Energiequelle kasvaa vauhdilla Pohjanmaalla – Tuulivoiman lisäksi yhtiö suunnittelee aurinkopuistoja, energiavarastoja ja yhteistyötä vetytuottajan kanssa

Energiquelle - Frans-Emil Nygård, Nils Borstelmann, Tore Regnell ja Mikko Laukkanen
Kuvassa vasemmalta oikealle Frans-Emil Nygård, Nils Borstelmann, Tore Regnell ja Mikko Laukkanen

Tänä vuonna Vaasaan toimiston avanneella Energiequellella on Pohjanmaalla ainakin 200 tuuliturbiinin verran tuulivoimaa suunnitteilla. Lisäksi yhtiöllä on käynnissä paljon muitakin projekteja, minkä takia yhtiö rekrytoi jatkuvasti lisää väkeä.

Tuulivoimabuumi ei ole ohi, vaikka rakentamisen kustannukset ovat nousseet ja korot ovat korkealla. Energiequelle esimerkiksi edistää useita projekteja.

– Aktiivisessa kehitysvaiheessa Pohjanmaan seudulla on yhteensä ainakin 200 tuuliturbiinin verran tuulivoimaa. Lisäksi meillä on paljon ideoita, joita tutkimme sekä alkuvaiheen projekteja käynnissä, Energiequellen Suomen toimitusjohtaja Nils Borstelmann kertoo.

Borstelmann kertoo, että yhtiö esimerkiksi selvittää, miten tuulivoimaloiden yhteyteen kannattaisi yhdistää energiavarastoja tai aurinkopaneeleita. Yhteistyötä tehdään myös erään vihreän vedyn tuottamista suunnittelevan tahon kanssa.

– Tuulivoima on meidän leipälaji, mutta meillä on käynnissä muitakin uusiutuvan energian ratkaisuja, jotka eivät ole enää pelkkien ideoiden tasolla, vaan konkreettisia projekteja.

Olemme vahvalla kasvupolulla.

Rekrytointeja käynnissä

Energiequellen pääkonttori on Saksassa. Suomeen yhtiö rantautui vuonna 2015.

Tällä hetkellä yhtiöllä on Suomessa hieman vajaa 40 työntekijää, joista neljä on Vaasassa. Borstelmann arvioi, että pian Vaasassakin on enemmän henkilöstöä.

– Meillä on parhaillaan kuusi avointa työpaikkaa Suomessa, ja ensi vuonna palkkaamme lisää. Olemme vahvalla kasvupolulla. Ehkä jo ensi vuoden loppuun mennessä Vaasassa on kahdeksan työntekijää.

Kilpailua työntekijöistä

Kuvassa vasemmalta oikealle Valtteri Törmänen, Tina Gottschick, Frans-Emil Nygård, Mikko Laukkanen, Nils Borstelmann, Andreas Högnabba ja Tore Regnell.

Energiequelle avasi toimiston Vaasaan kahdesta syystä. Pohjanmaalla on ensinnäkin paljon hankkeita suunnittelussa ja käynnissä.

Toinen syy on siinä, että hyvien työntekijöiden löytäminen ei ole yksinkertaista. Vaasan alueella energiaosaaminen ja ihmisten kielitaito on valmiiksi hyvällä tasolla.

Siltikin Energiequelle on myös päättänyt kouluttaa itselleen osaajia alan ulkopuolelta tulevista henkilöistä, joilla on vahva palo edistää tuulivoiman rakentamista.

– Se oli strategia, johon meidän piti turvautua, jotta voimme palvella asiakkaita ja kasvaa.

Toisaalta kouluttaminen on ollut myös yhtiölle hyödyksi.

– He ovat tuoneet meille paljon muita hyödyllisiä taitoja ja näkemyksiä toisilta aloilta, maanvuokrausasiantuntija ja Vaasan toimiston tiloista vastaava Tore Regnell kertoo.

Kokonaisvaltainen energiarakentaja

Energiequelle ei ole pelkkä hankekehittäjä. Yhtiö myös rakennuttaa tuulipuistot ja on vastuussa niiden toimimisesta niiden elinkaarien ajan.

Energiequelle siis hallinnoi rakentamansa tuulipuistot, vaikka yhtiö useimmiten myykin tuulipuistot sijoittajille, yrityksille tai eläkeyhtiölle.

– Varmistamme, että kaikki toimii sujuvasti ja hallinnoimme kaikki huoltamiseen liittyvät sopimukset ja laskutukset, Borstelmann sanoo.

Saksassa Energiequelle on myös päättänyt pitää joitakin tuulipuistoja omistuksessaan.

– Suomessa olemme toistaiseksi myyneet hankkeemme, mutta omistaminenkin on ehdottomasti vaihtoehto tulevaisuudessa.

Meille on tärkeää aina toimia reilusti.

Kilpailua hyvistä alueista

Tuulivoimapuistoja on rakennettu viime vuosina niin kiivaaseen tahtiin, että parhaista alueista käydään jo kilpailua.

– Kilpailu on normaalia. Meidän pitää osoittaa, että olemme hyvä ja luotettava kumppani maanomistajille, Regnell sanoo.

Borstelmann kertoo, että Energiequelle on aina pyrkinyt ottamaan paikalliset yhteisöt mukaan hankkeisiin. Kun yhtiö järjestää esimerkiksi infotilaisuuksia, pyrkivät he käyttämään paikallisia yhdistyksiä tai yrityksiä apuna kahvitarjoilujen kanssa.

– Meille on tärkeää aina toimia reilusti. Haluamme toimia avoimesti ja rehellisesti emmekä luvata kuuta taivaalta.

Regnell lisää, että myös hyvä yhteistyö hankkeen alusta lähtien kunnallisvirkailijoiden kanssa on tärkeää. Näin hankkeet etenevät sujuvasti läpi kaavoitus- ja lupaprosessien.

Silloin tuulipuistot etenevät parhaalla mahdollisella tavalla ja hyödyttävät mahdollisimman paljon myös paikallisia yrittäjiä, jotka osallistuvat infran rakentamiseen, kuljetuksiin tai kunnossapitoon.

 

LUE MYÖS:

Energiequelle avaa toimiston Vaasaan – ”Alueella on paljon osaavaa ja kielitaitoista työvoimaa”

Vastaa