KWH-yhtymällä vahva päätös viime vuodelle – Tytäryhtiöt panostavat jatkossakin kestävään kehitykseen

KWH Group, Kjell Antus.
Kjell Antus.

KWH-yhtymä päätti viime tilivuotensa lippu korkealla. Myös kuluvan vuoden ensimmäinen neljännes on saanut kelpo alun.

Vuoden 2023 ensimmäinen puolisko oli KWH-yhtymälle monin tavoin haastava. Vahvan viimeisen vuosineljänneksen ansiosta koko vuoden tulos oli kuitenkin hyvä.

– Siihen nähden, mitä kaikkea maailmalla on tapahtunut, saamme olla viime vuoteen tyytyväisiä, konsernijohtaja Kjell Antus sanoo.

Hän vertaa viime vuotta ja yleistä talouden ilmapiiriä ruuhkassa ajamiseen.

– Välillä mennään vauhdilla eteenpäin, välillä taas on pakko jarruttaa, Antus kuvailee.

Suuria investointeja

KWH-yhtymän vuoden 2023 liikevaihto väheni niukasti 1,3 % edellisvuoteen verrattuna 610,8 miljoonaan euroon. Liikevoitto oli 67,3 miljoonaa euroa, mikä on hieman edellisvuotta matalampi. Yhtiön investoinnit sen sijaan kasvoivat edellisestä vuodesta ollen nyt 85,7 miljoonaa euroa.

Euromääräisesti suurin yhtiön tämänhetkisistä investoinneista on Jepuaan nouseva Mirkan tehdas. Kyseessä on kiertotalouteen perustuva hiomajyvien tuotantolaitos.

Kestävä kehitys keskiössä

Kjell Antus kertoo, että tehdasinvestointi liittyy yhtymän kestävää kehitystä edistävään työhön. Vihreä siirtymä on Antuksen mukaan uusi tapa elää ja toimia.

– Tai oikeastaanhan siinä ei ole mitään uutta, sillä meillä näin on toimittu jo pitkään. Uutta asiassa on se, että toiminnalle on olemassa vaatimuksia ja kaikesta täytyy myös raportoida, hän jatkaa.

KWH-yhtiö on parantanut seuranta- ja raportointijärjestelmiään tehostaakseen prosessia ja taatakseen vastuullisuusraportoinnin luotettavuuden.

– Kestävyysajattelun omaksuminen koko konsernissa on yksi tärkeimmistä tavoitteistamme, jotta voimme luoda yrityksissämme kestävää arvoa pitkällä aikavälillä, Antus sanoo.

Hän painottaa, että kestävät liiketoimintamallit ovat välttämättömiä paitsi ilmastonmuutoksen vaikutusten rajoittamiseksi myös oikeudenmukaisen ja demokraattisen yhteiskunnan varmistamiseksi.

Kestävyysajattelun omaksuminen koko konsernissa on yksi tärkeimmistä tavoitteistamme.

Putkien valmistus jää historiaan

Eräänlainen merkkipaalu yhtiössä tuli vastaan viime vuonna, kun KWH myi yhteisomisteisen Uponor Infra Oy:n koko osakeosuutensa Uponor Oyj:lle. KWH aloitti putkien valmistuksen jo 70 vuotta sitten, joten kauppa merkitsi yhden aikakauden päättymistä.

– Myönteisenä asiana meille vapautui kaupan ansiosta resursseja, jotka tullaan käyttämään kokonaan omistamiemme yhtiöiden kasvun vauhdittamiseen ja kilpailukyvyn kasvattamiseen, Antus kertoo.

Osa resursseista käytetään investointien hajauttamiseen sellaisille uusille alueille, joissa yhtiö näkee tulevaa kasvupotentiaalia.

Konsernijohtajan mukaan yhtymän ensimmäinen vuosineljännes on jatkunut suunnilleen samanlaisena kuin viime vuosi kokonaisuudessaan.

– Kaiken kaikkiaan odotamme pientä piristymistä vuoden edetessä, mutta kehitykseen voivat vaikuttaa monenlaiset epävarmuustekijät, Kjell Antus tiivistää.

 

LUE MYÖS:

KWH-koncernens ständiga förändring fortsätter – Det här betyder försäljningen av aktierna i Uponor Infra

Vastaa