Vasaföretaget Fliq skapar virtuella fabriker för att optimera riktiga fabriker

Lassi Pukkinen, Anssi Pukkinen.

Ett behov ledde till en lösning, som ledde till ett företag. Det här är Fliqs histora.

Lassi Pukkinen står bakom Tähtipiste, ett Vasaföretag som erbjuder service, underhålls- och automationstjänster till industrin. Från en kund, ingen mindre än ABB, fick han impulsen att det behövdes system för jobbstyrning och bättre överblick över servicebehovet i en viss fabrik.

Lassi Pukkinen började söka lösningar. Han hittade inga bra alternativ på marknaden och började i stället utveckla en egen it-lösning. I ett tidigt skede kom även brodern Anssi Pukkinen, med sin tekniska kompens, med i företagsbilden.

2013 var den första mjukvaruversionen klar för testning. Responsen blev bra. Så bra att it-bolaget Fliq föddes.

Danfoss tidigt med som kund

Bland Fliqs första kunder utmärker sig Danfoss. Danfoss har jobbat mycket med lean, alltså en metod och tankesätt med målet att ständigt utveckla processerna.

Fliq å andra sidan har jobbat i samarbete med Danfoss för att digitalisera de manuella Lean-processerna och verktygen. I sammanhanget kan nämnas att Danfoss Vasafabrik i fjol fick ta emot årets Lean-pris, på en delad förstaplats med Nokias Uleåborgfabrik.

– Lösningarna på Danfoss sparar tid och pengar och har samtidigt förbättrat arbetsplatstrivseln genom att ge arbetarna möjlighet att delta i utvecklingen av processerna, säger Anssi Pukkinen, teknisk direktör på Fliq.

Blev plattform

Fliqs produkter började som enskilda lösningar men har utvecklats till en hel IoT-plattform. Bolaget bygger nu digitala modeller av till exempel en fabrik. Olika typer av sensorer och mätare placeras sedan ut på strategiska ställen i den riktiga fabriken, för att på så vis få liv i modellerna.

Med olika typer av mätare och sensorer kan de digitala modellerna få liv.

Med hjälp av systemet kan man hålla koll på processer och flaskhalsar. Direkt ett problem uppstår blir man också medveten om det.

Systemen och datat används sedan för att vidareutveckla verksamheten och göra den effektivare.

Produktifiering på gång

Fliq har under den senaste tiden jobbat hårt med att produktifiera sina lösningar. Bolaget har till exempel skapat lean-paket och smart-factory-lösningar som lätt kan anpassas till olika kunder.

Lösningarna kan hålla koll på allt från inomhusluftens kvalitet i ett kontor till att på centimeternivå veta var en viss gaffeltruck rör sig på fabriksgolvet.

På det här viset kan man skapa digitala tvillingmodeller av specifika anläggningar och fabriker.

Tillväxt i sikte

Fliq har nu som mål att utöka sin affärsverksamhet inom landet och internationellt. Nytt är också att Professor Heidi Kuusniemi tar plats i Fliqs styrelse. Hon är teknologie doktor och expert inom lokaliseringsteknologi.

– De nyaste vindarna från forskningsvärlden ska nu användas för att accelerera Fliqs affärsverksamhet, säger Kuusniemi.

Fliq ägs av privatpersoner med bröderna Pukkinen som huvudägare. It-företaget Devatus, med kontoret i samma byggnad som Fliq, på universitetsområdet i Brändö, är också en delägare.

LÄS OCKSÅ:

Vasaföretaget Devatus rekryterar – Växer i Vasa och öppnar kontor i Åbo

Vastaa