Alexandria firar 20 år i Vasa – Det växande teamet firar mest i arbetets tecken

En del av Alexandrias team: Jonas Vironen, Lauri-Matti Rintakomsi, Kennet Dalgren, Laura Rönkkö.
En del av Alexandrias team i Vasa: Jonas Vironen, Lauri-Matti Rintakomsi, Kennet Dalgren, Laura Rönkkö.

Placeringar och besparingar är kärnan i det som Alexandria erbjuder. Företagets Vasakontor firar som bäst 20-årsjubileum.

Alexandria Bankirfirma grundades 1996 i Helsingfors av tre studiekompisar, redan då verksamma i finansbranschen. Bakgrunden var att vännerna tyckte de kunde göra saker på bättre och effektivare sätt än kutymen. En annan grundtanke var att få miljardbeloppen som bara ligger vilande på bankkonton att börja producera.

Drygt 25 år senare har Alexandria nu 250 anställda och är listat på First North. En av grundarna, Jan Åkesson, är vd för bolaget.

Panu Kamila Alexandria Vasa
Panu Kamila.

Panu Kamila, regionchef på Alexandria, säger att bakgrundstankarna för hela verksamheten ännu är de samma, att göra saker på bättre sätt och få pengar som vilar på konton att ge bättre avkastning.

På sistone, med den stigande inflationen, är grundtanken till och med aktuellare än någonsin i företagets historia.

– Nu gnager det verkligen på kapitalet att ha det på konton med nollränta, säger Panu Kamila.

Firar 20 år i Vasa

Alexandria har i dag 30 kontor runt om i Finland. I Vasa etablerade företaget sig redan 2002, vilket innebär att det just i dessa dagar är 20-årsjubileum som gäller.

– Vi firar mest i arbetets tecken men under några utvalda dagar bjuder vi också kunderna på tårta, säger Panu Kamila, som själv började jobba för företaget 2009.

Vasakontoret finns i Hartmanshuset och sysselsätter en handfull personer. Fyra av företagets rådgivare jobbar där och som bäst söker man en femte.

– Det behövs, det är ett stort område vi jobbar på och vi är mycket ute på fältet för att möta kunderna, säger Kamila.

Placeringar och sparande

Alexandrias kärnverksamhet handlar om sparande och placeringar. Panu Kamila säger att en del tror att det bara är miljonärer som är kunder men att det inte alls stämmer.

– Till exempel när det gäller månadssparande går det att starta upp för 100 euro och uppåt, säger Panu Kamila.

Bland Alexandrias kunder finns vanliga löntagare, pensionärer och företagare. Bland kunderna i just Österbotten finns speciellt många små- och medelstora företagare.

Alexandria erbjuder även andra produkter som kan intressera just företagare, som till exempel företagsfinansiering.

– Det ger samtidigt en chans för våra andra kunder att få vara med och stöda expanderande finländska företag med god kreditvärdighet, säger Kamila.

När det gäller månadssparande går det att starta upp för 100 euro och uppåt.

Olika typer av produkter

Alexandria har satsat hårt när det gäller strukturerade placeringsprodukter. Med det menas till exempel att företaget säljer produktalternativ där en del av kapitalet kan vara säkrat med en kapitalgaranti medan potentialen till större avkastning ändå finns.

Bland populära produkter just nu finns även fastighetsfonder och realfonder, där till exempel skog kan finnas med.

– Fast det är svårt att prata om vad som är populärt, för allt beror på de enskilda kundernas riskprofiler och vad de efterfrågar, säger Panu Kamila.

Alexandria erbjuder och säljer även utvalda produkter från andra aktörer, som till exempel Goldman Sachs.

Tvåspråkigt och personligt

Alexandrias experter tror på det personliga mötet och träffar ofta sina kunder ansikte mot ansikte.

– Möten på nätet har förstås blivit vanligare efter coronapandemin, men för oss är det viktigt att vi träffas på kundernas villkor, säger Panu Kamila.

Panu Kamila lyfter fram tvåspråkigheten som utmärkande för just den region där Vasakontoret jobbar. Tre fjärdedelar av företagets rådgivare som jobbar här är helt tvåspråkiga.

 

LÄS OCKSÅ:

Simo Vuorenlinna: “Turbulent på marknaden – mycket att beakta!”

Vastaa