Fondis livar upp kärncentrum med jazz och blues: ”Vi väntar oss många glada semesterfirare på terassen”

VECKANS RESTAURANG

Vaasa insider lyfter i en ny artikelserie fram intressanta restauranger.

Vasaregionen och Österbotten har så enormt mycket att bjuda på när det gäller mat och upplevelser.

Restaurangen i hjärtat av staden – Fondis Brasserie & Bar – har haft en central plats i Vasas restaurangliv sedan 1964. I en tid när centrumpulsen pumpar allt svagare har den etablerade nöjesveteranen inga planer på att strukturera om, och skönt är väl det. I sommar står restaurangen för stämningen på gågatan med gratis musikshower; blues på tisdagar och jazzband på torsdagar. Spelningarna ordnas hela sommaren tills slutet av augusti.

Veckans restaurang i vår serie om lokala matställen är Fondis Brasserie & Bar. Vi träffar Susanna Tuohiniemi, VD på företaget sedan 2007. Över en kopp kaffe diskuterar vi läget i en bransch där stabiliteten återvänt efter flera utmanande år.

Susanna sällar sig till den skaran restaurangledare som sitter lugn i båten. Trots branschens alla turer genom lågkonjunktur och pandemi har Susanna inte övervägt något annat yrke, och framtiden känns hoppfull. Nu är hon tillbaka i tjänst efter en tids föräldraledighet, med en förnyad motivation för arbetet.

Susanna Tuohiniemi.

Susanna erkänner utan krusiduller att hon inte är hemmamamma-typen.

– Jag har inte jobbat fysiskt under mammaledigheten, men nog har restaurangen funnits med i tankarna hela tiden. Det är kul att vara tillbaka på jobbet igen.

Alla säger att hotellen är bokade för sommaren och läget ser bra ut. Å andra sidan märks lågkonjunkturen även hos svenskarna och kronan är svag. Får se om de kommer?

Sol och svenskar högt på önskelistan

Fondis absoluta högsäsong står för dörren. I dagarna sparkar sommarsäsongen igång med livemusik och ny meny anpassad för terassgästerna.

När det kommer till att skapa semesterstämning i staden har Fondis, med sitt läge och stora uteservering, en nyckelroll.

– Det är viktigt att det ser mysigt ut här. Nya blommor är på gång som bäst.

Fondis eftersträvar en ”europeisk vibe” som tilltalar turister. Mest hoppas Susanna på svenskarna.

– Alla säger att hotellen är bokade för sommaren och läget ser bra ut. Å andra sidan märks lågkonjunkturen även hos svenskarna och kronan är svag. Får se om de kommer?

Gågatan utanför Fondis.

Konsekvenserna av världsläget märks också i Vasa. Folk är mer försiktiga med pengarna, säger Susanna.

– Tyvärr är det ofta restaurangbesök folk drar ner på först.

Men ni klarade ju av pandemin? Kontrar jag.

– Jo, det gick ju bra. Folk reste inte bort och när-turistade i stället. Det gynnade oss.

Fostrar en ny generation restaurangarbetare

Överlag är det säkrare tider i restaurangbranschen nu, berättar Susanna. Men det är en förändrad arbetsmiljö. Många professionella kockar och servitörer bytte yrke under pandemin och de kommer inte tillbaka. Istället har en våg av unga människor tillkommit som behöver stöd i arbetet.

– På ett skifte idag kan det vara många nya och kanske bara en erfaren. Det sätter press på förmännen med inskolningen. Ju bättre handledning desto smidigare går det att jobba.

Susanna rekommenderar branschen för alla som vill lära sig multitasking.

– Servitörer kommer och går, det hör till. De är här på visit och lär sig kundbetjäning och att jobba under press. Det är en riktigt bra erfarenhet att ha, för vem som helst.

Många väljer salladsbordet på lunchen

Klockan är över 10 och lunchförberedelserna är i full gång. Snart fylls restaurangen av lunchgäster från närliggande företag. Vem är den typiska lunchgästen, undrar jag?
Kontorsarbetare från banker och försäkringsbolag, svarar Susanna. Men hon kan inte peka ut någon viss typ. Det är så blandat! Nya och gamla, unga och äldre.

– Fondis har funnits så länge att vi har stammisar som hängt med sedan 60-talet.

En favorit är salladsbordet som alltid är välfyllt och räcker bra som lunchalternativ i sig. Från buffén serveras alltid en kötträtt och en fiskrätt. Till bordet kan beställas veckans vegetariska och veckans hamburgare. Lunchen inkluderar en förrättssallad, färskt bröd, kaffe eller te och en liten sötsak.

– Vi är ett brasserie, summerar Susanna utbudet. Väldigt mångsidig meny. Klassiska rätter med modern twist, dygnet runt.

Fondis Brasserie & bar.

En plats för nöjen och vardagslyx

Många förknippar Fondis som ett förfestställe – och det är helt rätt.
På kvällarna är plankorna populära. De har funnits med sedan 2014. Charmen med dem är att det är roligt för ett gäng att dela på, med en flaska vin till, berättar Susanna.

Sorlet av folk som roar sig är ljuv musik i hennes öron.

– Mindre sällskap kommer hit för after work. De har bokat bastu så de äter där eller i restaurangen. Sen fortsätter de vidare till Tørst eller Fontana.

Bastun på fondis är verkligen ingen hemlighet, men ändå är det få som vet om den.

– Vi kan ordna alla möjliga servicepaket runt bastun, det rekommenderar jag verkligen. Frukost, lunch och sen bastun på eftermiddagen, till exempel.

Allt på en faktura

Fondis är en viktig serviceaktör för näringslivet i staden. Nyligen samlades en grupp internationella gäster på Fondis i samband med att Energy Week arrangerades i staden.
Susanna framhåller att de är duktiga på att ta emot stora grupper. ”Stora mingel” är Fondis specialitet.

– Vi kan ta emot upp till 1000 gäster på våra tre våningar i kärncentrum. Gästerna kan vandra hit från sina hotell eller mötesplats, inga transporter behövs.

Att Fondis erbjuder mat och nöje dygnet runt är en orsak till att företagskunder gärna bokar dem, tror Susanna. Hon tänker också att det är smidigt att få all service från ett ställe.

– Allt på en faktura. Det sparar tid och blir mindre huvudbry för företagen att ordna fester.

Susanna Tuohiniemi.

Mindre bekymmer, mera fest – det är precis vad Vasa behöver, tänker jag när jag tackar för mig och lämnar restaurangen.

Just idag blåser det kallt, men solen skiner. Det känns i luften som att folk är redo för sommaren nu. Några tappra gäster bänkar sig på terasserna. Låt värmen komma! Oavsett väderleken så är det bäddat för en riktig härlig sommarsäsong i stan.

LÄS OCKSÅ:

”Hyviä hetkiä täytyy muistaa juhlia” – Epävarmat ajat vaativat ravintoloilta viestintää ja vaihtoehtoisia suunnitelmia

Vastaa