Schneider Electricin Innovation Day: ”Teknologia parempaan huomiseen on jo olemassa”

Jani Vahvanen, Baba Lybeck, Schneider Electric
Jani Vahvanen, Baba Lybeck.

Schneider Electricin Innovation Day -tapahtuman sanoma on selvä. ”Parempaan huomiseen tarvittava teknologia on jo olemassa”, kiteyttää toimitusjohtaja Jani Vahvanen.

Ilmasto-, kestävyys- ja ympäristötavoitteet on jo vuosia sitten määritelty niin kansainvälisellä kuin kansallisella tasolla. Lisäksi moni yksittäinen yhtiö on tuonut julki kunnianhimoiset suunnitelmansa tulla hiilineutraaliksi tietyssä aikataulussa.

– Mutta jos jatkamme samojen asioiden tekemistä samalla tavalla, me myös todennäköisesti päädymme samaan lopputulokseen kuin aikaisemmin, sanoo Schneider Electric Suomen toimitusjohtaja Jani Vahvanen.

Schneider Electric Innovation Day 2023

Innovation Day uusien ajattelutapojen vauhdittajana

Jani Vahvanen, Baba Lybeck
Jani Vahvanen, Baba Lybeck

Schneider Electricin vuosittainen Innovation Day -tapahtuma kokoaa yhteen asiantuntijat ja alan ammattilaiset. Tapahtuma järjestettiin tänä vuonna yrityksen pääkonttorissa Espoossa ja ohjelma oli täynnä vahvaa asiaa kiinnostavista aiheista.

– Tarkoituksena on herätellä hedelmällistä keskustelua energiamurroksesta ja siitä, miten uusia ratkaisuja voidaan hyödyntää tavoitteiden saavuttamiseksi, päivän aloituspuheenvuoron pitänyt Vahvanen sanoo.

Vahvasen mukaan murroksen onnistunut toteutuminen yhteiskunnassamme on haaste, jossa vaaditaan eri toimijoiden välistä yhteistyötä.

Rahoitus tärkeää

Jaakko Jukarainen, Danske Bank
Jaakko Jukarainen

Danske Bankin Jaakko Jukarainen muistuttaa, että finanssisektorilla ja rahoituksella on keskeinen rooli murroksen vauhdittamisessa. Se, että finanssisektori suhtautuu asiaan tosissaan, näkyy myös aivan konkreettisesti ehdoissa, joita lainaa tai pääomasijoituksia tarvitseville yrityksille tarjotaan.

– Kestäviksi arvioidut yritykset saavat rahoitusta helpommin ja myös hieman edullisemmilla ehdoilla, Jukarainen sanoo.

Kestävyys voi tarkoittaa eri asioita

Jaakko Jukarainen jatkaa toteamalla, että se, mikä mielletään kestäväksi, vaihtelee alasta riippuen. Konkreettisena esimerkkinä hän mainitsee vaateteollisuuden ja rakennusteollisuuden.

– Vaateteollisuudessa keskiöön nostetaan tuotteiden laatu, toimitusketjut ja materiaalihankinnat. Rakennusalalla taas energiatehokkuus ja rakennusten elinkaaripäästöt muodostuvat ratkaiseviksi, Jukarainen sanoo.

Schneider Electric auttaa

Jari Vuori
Jari Vuori

Schneider Electricin Jari Vuori innostuu aiheesta, sillä juuri rakennus- ja kiinteistöalalla yrityksellä on tarjottavanaan monenlaisia kokonaisratkaisuja. Schneider Electric voi esimerkiksi auttaa selvittämään, missä asiakkaan toimintaa kannattaisi tehostaa, ja yritys myös toteuttaa suunnitellut ratkaisut niin uudisrakennuksiin kuin vanhempia kiinteistöjä päivitettäessä.

– Kaikki viittaa siihen, että rakennuksissa tullaan käyttämään yhä enemmän teknologiaa ja älykkäitä toimintoja, Jari Vuori sanoo.

”Mieti kenen kanssa työskentelet”

Nokian Teppo Särö valottaa puheenvuorossaan suuryrityksen näkökulmaa omiin kiinteistöihinsä. Ouluun on parhaillaan nousemassa Nokialle uusi, huippumoderni rakennus, jossa Schneider Electricillä on merkittävä rooli.

– Kun ryhdytään tekemään jotain, ei kannattaisi miettiä niinkään sitä, mitä tehdään, vaan kenen kanssa, Särö vinkkaa.

Teppo Särö, Nokia
Teppo Särö

Pään sisäinen muutos hankalinta

OX2 Veli-Pekka Alkula
Veli-Pekka Alkula

OX2:n Veli-Pekka Alkula haastaa kuulijat pohtimaan omaa toimintaansa.

– Kuka muistaa olleensa suivaantunut, kun hehkulamput kiellettiin?

Yleisöstä nousee lukuisia käsiä ja osa pysyy ylhäällä, kun Alkula heittää lisäkysymyksen:

– Entä hamstrasiko joku niitä jopa varastoon?

Alkulan mukaan olemme kuitenkin voineet jälkikäteen todeta, että päätös oli oikea.

– Sillä nythän lamppumme tuottavat valoa, eivät lämpöä, hän summaa.

Energiajärjestelmä muutoksessa

Veli-Pekka Alkula jatkaa sanomalla, että nyt käynnissä oleva muutos koskee itse energiajärjestelmää. Yhä suurempi osuus käyttämästämme energiasta on peräisin uusiutuvista energianlähteistä.

– Tuulivoiman osalta kehitys on ollut lähes räjähdyksenomaista, sanoo itse pitkään alalla ollut Alkula.

Vaikuttaa myös siltä, että vihreä investointiaalto jatkaa vyörymistään. Alkula on jopa rohkaissut nuoria kouluttautumaan sähköalalle, sillä siellä töitä riittää.

Tuulivoiman osalta kehitys on ollut lähes räjähdyksenomaista

Mitä enää odotamme?

Innovation Day -tapahtuman osallistujat pääsevät myös tutustumaan Schneider Electricin omaan innovaatiohubiin, joka esittelee yrityksen uusia teknologiaratkaisuja. Päivän mittaan käy yhä selvemmäksi, ettei energiamurroksen etenemisen esteenä ainakaan ole oikeanlaisen tekniikan puuttuminen.

– Kaikki päivän aikana kuullut puheenvuorot viittaavat siihen, että parempaan huomiseen tarvittava teknologia on jo olemassa. Meidän tarvitsee vain ottaa se käyttöön, Jani Vahvanen sanoo.

 

LUE MYÖS:

Sirpa Ikola Schneider Electricin strategia- ja kehitysjohtajaksi

Vastaa