa heitä mielellään – ”Yhteydenoton kynnyksen on oltava mahdollisimman matala”

Matias Båsk, Johanna Långskog
Matias Båsk, Johanna Långskog.

Mustasaaren kunta pyrkii aktiivisesti Suomen yritysystävällisimmäksi kunnaksi. Kunnan omien asiantuntijoiden tukena on kokonainen verkosto, joka avustaa yrittäjiä eri asioissa.

Mustasaaressa toimii lähes 2400 eri yritystä usealta eri toimialalta. Useimmat näistä ovat pienyrityksiä.

– Jotta Mustasaari olisi Suomen yritysystävällisin kunta, meidän on tehtävä työtä sekä pienten että suurten yritysten tyytyväisyyden varmistamiseksi, sanoo Mustasaaren kunnan elinkeinopäällikkö Matias Båsk.

Kunta on menestynyt hyvin työssään. Mustasaari on perinteisesti pärjännyt hyvin erilaisissa mittauksissa, esimerkiksi Suomen Yrittäjien tuoreimmassa kuntabarometrissa.

Pitkäaikaista työtä

Mustasaaren tavoite tulla Suomen yritysystävällisimmäksi kunnaksi on melko uusi linjaus. Aktiivinen työ yritysten toimintaedellytysten parantamiseksi on kuitenkin jatkunut jo pitkään.

Yrittäjät ovat hyvin edustettuina Mustasaaren kunnanvaltuustossa ja eri tason päättäjät ovat jo kauan tunnistaneet elinkeinoelämän arvon. Kunta oli myös edelläkävijä elinkeinoneuvoston perustamisessa.

Mustasaaren omat yrityspalvelut tukevat ja täydentävät alueellisia yrityspalveluita, joita muun muassa kehitysyhtiö VASEK ylläpitävät.

Oma koordinaattori

Osana strategiaan Mustasaaren kunta loi viime vuonna täysin uuden tehtävän: elinkeinokoordinaattorin.

Tehtävän sai Wasalinen markkinointipäällikkönä työskennellyt Johanna Långskog.

– On erittäin mielenkiintoista ja innostavaa tavata yrittäjiä ja toimia paikallisena kaikupohjana, Johanna Långskog sanoo.

Elinkeinokoordinaattorin tehtäviin kuuluu muun muassa aktiivinen yhteydenpito yrityksiin sekä erilaisten tapahtumien järjestäminen. Nämä tapahtumat antavat yrittäjille mahdollisuuden tavata toisiaan, kunnan neuvonantajia ja muita asiantuntijoita.

Långskog on jo järjestänyt useita lounastapaamisia muun muassa yhteistyössä Mustasaaren Yrittäjien kanssa. Syksylle suunnitellaan esimerkiksi teemailtoja ajankohtaisista aiheista, kuten rekrytoinnista, hankinnoista ja kestävyydestä.

– Kuuntelemme yrityksiä oppiaksemme, mistä aiheista he haluavat keskustella tai saada lisätietoa, ja järjestämme tapahtumat yhteisten toiveiden mukaisesti, Johanna Långskog kertoo.

Matias Båsk, Johanna Långskog
Matias Båsk, Johanna Långskog

Tontteja on tarjolla

Tontit ja liiketilat ovat tärkeä edellytys monen yrityksen toiminnalle. Mustasaaren kunta tekee jatkuvasti töitä riittävän tarjonnan varmistamiseksi.

Kunta pyrkii pysymään kysynnän edellä maa-alueiden hankinnassa ja kaavoituksessa. Esimerkiksi Koivulahteen suunnitellaan parhaillaan uutta aluetta.

Mustasaaressa on nykyään yrityskeskuksia viidellä paikkakunnalla: Lintuvuori, Koivulahti, Vikby, Raippaluoto ja Sepänkylä. Tällä hetkellä katseet suunnataan varsinkin Raippaluodon yritysalueeseen, jonka profiilia halutaan nostaa.

– Raippaluodossa on erittäin hyviä yrityksiä ja suuria kehitysmahdollisuuksia, Johanna Långskog sanoo.

Muiden paikkakuntien yritykset ovat tervetulleita

Mustasaaren sijainti on monin tavoin erinomainen. Vaasan, meren ja Ruotsin läheisyys on hyvä yhdistelmä sekä pehmeiden että kovien arvojen tavoittelussa.

– Hyvä sijainti on sinänsä houkutellut tänne paljon yrityksiä ilman, että meidän on sen enemmän tarvinnut heitä vakuuttaa, Matias Båsk sanoo.

Viime aikoina kunta on kuitenkin tehnyt enemmän kohdennettua työtä ulkopuolisten yritysten houkuttelemisen vuoksi. Matias Båsk sanoo, että koko alueella tehdään hyvää työtä asian puolesta. Mustasaareen perustettiin viime syksynä oman sijoittautumisryhmän, joka myös osallistuu toimintaan.

– Tarkoituksemme ei myöskään ole houkutella yrityksiä naapurikunnista, vaan nostamme katseen kauemmaksi, Matias Båsk sanoo.

Laaja verkosto

Johanna Långskogin ja Matias Båskin mielestä kynnys ottaa yhteyttä kuntaan pitäisi olla mahdollisimman matala.

– Haluamme nähdä ja kuunnella yrityksiämme ja yrittäjiämme, Johanna Långskog sanoo.

Maa-alueet, kiinteistöt ja tietyntyyppiset lupa-asiat ovat esimerkkejä tapauksista, jotka voivat kuulua suoraan kunnalle. Julkiset hankinnat avaavat myös usein suorat yhteydet kunnan ja yrityksen välille.

– Parhaillaan valmistellaan uusia hankintoja koskevia direktiivejä, joissa yritysystävällisyys on tärkeä kohdealue, Matias Båsk sanoo.

Haluamme nähdä ja kuunnella yrityksiämme ja yrittäjiämme.

Apua päästä eteenpäin

Kunnan lisäksi on monia tahoja, jotka auttavat yrittäjiä eri asioissa. Kunnan asiantuntijoilla on laajat verkostot ja paljon tietoa muiden tarjoamista palveluista.

Mustasaaren kunnassa kukaan ei oleta yrittäjien itse tietävän, mistä luukusta pitää missäkin tapauksessa kysyä apua, joten kunta on aina hyvä paikka aloittaa.

– Ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä. Vaikka tapaus ei kuuluisi suoraan meille, voimme usein välittää yhteyden oikealle taholle, Johanna Långskog sanoo.

Paikallinen yrittäjäyhdistys on tukena

Mustasaaren kunta tekee laajaa yhteistyötä muun muassa VASEKin, ELY-keskusten ja Viexpon kanssa. Yhteydet Mustasaaren Yrittäjiin ovat erityisen tiiviit.

Paikallisyhdistys tukee tietenkin kunnan pyrkimyksiä nousta Suomen yritysystävällisimmäksi kunnaksi. Mustasaaren Yrittäjien puheenjohtaja Maria Norrlin-Asplund sanoo, että yhdistyksellä on erittäin hyvä yhteistyö kunnan kanssa.

– Yhteistyömme on parantunut ennestään Johannan tultua kuvioihin, kun paikalla on omistautunut ihminen suunnittelemassa esimerkiksi yhteisiä tapahtumia, Maria Norrlin-Asplund sanoo.

 

LUE MYÖS:

Mustasaari haluaa Suomen yritysystävällisimmäksi kunnaksi – Yrittäjien nokkamies: ”Kunnalla on hyvät edellytykset”

Vastaa