Fliq pyrkii tuotantolaitosten alustajätiksi – ”Julkaisemme pian tuotteen, joka ravistelee markkinaa”

Lassi ja Anssi Pukkinen

Teollisuuden prosessien digitalisointiratkaisuja tuottava Fliq aikoo kiihdyttää kasvuaan ja kasvaa teollisuuden alustajätiksi. Uusi alaa mullistava tuote julkaistaan syksyllä.

Fliq on tuplannut viime vuosina liikevaihtonsa ja palkannut jatkuvasti lisää osaajia. Silti yhtiön hallituksen puheenjohtaja Lassi Pukkinen kokee, että nyt ollaan vasta kiitotien alussa.

– Julkaisemme pian mullistavan tuotteen, joka ravistelee markkinaa, Pukkinen myhäilee.

Teollisuuden tuottavuutta lisääviä ratkaisuja kehittävä Fliq on ollut tähän asti enemmän projektitalo. Yhtiö on auttanut hyvin erilaisia tuotantolaitoksia ja palveluntarjoajia kehittämään toimintaansa digitaalisten ratkaisujen avulla.

Koko ajan Fliqissa on myös kehitetty tuotetta, jonka voisi viedä tehtaaseen kuin tehtaaseen. Pian tästä tuotteesta julkaistaan kolmas versio, josta Pukkinen on innoissaan.

– Kolmas versio mahdollistaa meidän alustan, sekä oman toimintamme skaalautumisen – ja vieläpä nopean sellaisen.

Rahoituskierros tulossa

Pukkinen kertoo, että yhtiö aikoo keskittyä seuraavaksi kansainvälistymiseen. Ensimmäisenä tavoitteena ovat Pohjoismaiden markkinat ja sen jälkeen Saksa ja muu Eurooppa.

Tätä tarkoitusta varten yhtiö aikoo myös kerätä ulkopuolista rahoitusta. Tarkoista summista Pukkinen ei kuitenkaan halua puhua.

– Kansainvälistyminen vaatii paitsi pääomaa ja resursseja, mutta ennen kaikkea kovaa työtä.

Fliq:ssä tuotteen menestymisen mahdollisuuksista ollaan luottavaisia. Siksi yhtiön johtajat eivät halua pelkästään rahaa.

– Rahaa on varmasti tarjolla, mutta se ei pelkästään riitä, vaan rahoittajan täytyy tuoda jotain mukana. Tulevilla rahoituskumppaneilla täytyy olla esimerkiksi jakelukanavia, myyntiverkostoa tai muuta osaamista kansainvälistymiseen.

Yhdistämme samaan digitaaliseen luuppiin koko valmistusketjun

Ratkaisee monia asioita

Fliq on kehittänyt tuotantolaitoksiin monenlaisia ratkaisuja, joilla voidaan tehostaa toimintaa. Pukkinen puhuu teollisuus 5.0 -ratkaisuista.

Teollisuus 4.0 -vaiheessa yritykset keskittyivät erilaisten prosessien digitalisointiin ja automatisointiin, data-analytiikkaan sekä uusien teknologioiden, kuten tekoälyn ja IoT-tekniikan käyttöönottoon. Seuraavassa vaiheessa otetaan tavallaan askel taakse ja tuodaan ihminen takaisin keskiöön uusien teknologioiden rinnalle.

Tuotantoprosessiin voi kuulua satoja erilaisia laitteita, materiaaleja ja työntekijöitä sekä myös kolmansia osapuolia. Kun tulee joku yllättävä tilanne, tuotannon suunnittelija tai joku muu esihenkilö joutuu keksimään tapoja hoitaa tilanne.

Poikkeamien ja vaihtelun hallinta on haastavaa. Tämä vaatii tuotannon suunnittelulta ja läpiviemiseltä turhaa aikaa ja resursseja nykymenetelmillä. Tähän Fliq tuo helpotuksen.

Yhdistää eri järjestelmät

Teknologiajohtaja Anssi Pukkinen

Fliqin avulla suunnitelmille, poikkeamille ja vaihtelulle tuodaan reaaliaikainen näkyvyys. Fliqin ohjelman avulla voidaan myös saada tietoa esimerkiksi prosessin eri vaiheista ja toimitusajoista myös alihankkijoilta, jolloin vältytään yllätyksiltä jo ennakkoon.

– Yhdistämme samaan digitaaliseen luuppiin koko valmistusketjun, Lassi Pukkinen sanoo.

Teknologiajohtaja Anssi Pukkinen kertoo, että yrityksissä iso haaste on erilaisten järjestelmien ja sovellusten jatkuvasti kasvava kirjo.

– Tämä näkyy omassa strategiassamme niin että pyrimme yhdistämään eri järjestelmiä ja tietolähteitä yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi. Kaikki tarvittava tieto on käyttäjän näkyvillä ja muokattavissa samassa näkymässä. Tämä muuttaa päivittäisen johtamisen ja tekemisen tapaa, Anssi Pukkinen sanoo.

Pitkä kokemus

Lassi Pukkinen kertoo, että yhtiön perustajilla ja avainhenkilöillä on yli kolmenkymmenen vuoden kokemus erilaisista tuotantolaitoksista ja prosesseista. Siksi he ovat osanneet tehdä tuotteen, joka soveltuu monenlaisiin käyttötarkoituksiin.

Tulevan tuoteversion avulla Fliq aikoo alustayhtiöksi. Pukkinen kertoo, että asiakkaat voivat ostaa alustalle haluamiaan Fliqin sovelluksia ja liittää siihen dataa käytössä olevista sovelluksista, joista ei haluta luopua.

– Jatkossa meidän alustalle voi myös ostaa kolmannen osapuolen sovelluksia tai asiakas voi jopa itse kehittää tarvitsemiaan sovelluksia alustan päälle.

Alustataloudessa leimallista on ollut, että siinä menestyäkseen pitää kasvaa varsin isoksi. Lassi Pukkista tämä ei huoleta.

– Ymmärrämme mitä kasvu ja kansainvälistyminen vaatii.

Rekrytoi jatkuvasti

Fliqissä työskentelee tällä hetkellä 17 henkilöä. Lisäksi yhtiö ostaa jonkin verran palveluita.

Yhtiön työntekijöistä noin puolet ovat tulleet muualta kuin Suomesta ja yhtiössä on seitsemää eri kansalaisuutta. Sisäinen kieli onkin englanti.

Yhtiö aikoo jatkuvasti rekrytoida uusia osaajia tarpeen mukaan. Lisäksi yhtiö kartoittaa sopivia partnereita maailmalta, joiden kanssa kansainvälistyminen saataisiin käynnistettyä.

Lassi Pukkinen kertoo, että tänä vuonna kasvutavoite on vielä maltillinen, kun yhtiö tavoittelee noin 30 prosentin kasvua liikevaihtoon.

– Vuosina 2024-2025 odotamme kasvukäyrämme seuraavan ”hockey stick” mallia.

Jos Pukkisen vertaus ei avaudu, niin kannattaa käydä urheiluliikkeessä nojaamassa jääkiekkomailaan. Nykyhetki on silloin lattiaa vasten ja siinä kädensijan kohdalla on Fliqin tavoite muutaman vuoden päästä.

 

LUE MYÖS:

Vasaföretaget Fliq skapar virtuella fabriker för att optimera riktiga fabriker

Vastaa