Lounealta miljoonainvestointi Vaasan seudulle – Valokuituverkosto laajenee Vaasaan ja Mustasaareen

Harri Suokko. Lounea.
Harri Suokko.

Lounea haluaa tuoda valokuituverkot mahdollisimman monen saataville. Kuituverkkoa rakennetaan Vaasaan jo kesällä ja myös Mustasaaren osalta myynti on polkaistu käyntiin.

Lounean tavoitteena on saada valokuitu lähivuosina mahdollisimman moneen suomalaiseen kotiin ja yritykseen. Pitkät perinteet omaava yritys on tähän mennessä investoinut jo yli 150 miljoonaa euroa valokuituinfrastruktuuriin.

– Meillä on pitkä historia ja runsaasti kokemusta valokuituverkkojen rakentamisesta, kertoo Lounean aluejohtaja Harri Suokko.

Meillä on pitkä historia ja runsaasti kokemusta valokuituverkkojen rakentamisesta.

Työt käynnistyvät Vaasassa

Harri Suokko
Harri Suokko korostaa, että Lounea on kotimainen valinta avainlipulla ja että yhtiön omistajat ovat suomalaisia yksityishenkilöitä ja yrityksiä.

Jo tulevana kesänä Lounea aloittaa valokuituverkon rakentamisen Vaasassa. Ensimmäisenä vuorossa ovat Asevelikylä ja Kotiranta.

– Myös uusien liittymien myyntiä jatketaan niin kauan kuin kaivinkoneet ahertavat alueella, Suokko sanoo.

Parhaillaan yrityksellä on menossa myyntikampanja, jossa liittymän hinta on nolla euroa, sisältäen sekä kaivutyöt että asennuksen. Ehtona on, että asiakkaan sopimus jatkuu vähintään kaksi vuotta.

– Investoinnin todellinen poistoaika on 30 vuotta, mutta asiakastyytyväisyytemme on niin korkealla tasolla, että toivomme ja uskomme asiakkaiden viihtyvän meillä pitkään, Harri Suokko sanoo.

Vaasassa verkon rakennustyöt hoitaa Veljekset Hemming ja FIN Infra Group.

Kysyntä määrää järjestyksen

Lounea kaivuri
Lounealla on käynnissä useita projekteja ympäri Suomea. Yhtiön strategiaan kuuluu lähipalvelujen käytön priorisointi.

Se, mille alueille ja missä järjestyksessä verkkoa Kotirannan ja Asevelikylän jälkeen rakennetaan, riippuu kysynnästä. Toisin sanoen työn etenemiseen on vielä mahdollista vaikuttaa. Vahvoilla seuraaviksi kohteiksi ovat ainakin Isolahti, Gerby ja Metsäkallio.

Louneassa puhutaan jo 1,5 miljoonan euron investoinnista, ja mikäli koko suunniteltu alue toteutuu, kohoaa investointi noin 5 miljoonaan.

Mustasaari mukaan

Lounea avasi hiljattain valokuituliittymien ennakkomyynnin myös Mustasaaressa, missä verkko yltää ensimmäisenä Sepänkylään. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, voidaan rakennustyöt aloittaa jo 2024.

– Asia on herättänyt runsaasti kiinnostusta Sepänkylässä, joten lupaavalta näyttää, Harri Suokko iloitsee.

Miksi valokuitu?

Lounea

Tänä päivänä nopeat ja luotettavat tiedonsiirtoyhteydet ovat yhä tärkeämpiä. Harri Suokko nostaa esimerkkinä esiin etätyötä tekevien tarpeet sekä etäopiskelun.

– Myös viihdepalveluissa nopeus ja luotettavuus ovat ratkaisevia tekijöitä, eikä vähiten pelien parissa viihtyville, Suokko painottaa.

Koteihin ja yrityksiin

Lounea kaivuri
Erityisesti Vaasan seudulla paikalliset kaivinkoneet toimivat biodieselillä, joka vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Lounea tarjoaa valokuituverkkoaan niin kuluttaja-asiakkaille kuin yrityksille. Monilla alueilla kaapeliverkon käyttämät kaapelit ovat sitä paitsi sen verran vanhoja, että tekniikkaa pitäisi joka tapauksessa vähitellen uusia.

– Meillä on tarjota edullisia TV-ratkaisuja, joihin saadaan sisällytettyä myös esimerkiksi Ruotsin televisiokanavat, Harri Suokko lupaa.

Ympäristöystävällinen vaihtoehto

On odotettavissa, että niin kotien kuin yritysten tiedonsiirtotarpeet tulevat lähitulevaisuudessa jatkamaan kasvuaan. Yhä useampia laitteita kytketään verkkoon samalla kun vaatimukset kasvavat.

– Valokuitu on vastuullinen valinta, joka ratkaisee käyttäjien verkkotarpeet kymmeniksi vuosiksi eteenpäin, Harri Suokko sanoo.

Vastuullisella valinnalla Suokko tarkoittaa, että valokuitu on ilmastoystävällinen vaihtoehto, joka mahdollistaa nopeamman ja tehokkaamman tiedonsiirron ja vähentää siten energiankulutusta ja sitä kautta myös päästöjä.

Lisätietoa valokuituverkkojen rakentamisesta ja verkkoon liittymisestä löytyy osoitteesta www.lounea.fi/vaasa tai lounea.fi/korsholm.

 

LUE MYÖS:

Timo Saari: ”Henkistä ja fyysistä energiaa”

Vastaa