Blomtorget öppnar i Liselund – ”Jätteroligt, spännande och skrämmande!”

Kenneth Gillberg, Lena Gillberg Blomtorget
Kenneth Gillberg, Lena Gillberg.

Blomtorgets storsatsning växer fram i Liselund i Vasa. Det är starten på ett mångårigt projekt som både skrämmer och entusiasmerar företagarparet.

På fredagen den 29 april öppnar Blomtorget på sitt nya ställe i Vasa. Platsen är Liselund, på Ladugårdsvägen 129, nära nya Prisma och ännu närmare YA:s Campus Kungsgården.

– Det här känns som helt rätt för oss, det enda som skrämmer är slutnotan på hela satsningen, säger Kenneth Gillberg, vd för Blomtorget.

Kenneth Gillberg, Lena Gillberg Blomtorget
Kenneth Gillberg, Lena Gillberg.

Blomtorget är ett familjeföretag där även frun Lena Gillberg jobbar, bekant för övrigt från tv-programmet Strömsö. Lena Gillberg är också uppspelt och nervös över familjeföretagets nysatsning.

– Det känns jätteroligt, spännande och skrämmande på samma gång, säger Lena Gillberg.

Både nytt och gammalt

Lena Gillberg säger att Blomtorgets tidigare kunder kommer att känna igen sig. Byggnaderna är bekanta och konceptet, med försäljning av till exempel sommarblommor, trädgårdsväxter, träd och bärbuskar, är det samma som tidigare.

Med det sagt, är potentialen på området ändå i en helt annan klass än på det gamla stället. Utrymmet företaget hyr är hela tre gånger större än tidigare.

Kenneth Gillberg, Lena Gillberg Blomtorget Liselund
Kenneth Gillberg, Lena Gillberg.

Målsättningen är därtill att skapa permanenta byggnader och bjuda på något helt unikt.

– Det ska bli en upplevelse att komma hit, säger Lena Gillberg.

Det som byggs upp är en levande inspirationskälla som inte heller bara handlar om växter. Redan nu finns tankar och planer på höns och andra djur.

Med permanenta byggnader öppnas också upp möjligheter för till exempel workshoppar, julmarknader och andra happenings.

Nya trender

Blomtorget Liselund

Trenderna i trädgårdsbranschen kommer och går men vissa av dem är mera beständiga. Lena Gillberg säger att trenden med kunder som är intresserade av självhushållning har blivit tydligare.

– Det är också tydligt att många gärna spenderar mera tid i trädgården, säger Lena Gillberg.

Många av Blomtorgets kunder har däremot inte egna gårdar, utan inreder i stället sina innerum och balkonger. Gillberg säger att de fångat upp den trenden och därför också erbjuder produkter som passar till exempel balkonger och mindre ytor.

– Balkongerna kan vara smala men det finns ofta möjligheter att bygga uppåt med växter, säger Kenneth Gillberg.

Sökte länge

Blomtorget Liselund

Blomtorget, som tidigare somrar verkat i Stenhaga, hade länge sökt ett nytt ställe som möjliggör året-runt-verksamhet.

Företaget var ute efter ett permanent ställe där det fanns både rum och möjligheter att förverkliga visioner och idéer.

Vaasa Insider skrev en artikel om saken, vilken fångades upp och ledde till att YA tog kontakt. Förutom ett stort utrymme på hela en hektar kunde skolan även erbjuda nära kontakt till studerande.

Blomtorget nappade och hoppas nu på ett nära samarbete och att kunna bidra till att lyfta och stärka trädgårdsutbildningen. Redan under en längre tid har företaget tagit emot praktikanter från skolan.

– Den akademiska kunskapen får studerande i skolan men hos oss går det att känna på arbetet i praktiken, säger Kenneth Gillberg.

Inte bara trädgårdsutbildningen

Det är heller inte bara trädgårdsutbildningen som kommer att samarbeta med Blomtorget. Ett bra exempel på annat samarbete kickar igång redan under Blomtorgets öppningsdagar, nu på fredag (29.4) och lördag (30.4).

Studerande från restauranglinjen kommer nämligen att ansvara för kaffeserveringen. Förutom serveringen utlovar Blomtorget också andra jippon som utlottning av trädgårdsrelaterade artiklar. På lördag utlovas syltgrisar av Kråkskogsbagaren.

– Det i sig är en bra orsak att komma hit, säger Kenneth Gillberg.

Det i sig är en bra orsak att komma hit.

Väg eller inte?

Vägarbetet pågår i bakgrunden.

När Vaasa Insider är på plats på torsdagseftermiddagen saknar Blomtorgets nya ställe en egen anslutningsväg från Ladugårdsvägen. Den enda möjligheten just då att ta sig dit med bil är att köra via skolområdet.

Vägarbetet med att skapa anslutningsvägen pågår ändå i skrivande stund. Företagarna hoppas det ska bli klart till öppningen, alltså nu på fredag klockan 10, bara tolv timmar efter att Insider är på plats.

– Det får bli en liten cliffhanger om vi har en väg eller inte, säger Lena Gillberg.

Bär och grönsakskiosken som finns på parkeringen kommer att heta Smakboden och sälja närodlat och närproducerat. Där säljs närodlade tomater, gurkor, paprika, jordgubbar, hallon, och till vappen får man även mjöd och munkar samt hjortronsaft.

LÄS OCKSÅ:

Euroflora tar in naturen och skogen till kontoret – En bra arbetsmiljö ökar produktiviteten

Vastaa