Vaasalainen Black Label Bytes lanseeraa uuden työkalun hiilijalanjäljen laskentaan – Haussa pilottiyrityksiä

Magnus Sundell - Black Label Bytes
Magnus Sundell.

Black Label Bytesin kehittämä uusi työkalu auttaa pieniä ja keskisuuria yrityksiä kartoittamaan liiketoimintansa hiilipäästöjä. Ympäristöasioiden merkitys kasvaa jatkuvasti, ja yritysten on ennemmin tai myöhemmin osoitettava, miten ne toimivat ympäristön hyväksi.

Vaatimukset toimia paremmin ympäristön puolesta tulevat monelta suunnalta, niin kuluttajilta, asiakkailta, yhteistyökumppaneilta kuin viranomaisilta.

Magnus Sundell - Black Label Bytes
Magnus Sundell.

– Jos ja kun hiililaskentaan liittyvä lainsäädäntökin tulee voimaan, senkin puolesta on helpompaa toimia ennakoiden ja etunojassa, sanoo IT-yritys Black Label Bytesin toimitusjohtaja Magnus Sundell.

Kuten monet muutkin, Sundell näkee, että kun kestävän kehityksen työ aloitetaan mahdollisimman ajoissa, yrityksellä on kaikki voitettavissa. Tekemällä oikeita asioita yritys voi tehdä hyvää työtä ympäristön ja hyvinvoinnin puolesta sekä kasvattaa myös myyntiä ja vähentää toiminnan kustannuksia.

– Ympäristöasioiden huomioiminen luo myös kilpailuetua ja parantaa työnantajamielikuvaa, sanoo Sundell.

Uusi työkalu

Kuuma keskustelunaihe on yksittäisten yritysten, tuotteiden ja palvelujen vaikutus ilmastoon, erityisesti hiilijalanjälkeen. Monet pitävät sitä tärkeänä, mutta pk-yrityksillä voi olla haastavaa päästä alkuun hiilijalanjäljen laskennassa.

Black Label Bytes on kehittänyt uuden hiilijalanjäljen laskentatyökalun, joka helpottaa CO2-kartoitusta. Laskentaprosessi on sujuva myös pienelle yritykselle.

– Ajatuksena on, että yritys rakentaa samalla myös omaa osaamistaan ja ottaa laskennan osaksi toimintaansa, eikä vain osta irrallista konsulttipalvelua, josta käteen jää kasa paperia toimiston hyllylle, sanoo Sundell.

Ajatuksena on, että yritys rakentaa samalla myös omaa osaamistaan.

Uusi verkkopohjainen työkalu on nimeltään s9e. Nimi juontuu sanasta sustainable (kestävä), jossa luku 9 kuvaa ensimmäisen ja viimeisen kirjaimen välissä olevien kirjainten määrää.

Näin se toimii

Hiilijalanjäljen laskentaa voi tehdä useilla eri tavoilla. Black Label Bytes käyttää laskennassa GHG-protokollaa, joka on liike-elämän käytetyin standardi.

– Se on luotettava menetelmä, mutta usein työkaluissa on ongelmana se, että ne ovat excel-taulukkoja, joissa ilman tarkempia selityksiä laskenta jumiutuu nopeasti, sanoo Sundell.

Perinteisesti laskentamenetelmän käyttäjän on itse syötettävä luvut esimerkiksi energiankulutuksesta, materiaalien käytöstä ja kuljetuksesta.

Magnus Sundell - Black Label Bytes
Magnus Sundell.

BLB on ottanut askeleen edemmäs ja muuttanut menetelmän digitaaliseksi työkaluksi. Näin käyttäjä saa ohjausta ja ymmärrystä siitä, mitä luvut tarkoittavat.

– Työkalua on helppo käyttää, ja se kehittää sekä yritystä että henkilökuntaa, sanoo Sundell.

Uuden työkalun avulla erilaisia trendejä on helppo havaita. Kun laskentaprosessin oppii ymmärtämään, yrityksen toimintaa on helpompi kehittää positiiviseen suuntaan.

– Työkalu luo helposti myös pdf-raportin, jonka voi antaa asiakkaalle tai laittaa näkyväksi verkkosivuille, sanoo Sundell.

Haussa pilottiasiakkaita

Black Label Bytes on kehittänyt työkalun sopivaksi pienille ja keskisuurille yrityksille, erityisesti Pohjanmaan alueelle. Yritys on luonut työkalusta mahdollisimman helppokäyttöisen. Magnus Sundell kertoo konkreettisen esimerkin ostetun sähkön näkökulmasta.

– Käyttäjän ei itse tarvitse etsiä tietoa, vaan työkalu hakee automaattisesti esimerkiksi Vaasan Sähkön tuotteiden hiilijalanjäljen, kertoo Sundell.

Haemme nyt pilottiyrityksiä, jotka haluavat kokeilla järjestelmää ja antaa meille arvokasta palautetta.

Digitaalinen työkalu tarjoaa aina ajantasaiset tiedot. Työkalun käyttäminen on edullista, sillä kustannukset ovat noin 300 euroa vuodessa.

– Haemme nyt pilottiyrityksiä, jotka haluavat kokeilla järjestelmää ja antaa meille arvokasta palautetta. Tällä hetkellä työkalun saakin puoleen hintaan, sanoo Sundell.

Työkalun käyttöönotosta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Magnus Sundeliin sähköpostitse magnus@blb.fi.

Kokenut asiantuntijatiimi

Black Label Bytesin toimisto sijaitsee yliopistoalueella Vaasan Palosaarella. Tänä syksynä viisi vuotta täyttävässä IT-yrityksessä on kolme omistajaa ja kolme työntekijää.

Kokenut asiantuntijatiimi työskentelee pitkälti erilaisten projektien parissa. BLB on tunnettu ohjelmistokehityksen kumppanina esimerkiksi työajan raportoinnissa, sähköisten kuittien hallinnassa sekä valtionavustusten hakuportaalissa.

– Suunnittelemme, toteutamme ja ylläpidämme räätälöityjä sovelluksia ja ohjelmistoja pk-yrityksille ja muille organisaatioille, kuvailee Sundell.

LUE MYÖS:

Mjukvaruföretagare startar sakkunnigtjänst: ”Det har länge funnits behov av en konditionsgranskare för IT-projekt”

Vastaa