Euroflora tar in naturen och skogen till kontoret – En bra arbetsmiljö ökar produktiviteten

Kenneth Gillberg.

En halvdöd krukväxt eller en dammig plastblomma i ett hörn gör ingen glad. Grönavtal kallas det när man låter riktiga experter sköta gröninredningen på ett kontor eller arbetsplats – och en bra affär kan det också vara.

De flesta av oss mår bra efter en promenad ute i naturen, kanske speciellt ute i skogen. Det är lätt att koppla av, ett inre lugn infinner sig och det känns som att energilagret fylls på. Precis de här känslorna jobbar Euroflora för att skapa – men inne på kontoren och arbetsplatserna.

– Bara att få vila ögonen på en grönväxt en kort stund hämtar ny energi, som gör att man orkar bättre med arbetet, säger Kenneth Gillberg, vd för Euroflora.

Backas upp av fakta

Gröninredningens positiva effekter på en arbetsplats backas upp av forskning. Växterna avger syre, tar upp koldioxid och ökar luftfuktighet.

Kenneth Gillberg.

Grönväxterna fångar upp en del skadliga partiklar, damm och bakterier. De dämpar ljud och buller – både inom- och utomhus. Växter har till exempel länge använts som ljuddämpare vid motorvägar men kan också bli naturliga avskiljare i kontor.

De viktigaste effekterna handlar kanske ändå om vårt psykiska välmående, där växter har en dokumenterad positiv effekt. Stressnivåerna minskar, vilket är guld värt med dagens arbetstakt.

– En lyckad gröninredning höjer också företagets image bland kunderna, säger Kenneth Gillberg.

Mera känt som Blomtorget

Euroflora är, trots sitt internationellt klingande namn, ett lokalt familjebolag. Det är ett dotterbolag till Grandiflora, mest känt under marknadsföringsnamnet Blomtorget.

Tillsammans stöder de två bolagen varandra och bildar en bra helhet. Blomtorgets verksamhet, allt från försäljning av växter till trädgårdsplanering, är väldigt säsongsbetonad, medan Eurofloras operativa verksamhet pågår året-runt.

– Euroflora får samtidigt tillgång till all kompetens som finns inom Blomtorget, som till exempel trädgårdsmästare, säger Gillberg.

Sköter allt vid behov

Euroflora erbjuder både produkter och tjänster som handlar om gröninredning. Företaget kan planera och skapa grönprojekt från början till slut och tar gärna hand om den långsiktiga skötseln.

– Vi erbjuder skötsel som en tjänst och ansvarar och ser till att ni har gröna växter varje dag, säger Gillberg.

Vi erbjuder skötsel som en tjänst.

Företaget jobbar tätt tillsammans med designers och inredningsplanerare.

– Målet är att ta in en del av naturen och skogen inomhus, säger Gillberg.

Kenneth Gillberg.

Euroflora har gjort och gör projekt både för små och stora aktörer. Bland de större kunderna hittas till exempel Espen, Mirka, ABB, Danfoss och en rad med skolor, inte minst på Brändö.

Mossan vinner mark

Euroflora jobbar mycket med äkta grönväxter men erbjuder också konstgjorda varianter. Ett intressant mellanting, en hybrid, är mossa och renlav.

Euroflora erbjuder tavlor, riktiga konstverk, av mumifierad mossa, som är behandlad för att behålla en del av mossans egenskaper. Mossan blir då underhållsfri och kan hålla i tiotals år.

Mossan kan användas på flera sätt, företaget säljer till exempel skräddarsydda logotavlor, som direkt kan höja ett företags brandimage.

Växande framtidsplaner

När det gäller skötseln av gröninredning är Eurofloras framtidsplaner att fortsätta växa inom Österbotten. Mossan och vissa andra produkter och tjänster säljer företaget redan till hela landet.

– Vi vill hjälpa flera företag få trivsammare kontor och arbetsplatser, säger Gillberg.

Kenneth Gillberg.

I målen ingår också byggandet av en solid bas för året-runt-verksamheten, så verksamheten fysiskt kunde vara på samma ställe som Blomtorget. Blomtorget har i dagsläget bra försäljningsställen men saknar varma kontorsutrymmen.

Kenneth Gillberg hoppas kunna hitta ett ställe där det finns rum för en stor skogsträdgårdsplan, växthus, försäljning, logistik samt en liten butik för grönväxter.

– Då kunde butiken till exempel också ha öppet till julförsäljningen, vilket inte är möjligt i dagsläget, säger han.

LÄS OCKSÅ:

Puutarhasuunnitelmat ovat suositumpia kuin koskaan – Kotoileva kansa kaipaa myös perinteisiä hyötykasveja

Lämna ett svar